Krivács András - először a TOP 50-ben

Forrás: turizmus.com

 2017. március 02. 16:21

A Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség (MNGSZ) elnöke őszinteségének tudja be, hogy 2012-ben a legnagyobb hazai vendéglátóipari szervezet élére választották. Az 50 legbefolyásosabb személy bemutatását vele folytatjuk.
Szókimondása és tenni akarása 2012 óta sem változott, miközben Baktalórántháza és Budapest között szinte már csukott szemmel is tudja az utat.

„Az MNGSZ olyan szervezet, amelyben a szakácsok, cukrászok, éttermesek, sommlier-k, baristák, bártenderek, pékek, szállodások és oktatási intézmények mellett-között megtalálhatók a munkavállalók és tulajdonosok is, akiknek érdekeit képviseljük a kormányzat, az újságírók és a bloggerek előtt, természetesen szakmai alapon. Célunk és feladatunk, hogy a magyar gasztronómiát a 21. századi technológiákkal, a hagyományok megtartásával fejlesszük. Először azt kellett megértetnem a napi szinten is akár 30 ezer főt elérő, 1968-ban alapított szervezettel, hogy változtatni kell, minden területnek megvan a létjogosultsága és a sikerre való lehetősége, valamint vidéken is van élet – és ezt meg is kell mutatni.” Mindemellett anyagilag is helyre kellett ráznia a szervezetet, ami mostanra sikerült, így elkezdődhet az építkezés, amelyben nagy szerepet szánnak a fiatal tehetségeknek.

„A fiatalításra a felgyorsult információáramlás miatt is szükség van, hiszen ma már a Facebook-oldalunkon és az ott létrehozott alcsoportokban jóval gyorsabban tudunk kommunikálni egymással. A technika közelebb hozza az embereket: nekem sem kell feltétlenül ott lennem mindenhol, a kollégáim folyamatosan tudnak tájékoztatni egy-egy tárgyalás menetéről bárhol is legyenek. Ennek az alapja pedig az a bizonyos nyílt kommunikációra épült bizalom, hogy értjük egymást, és tudjuk, mit gondol a másik.”

Krivács András

Fotó: Dombóvári Judit

 

Nemcsak az MNGSZ-en belül, hanem más vendéglátóipari szervezetekkel is sokat egyeztet, elvégre számos témában közösen hatékonyabban lobbizhatnak, még akkor is, ha mindenki más-más csoportot képvisel.

Az ország és Európa számos pontján megfordult tavaly a szervezet: a WACS (World Association of Chefs Societes) thessaloniki világdöntőjén – ahová először a verseny történetében két magyar versenyző is bejutott a felnőtt szakács és cukrász kategóriákban –, az erfurti szakácsolimpián, és segítették a Schnitta országos tanulóversenyt. Nyíregyházán 30 ezer fős közönség előtt a népi gasztronómiára épülő Gasztrocsatát szerveztek, és országjáró roadshowt indítottak a Vendéglátás magazinnal. 2017-es céljaik között szerepel az éttermi áfakérdések tisztázása, a WACS Global versenyek – szakács, junior szakács és cukrász – hazai nemzeti selejtezőjének megszervezése, majd az európai döntőre való felkészülés megkezdése, párhuzamosan pedig a 2018-as luxembourgi világbajnokságon induló nemzeti válogatott összeállítása. Bízik benne, hogy összefogással hazánk lehet majd egyszer a WACS európai melegkonyhás döntőjének házigazdája, mely nagy szó egy 105 országot és 10 millió séfet maga mögött tudó szervezet tekintetében.

 

A teljes cikket Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban című kiadványban olvashatja.

A kiadványt ITT rendelheti meg >>

Krivács Andrásról további információkhoz juthat az Arcok rovatunkban.