Örülnek a szállodák, már nem lehet élelmiszert venni SZÉP-kártyával

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2022. július 02. 12:24

Mától nem lehet SZÉP-kártyával hideg élelmiszert vásárolni, miután a kormány nem hosszabbította meg ezt a lehetőséget. Ezzel visszaállt a kártya eredeti, rekreációs funkciója a turisztikai szolgáltatók nagy örömére.

A kormány ez év február 1-jétől tette lehetővé, hogy hideg élelmiszert is lehessen vásárolni SZÉP-kártyával. Az eredetileg május 31-ig érvényes rendelkezést később július 1-ig meghosszabbították. Az elmúlt hónapokban lényegében az összes nagy élelmiszerlánc lehetővé tette a SZÉP-kártyás fizetést a boltjaiban, amivel rengeteg kártyabirtokos élt is. Például a K&H Banknál áprilisban az élelmiszer-vársárlás a SZÉP-kártya költések mintegy negyedét tette ki.

A számlákon felhalmozott tízmilliárdok felhasználásának a cafeteriaelem eredeti céljaitól való eltérítése miatt a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége minden szakmai fórumon és a nyilvánosság útján is aggodalmát fejezte ki. Legutóbbi, június 17-ei közleményükben a várakozásoktól elmaradó szállodai forgalommal és a főszezoni bizonytalan kilátásokkal érveltek amellett, miért tartanák szükségesnek, hogy július 1-jétől a SZÉP-kártyát csak rekreációs célokra lehessen felhasználni.

Júliustól visszaállt a SZÉP-kártya eredeti, rekreációs funkciója

Fotó: 123rf.com

Az MSZÉSZ állásfoglalásával teljes mértékben egyetértett a Stílusos Vidéki Szállodák egyesülete, hangsúlyozva, hogy az ágazat a munkaerőhiánytól, az egekbe szökő energia- és bérköltségektől is szenved, ezért is lenne nagyon fontos a SZÉP-kártya költések visszaterelése az eredeti célkitűzéshez.

Amikor a kormány június közepén bejelentette, hogy a szintén július 1-jéig érvényes élelmiszer- és benzinárstopot október 1-jéig meghosszabbítja, a SZÉP-kártyás élelmiszer-vásárlási lehetőségről nem esett szó. A turisztikai szolgáltatók így az utolsó pillanatig, azaz péntek éjfélig izgulhattak, hogy a Magyar Közlönyben esetleg mégis megjelenik a hosszabbításról szóló döntés, de mivel ez nem történt meg, július 2-től megszűnt a bolti élelmiszer-vásárlás lehetősége.

Kártyaköltések az elmúlt öt évben

Forrás: MTSZA

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke lapunknak üdvözölte, hogy a „zsebek” bezárultak, és a pihenőkártyáról mostantól ismét csak az eredeti célokra, azaz szállásra, vendéglátóhelyi étkezésre és szabadidős célokra lehet költeni. „Az előttünk álló bizonytalan gazdasági helyzetben ez egyértelműen segítséget jelent az ágazatnak,és változatlanul alapját képezheti a belföldi turizmus szinten tartásának, sőt, reményeink szerint a további erősítésének” – fogalmazott.A pihenőkártya jelentőségét mutatja, hogy a vidéki szállodák összbevételének 25-45 százalékát adják a SZÉP-kártyás költések – mutatott rá az elnök. A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány tájékoztatása szerint 2022 első öt hónapjában a munkáltatók több mint 163 milliárd forintot töltöttek fel a SZÉP-kártyákra, ami 5 százalékkal haladja meg tavalyi, és mintegy másfélszer a 2020-as, illetve 2019-es év hasonló időszakának feltöltési összegét. Idén januártól májusig a kedvezményezett munkavállalók 52 százalékkal több pénzt használtak fel a kártyákról, mint 2021 első öt hónapjában, amikor érvénybe voltak a járványügyi korlátozások, és például a szálláshelyek még nem fogadhattak szabadidős vendégeket. Idén májusban a kártyabirtokosok gyakorlatilag a tavaly májusival megegyező összeget, 37,2 milliárd forintot költöttek el, ám ebből 8,1 milliárd forintot fordítottak élelmiszer-vásárlásra. Ez azt jelenti, hogy a tisztán turisztikai célú felhasználás az év ötödik hónapjában 29,1 milliárd forintot tett ki, ami 22 százalékkal alacsonyabb a tavaly májusi turisztikai költésnél.

Ugyanakkor Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke rámutatott: összevetették a Covid előtti „utolsó békeév” és 2022 számait, és abból azt látszik, idén januártól májusig élelmiszer-vásárlás nélkül több mint kétszer akkora összeget, 130,1 milliárd forintot fordítottak turisztikai célra a kártyabirtokosok, mint 2019 hasonló időszakában (57,8 milliárd), s ez a SZÉP-kártya növekvő jelentőségét mutatja a belföldi turizmusban.

2019 óta több mint a duplájára emelkedett a SZÉP-kártya turisztikai célú költése (I–V. hó adatai alapján)

Fotó: MTSZA