Bándoli Attila először a TOP 50-es listán

Forrás: turizmus.com

 2017. február 18. 14:24

Nem szándékozott a vendéglátásban dolgozni, de menet közben megszerette a szakmát, és letett a jogi pályáról. A Gundel étterem ügyvezető igazgatójával, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) alelnökével folytatjuk TOP 50-es sorozatunkat.
„Szegény családból származom, ahol mihamarabb pénzt kellett keresni – így lettem pincértanuló. Megnyertem az országos versenyt, majd az akkori Szabadság Szállóba kerültem, először a konyhai előkészítésre, aztán a room service-re. A napi 40-50 reggeli mellett meg kellett tanulnom kommunikálni a vendégekkel, ehhez a világvevő rádiót hívtam segítségül. Alig voltam 18, amikor rám bízták a teljes szobaszerviz irányítását, majd én lettem a legfiatalabb főpincér.”

Húszas évei elején Hollandiába került, ahol egy hatalmas, 7 á la carte étteremmel rendelkező komplexumban hamar kinevezték főpincérnek, s az ott töltött egy év meghatározta világnézetét. Hazatérve végigjárta a ranglétrát, közben elvégezte a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolát, majd a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdasági karát. 2005-ben a Danubius szovátai egységeinek lett vezetője. „Az EU-csatlakozás előtti Romániában kihasználtuk a helyi viszonyokhoz képest fejlettebb cég minden előnyét: kiaknáztuk a bővülést és a felfutást, ami speciális akadályokkal járt, főleg a munkaerő terén, de a beszállítók is jóval elmaradottabbak voltak, mint most.”

Bándoli Attila

Fotó: Dombóvári Judit

Budapestre visszaköltözve, 2008-ban a Gundel vezetőjeként látott hozzá a patinás étterem megújításához. „A Gundel még mindig a legismertebb magyar étterem külföldön, ezt az erős brandet kell tovább építeni az eredeti szellemiség jegyében.” Egy régi zen mondás szellemében dolgoztak, amely szerint nem a régi mestereket kell követni, hanem azt, amit a régi mesterek követtek. „Gundel Károly biztosan a mostani piacról vásárolna, és a 21. századi technológiákat alkalmazná, és mi is ezt tesszük. A folyamatos megújulás mellett azonban meg kell őrizni a nemzetközi ismertséget, megfelelni az elvárásoknak, és ezzel párhuzamosan be kell fogadni a magyar vendégeket.” Márpedig ők a turistáknál magasabb elvárásokkal érkeznek, ezért igényeik kielégítése érdekében indították el a Gundel kreatív konyháját. Ennek jegyében maradnak az étlap fő elemei, de a déli menü folyamatosan változik, és itt tesztelik az új fogásokat – ami sikeres, az felkerül a hazai közönségnek szóló vacsoramenübe is. Ugyanakkor optimalizálták az étlapot, ma már gyakorlatilag egy ételcsoporton belül mindenből ugyanannyi adag fogy, bár továbbra is az erőlevesek (főként a fácánesszencia), a libamájtrió, a Gundel fogas és a Gundel palacsinta a legkelendőbbek.

 

A teljes cikket Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban című kiadványban olvashatja.

A kiadványt ITT rendelheti meg >>

Bándoli Attiláról további információkhoz juthat az Arcok rovatunkban.

 

Kapcsolódó cikkek

Gundel Károly Ünnepi Hét

2016. szeptember 01.