Trendriport: tovább javult a négycsillagosok teljesítménye

Forrás: turizmus.com

 2019. július 13. 13:06

Az idei év első öt hónapjában 7,7%-kal volt nagyobb a hazai szállodák összes bruttó forgalma, mint a tavalyi hasonló időszakban – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének Trendriportjából.

2018-tól eltérően idén a pünkösdi ünnepek júniusban voltak, és május elseje sem hétvégére esett, ezzel magyarázható, hogy májusban a belföldi vendégéjszakák száma 1,1%-kal, a külföldieké 0,2%-kal elmaradt a tavalyitól – miként az a KSH havi jelentéséből is kiderült.

Ennek ellenére szállodáink havi forgalma igen kedvezően alakult. Országos szinten 9,5%-kal, Budapesten 11,3%-kal, a fővároson kívüli hotelekben 7,6%-kal, a balatoni régióban 3,5%-kal felülmúlta a múlt évit. Az első öt hónapban a hazai szállodák összes bruttó forgalma 7,7%-kal volt nagyobb a 2018. évinél.

Május végéig országos szinten 0,8%-kal csökkent a belföldi vendégéjszakák száma, a külföldieké pedig 0,3%-kal magasabb volt a bázisnál. A kevesebb belföldi vendégéjszaka ellenére a SZÉP-kártya-forgalom május végéig 13%-kal nagyobb volt a 2018 hasonló időszakában elértnél.

Májusban országos szinten 9,5%-kal múlta felül a szállodák forgalma a tavalyit

Fotó: pexels.com

Több fontos beutazó piacunkon mutatkozott növekedés: az USA-ból 10,8%-kal, az Egyesült Királyságból 9,2%-kal, Franciaországból 8,8%-kal, Romániából 5,6%-kal, Csehországból 4,5%-kal, Izraelből 3,4%-kal, Oroszországból pedig 0,5%-kal nőtt a vendégéjszakák száma. Visszaesés történt Olaszországból (-12,7%), Németországból (-6,9%) és Ausztriából (-5,1%).

A magyarországi szállodákban jelentkező külföldi vendégéjszakák 79%-a származik Európából, 12,9%-a Ázsiából, 7%-a Amerikából, 1,1%-a Ausztráliából és Afrikából. Az európai országokból 1,2%, az Európai Unióból 1,9% volt a vendégéjszakák számának csökkenése. Ezzel szemben Ázsiából 7,2% volt a növekedés, ami főleg a 37,9%-os dél-koreai bővülésnek volt köszönhető.

A szállodai kategóriák között TRevPAR-ban – egy kiadható szobára jutó teljes árbevétel – országos szinten a 4*-os hotelek teljesítettek a legjobban, 15,1%-os növekedéssel május végéig.

A szállodai vendégéjszakák száma az észak-alföldi, a Budapest–közép-dunavidéki, a közép-dunántúli és a Tisza-tavi régióban nőtt, az összes többiben csökkent január és május között.

Az MSZÉSZ Trendriportja szerint idei év első öt hónapjában összesen három új szálloda nyílt Magyarországon: Budapesten kettő, összesen 266 szobával (Meininger Budapest Great Market Hall és Mystery Hotel Budapest), a fővároson kívül pedig egy szálloda (Donautica Étterem és Hotel, Fadd-Dombori) 17 szobával.

A teljes Trendriportot ITT találja.