Somlyai Zoltán: Pályafutásom legnehezebb, egyben legsikeresebb évén vagyok túl

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2022. február 16. 18:54

Szállodaüzemeltető vállalkozás első embereként eddigi pályafutásom legnehezebb, bizonyos szempontból mégis a legsikeresebb évét tudhatom magam mögött – emlékezik vissza 2021-re a BDPST Hotel Management Zrt. vezérigazgatója.

Somlyai Zoltán szakmai pályafutása legnagyobb kihívásának tekinti, hogy talpon kellett tartani, illetve – időarányos, üzleti eredményt felmutatva – el kellett indítani a BOTANIQ Turai Kastélyt, a Hotel Alice-t a budapesti Andrássy úton, az Andrássy Kúria & Spa-t Tarcalon, a Lifestyle Hotel Mátrát Mátraházán és a D8 Hotelt a budapesti Dorottya utcában.

Közben, 2021 derekán és végén át kellett vennie a Hotel Atrio del Mar szállodát a spanyolországi Los Alcazaresben, valamint a Hotel Relax és az Alpenblick szállodákat az ausztriai Murauban, pontosabban Kreischberben.

Már most sok munkát ad Budapesten, a Szabadság téren, az Iberostar épületében 2022-ben felújítva, s újragondolva nyitó szálloda, valamint a Vigadó utcában, a volt MAHART-székház helyén épülő, s a Marriott Hotels Autograph Collectionshöz tartozó Hotel Dorothea.

Somlyai Zoltán: Létfontosságú, hogy ismét vonzóvá tegyük a szállodás és vendéglátó szakmát!

Fotó: turizmus.com/Dombóvári Judit

Somlyai Zoltán kérdésünkre válaszolva leszögezte, hogy semmiképpen nem panaszkodik, azonban dicsekedni sem akar. A működő házak üzleti eredményei – részben az állami bértámogatás rendszerének és a tulajdonosok hozzáállásának köszönhetően – a tervezett szinten vannak, de ennél sokkal fontosabb, hogy 2021-ben sikerült megtartani mind a 306 embert, akiket a BDPST Hotel Management holding foglalkoztat.

Ugyanakkor hozzátette, hogy nem a beruházások kivitelezése, s még csak nem is az átadott házak értékesítése jelenti a legnagyobb kihívást, hanem a kilátástalannak tűnő munkaerőhelyzet.

Rutinos szállodai vezetőként látja, hogy a szakmát a Covid-válság miatt elhagyó szakemberek visszacsábítása, vagy pótlása lesz 2022 sikerének a kulcsa.
Somlyai Zoltán idézte az immáron klasszikus mondást, miszerint „szállodát vendégek nélkül még nem zártak be, de személyzet nélkül már igen”.
Visszatérve 2021 üzemeltetési tapasztalataira, a szakember elmondta, hogy vidéken szerencsére a vártnál is több belföldi vendégéjszakát regisztráltak, a BOTANIQ Turai Kastélyban még három, egyenként két-két hetes időtartamú zárt körű házbérléssel is dicsekedhetnek – hála, többek között a személyzet kimagasló munkájának –, mégis elsősorban Budapesten a sikeres sales tevékenység is óriási kihívást jelentett.

Kitekintve a teljes hazai szállodai piacra, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége választmányának tagjaként, valamint a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítványa kurátoraként elengedhetetlennek tartja a folyamatos konzultációt a turizmus állami irányításának vezetőivel, ugyanis nyilvánvaló, hogy a Covid-válság még tartogathat újabb csapdákat.

*

'21-re is lapot húztak címmel indított sorozatunkban meghatározó turisztikai vállalkozások és szervezetek vezetői beszélnek arról, miként élték meg 2021-ben a pandémia okozta, soha nem látott helyzetet. Milyen rejtett tartalékokat, szinte valószínűtlen megoldásokat kellett elővarázsolniuk a folytatáshoz? A sorozatban eddig megjelent cikkeket itt érheti el.