Három év Gundel-díjait adták át egyszerre a Gundelben

Forrás: turizmus.com

 2022. október 17. 17:08

Október 16-án a Gundel Étteremben ünnepélyesen is átadta 2020, 2021 és 2022 Gundel Károly-díjait a Magyar Vendéglátók Ipartestülete.

Amint arról korábban beszámoltunk, a 2022. évi Gundel Károly-díjakat  Borbás Marcsi és Macsinka János kapta a szakmai zsűri döntése alapján.

Az ünnepélyes díjátadót a Gundel Étterem báltermében tartották vasárnap, és – a pandémia miatt – két év kihagyás után ezen a gálaebéden kerültek átadásra a 2020. évi díjak dr. Csizmadia László (posztumusz) és Molnár Attila, valamint a 2021. évi díjak Berkes Gyula és a Dudás testvérek részére is.

A felső sorban balról jobbra: Kovács László (MVI-elnök), Csizmadia András (BGE – Csizmadia László testvére), Borbás Marcsi (Borbás Marcsi Szakácskönyve), Gundel János (BGE és a család képviselője), Berkes Gyula (Biarritz Étterem); az első sorban Molnár Attila (Arany Kaviár étterem), Dudás Szilárd (Anyukám Mondta), Macsinka János (Macok Bisztro), Dudás Szabolcs (Anyukám Mondta)

Fotó: Csordás Ferenc

A gálaebéd házigazdája – a helyszínhez méltóan – Gundel Takács Gábor, szakmai mentora Bíró Lajos, a sommelier Fabók Mihály volt.

A gálaebéd hat fogásból álló menüsoráról a Gundel Étterem, az Aranykaviár Étterem, a Biarritz Étterem és az Anyukám Mondta Étterem séfjei gondoskodtak.

A Gundel Étterem báltermében szakemberekből és családtagokból álló, telt házas közönség tapsolta meg a díjazottakat

Fotó: Csordás Ferenc

Az idei díjazott szakmai múltját a díjalapító Magyar Vendéglátók Ipartestülete méltatása alapján ismertetjük.

Borbás Marcsi:

2000-ben a Főtér című országjáró magazin műsorvezetője. 2002-ben csatlakozott a frissen alakult Hír TV stábjához, majd 2011-ben visszatért a Magyar Televízióhoz, ahol saját műsort kapott, Gasztroangyal címmel. A Gasztroangyal hatalmas siker lett: története során 333 epizód készült, melyekben a főszerepet a kiváló hazai alapanyagok, az egyedülálló Kárpát-medencei régiók, az elfeledett receptek, és hagyományainkat híven őrző emberek kapták. A műsor hatására komoly mozgalmak alakultak a bemutatott helyszínek felkeresésére, és egyre többen kezdték el keresni a helyi termelők által készített kézműves élelmiszereket.

2018-tól a Duna TV-n futó Borbás Marcsi szakácskönyve című műsor főszerkesztője és műsorvezetője. A sorozat a magyar gasztronómia legfontosabb receptjeit igyekszik megmutatni és továbbadni a nézőknek, miközben az ország legkiválóbb séfjeit is emberi közelségbe hozza.

2019 decemberében alapította az egy.hu internetes platformot, mely fontos, sokakat érintő témákkal foglalkozik, mindemellett pedig a gasztronómia, a kertművelés és a turizmus is fontos szerepet kap benne. Nagy sikerrel fut a Kertem online sorozata, melyben őrségi kertjének fejlődését mutatja be. A sorozat része a „Konyhám”, melyben hétről hétre ötletes és változatos recepteket mutat be. Számos szakácskönyve is megjelent az elmúlt években.

Macsinka János:

A szakmát Eger legjobb éttermeiben sajátította el és fiatal kora ellenére sok kiváló étterem séfjeként bizonyíthatott (Unikornis Étterem, Talizmán Vendéglő). Több évet töltött külföldön, főleg Olaszországban, ahol több mint öt év munka után, végigjárva a ranglétrát, tapasztalt séfként tért haza. A megszerzett tudását a magyar vidéki gasztronómia megújításában kamatoztatta. 1999-ben az Imola cégcsoport tulajdonosai csábították haza, ekkor nyitották meg az Imola Udvarházat, ami nem sokra rá már Magyarország top 10 étterme között szerepelt. 2009-ben úgy döntött, kipróbálja magát más területen is, több nívós szálloda és étterem tanácsadó séfjeként is dolgozott (Bambara Hotel Shiraz Hotel), miközben részt vett Tokaj-Hegyalja gasztronómiájának a megújításában is.

2014-ben létrehozta saját vállalkozását, a Macok Bisztrót. Itt találta meg a saját stílusát, amelyre később egy regionális konyhát épített fel. Rövid idő alatt Eger legjobb étterme lett, majd Magyarország legjobb vidéki éttermei közé nőtte ki magát. Munkáját számos elismeréssel ismerte el a szakma (Gault&Millau, Dining Guide).

Több mint 20 éve gyakorlati oktatóként vesz részt az utánpótlás képzésében, vizsgaelnöki feladatokat is ellát, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mestervizsga elnöke.