Nem kell idegenforgalmi adót fizetni az Ukrajnából érkező vendégek után

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2022. március 08. 08:37

Nem kell beszedni és az önkormányzatok felé befizetni a szálláshelyeknek az idegenforgalmi adót az Ukrajna területéről érkezett magánszemélyek után – az erről szóló rendelet hétfő este jelent meg a Magyar Közlönyben.

A rendelet szerint az idegenforgalmi adó megfizetése alól február 24-től – tehát visszamenőleg is – mentesül az a magánszemély, aki február 24-én vagy azt követően érkezett Magyarországra, és előtte jogszerűen tartózkodott Ukrajna területén.Beláthatatlan, hogy az ukrán háború hosszú távon miként hat a Covidból éppen hogy csak kilábaló turizmusra és az önkormányzatokra, utóbbiak számára az ifa-bevételek is fontos eszközt jelentenek a talpra állásban. Ugyanakkor a jelen helyzetben értelemszerűen nem várható el az idegenforgalmi adó megfizetése a háború elől menekülőktől, akik nem szabadidős céllal kényszerülnek Magyarországon szálláshelyet igénybe venni.

Az elmúlt napokban több cikkben is beszámoltunk azokról a felajánlásokról, amelyeket szálláshelyek tettek az ukrán menekültek javára. A Szallas.hu saját platformján külön listaoldalt nyitott e célból, a Hotel Budapest 50 szobát ajánlott fel, a Danubius Magyarország legnagyobb szállodát nyitotta meg, a  Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége pedig a tagjai körében tett közzé felhívást az ukrán menekültek ingyenes elhelyezésére.

Azok kaphatnak mentességet az ifa megfizetése alól, akik február 24-én, vagy azt követően érkeztek Ukrajna területéről Magyarországra

Fotó: 123rf.com

A kormány nem először ad mentességet az idegenforgalmi adó megfizetése alól. A koronavírus-járvány negatív hatásainak ellensúlyozására, a forgalom élénkítése céljából 2020-ban felfüggesztették az idegenforgalmi adó beszedését, amelyet 14 hónapig, egészen 2021. június 30-ig nem kellett megfizetni a szállóvendégeknek.

Az ukrajnai menekültek utáni ifa-mentességről szóló rendelet a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztéséig él.