Top 50: Hülvely István, a Hunguest Hotels vezérigazgatója

Forrás: turizmus.com

 2017. május 02. 15:37

Húszéves korszak zárult le a 2016-os tulajdonosváltással a Hunguest Hotels életében, Hülvely István és csapata azonban továbbra is bizalmat kapott.

Nem túlzás, hogy az ország harmadik legnagyobb szállodavállalatának egész éves tevékenységét meghatározta a tulajdonosváltás, hiszen annak előkészítése és véghezvitele februártól egészen őszig elhúzódott. Hivatalosan október elején jelentették be: a korábban Leisztinger Tamás tulajdonában lévő Hunguest Hotels részvényeit megvásárolta a Jászai Gellért vezette Konzum-csoport, és ezzel érdekeltségébe került a szállodavállalat 18 saját üzemeltetésű szállodája közül 14 magyarországi hotel tulajdonjoga, valamint a márkanév és a franchise-jogok. Leisztinger birtokában négy szálloda maradt: a szegedi Forrás, a lillafüredi Palota, a montenegrói Sun Resort és az ausztriai Heiligenblut, azonban ezek a házak is a hálózat kötelékében működnek a jövőben, franchise-partnerként. A tranzakció értéke nagyságrendileg 20 milliárd forint fölött van, de a pénzügyi részletek üzleti titoknak számítanak.

Hülvely István

Fotó: Dombóvári Judit

A szakma számára megnyugtató fejlemény, hogy – a várakozásokkal ellentétben – az új tulajdonos felkérésére helyén maradt Hülvely István vezérigazgató. „Nagyon megtisztelő számomra a bizalom, mely nyilván nem csak személyemnek, hanem az egész menedzsmentnek szólt” – értékeli a kialakult helyzetet.

A javuló piaci környezetnek és az élénkülő keresletnek köszönhetően a lánc házai, folytatva a 2014 óta tapasztalható kedvező tendenciát, 5-10 százalék közötti árbevétel-növekedéssel zárták az évet 2015-höz képest, a menedzsment e felett érzett elégedettségét azonban némileg csorbítja, hogy a foglaltság bővülésének jelentősebb szerepe volt ebben, mint az áremelkedésnek. A belföldi piac ugyanis továbbra is igen árérzékeny, és a vendégéjszakák több mint felét belföldiek töltik el a Hunguestnél. A külpiacokról a német kereslet csökkenését érzékelik, az orosz beutazás a korábbi jelentős visszaesést követően kissé megindult, viszont erőteljesen növekszik a cseh, a szlovák és a szerb forgalom.

Hülvely István innen rögtön rá is kanyarodik a jövedelmezőségi kérdésre: mint mondja, a növekedés ellenére, még mindig jellemezőek a jövedelmezőségi problémák (főleg) a vidéki szállodákra, ennek leküzdéséhez fontos lenne a szállásdíj áfájának csökkentése, amit évek óta szorgalmaznak a szakmai szervezetek. A másik fontos lobbitémának az országmarketinget jelöli meg, ennek javulása, erősödése a szállodák számára és általában a magyar turizmus nemzetközi versenyképessége szempontjából is elengedhetetlen érdek.

 

A teljes cikket Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban című kiadványban olvashatja.

A kiadványt ITT rendelheti meg >>

Hülvely Istvánról további információkhoz juthat az Arcok rovatunkban.

Kapcsolódó cikkek

Auróra a Bálban

2016. november 02.