A Covid után most a háborús válság fenyegeti Budapest MICE-turizmusát

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2022. március 05. 09:39

Már érezteti hatását a turizmusban a szomszédos országban zajló háború – derült ki a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal (FTK) évadnyitó ülésén elhangzott hozzászólásokból. A válság elsősorban a MICE-szektorra jelenthet veszélyt; vészforgatókönyvek kidolgozását javasolják a veszteségek mérséklésére.

Faix Csaba, a Budapest Brand Nzrt. vezérigazgatója, az FTK alelnöke elmondta: a Magyar Turisztikai Ügynökségtől kapott friss NTAK-adatokból egyelőre nem látszik, hogy a háború nyomán lemondáshullám indult volna, a fővárosi szálláshelyek szinte tele vannak – bár kétségtelen, hogy nem kevesen Ukrajnából menekülve foglaltak szobát Budapesten.Az NTAK-ban látható előfoglalások 63 százaléka külföldről érkezett, márciusra az Egyesült Királyságból, Németországból, Izraelből Spanyolországból és Franciaországból várják a legtöbb vendéget. Nagy kérdés, hogy a tengerentúli utazók hogyan értékelik majd a helyzetet, például Ázsiából nézve a háború földrajzilag nagyon közelinek tűnhet Magyarországhoz. Jó hír ugyanakkor, hogy az előrejelzések szerint 2022-ben több hajós vendég várható az amerikai kontinensről, mint 2019-ben, és egyelőre nincsenek lemondások.

A beutazás szempontjából nagy kérdés, hogy értékelik a távoli piacok turistái a Magyarország szomszédságában zajló háborút

Fotó: tomwyness/123RF.COM

A Budapestre érkező menekültek fogadásában is részt vesz a Budapest Brand Nzrt.: a Nyugati téren nyitnak információs pontot, ahol többek között szálláshelyre vonatkozó felajánlásokat is fogadnak, illetve koordinálnak. Faix Csaba elmondta, a hosszabb ideig a fővárosban maradókra gondolva azt tervezik, hogy a budapesti múzeumokkal karöltve ingyenessé teszik a kiállítások látogatását az ukrán okmánnyal rendelkezőknek, illetve színházakkal is tárgyalnak elsősorban ingyenes gyermekelőadásokról.

 

Tavaszi-nyári programok a fővárosban

A vezérigazgató a főváros tervezett tavaszi programjait is elsorolta. Március 26. és április 18. között rendezik a Budapesti Tavaszi Vásárt, a korábbiaktól eltérően idén nem a Vörösmarty téren, hanem szabályozási okok miatt a Városháza Parkban. A szokásosnál kisebb érdeklődésre számítanak (az előző években sok orosz vendége volt a vásárnak), mintegy húsz kézműves kiállító, húsvétitojás-múzeum, street food-kínálat, gyerek- és családi programok, a nyitó hétvégén pedig koncertek várják a látogatókat.

A főváros szervezésébe átkerült Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontját a megszokottnál későbbre, az április 29. és május 15. közötti időszakra csúsztatták, hívta fel a figyelmet Faix Csaba. Ennek legfőbb oka, hogy nem szeretnének konkurenciát teremteni a Müpa szervezésben zajló Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Heteknek, amely április 1-től április 17-éig zajlik.

A vezérigazgató kiemelte: a főváros turisztikai marketingszervezetének hosszú távú adóssága, hogy nem foglalkoztak eleget a hazai turistákkal. Ezért 2022-ben folytatják a Covid-válság idején bevezetett Restart Kártya programot – a belföldi vendégforgalom élénkítését elősegítő kártyával az idei évtől új néven találkozhatnak majd a látogatók. A hagyományos Budapest Kártya szintén megújul: július elsejétől friss arculattal jelenik meg, és újabb szolgáltatók csatlakoznak hozzá.

A Sziget Fesztiválról Faix Csaba elmondta, 5 + 5 éves megállapodást kötöttek a fesztivál tulajdonosaival, az idei rendezvényre pedig a Budapest Kártya Sziget-kiadásával is készülnek.

Ugyancsak fontos feladatnak nevezte a Magyar Kongresszusi Irodával történő folyamatos együttműködést: egyelőre eseti supportcsomagokkal társulnak egy-egy üzleti rendezvényhez, az egyik közelgő fogászati konferencia résztvevőinek például ingyenes tömegközlekedést ajánlottak fel.

A Budapest Brand Nzrt. vezetője ígéretet tett arra is, hogy még márciusban egyeztetnek az érintettekkel a budapesti alsó rakpart szállodahajókat is érintő buszos megközelíthetőségéről, a budai Várba történő buszos behajtásról, az elkövetkező időszak belvárosi útlezárásairól, illetve a Városliget megközelítéséről.

Puczkó László, a Városliget Zrt. vendégélmény- és turisztikai szakértője hozzászólásában elmondta, hogy március végén megnyílik az új Néprajzi Múzeum, ezzel párhuzamosan pedig az összes korlát eltűnik a környékről, ami jelentős könnyebbség lesz a Városligetbe érkező csoportoknak.

 

Fel kell készülni a háború hatásainak mérséklésére

A Fővárosi Kerekasztal résztvevői az Ukrajna elleni orosz invázió várható hatásaira is kitértek. Békefi Anna, a Magyar Kongresszusi Iroda ügyvezetője elmondta, hogy a háború kapcsán kiemelt kommunikációs figyelem irányul nemcsak rájuk, de minden európai társszervezetükre. A helyzetet jól érzékelteti, hogy az európai convention bureau igazgatókat tömörítő SANCBE (Strategic Alliance of the National Convention Bureaux of Europe) vezetője az orosz kongresszusi iroda kizárását javasolta a szervezetből.

Az üzletszerzésre is hatással van, hogy most hogyan láttatjuk a desztinációt, ezért a Magyar Kongresszusi Iroda szeretné bemutatni a honlapján azokat a jó gyakorlatokat, amelyekkel az üzleti rendezvénypiac szereplői segítik az ukrajnai háború elszenvedőit, menekültjeit. Békefi Anna arra kérte a jelenlévőket, hogy juttassák el hozzájuk az ezzel kapcsolatos híreket, mert „a jövőnk függ attól, hogy ebben a helyzetben a nemzetközi MICE-szektor szereplői hová helyeznek bennünket".Az ülés résztevői közül többen megerősítették, hogy a saját praxisukban már érkeznek a háború miatti lemondások. Különösen a MICE-piac lehet érintett, hiszen ezen a területen a küldőcégeknek kell felelősséget vállalniuk munkatársaik biztonságáért. A két éve húzódó Covid-válság után a turisztikai szektort most egy újabb, háború okozta válság fenyegeti, amelyre hasznos lenne vészforgatókönyvekkel időben felkészülni – hangzott el a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal évadnyitó ülésén.

*

Frissítés:

A képet árnyalja, ami az FTK pénteki ülésén még nem volt ismert, hogy március 7-től a kormány feloldja a beutazási korlátozásokat, azaz újra szabadon, oltási, vagy gyógyultsági igazolás, illetve PCR-teszt nélkül lehet Magyarországra utazni. A Magyar Utazási Irodák Szövetsége elnökének várakozása szerint ez pozitív hatással lehet a budapesti városlátogató utakra, a fesztivál- és rendezvényturizmusra, és mérsékelheti a szomszédos Ukrajnában zajló háborúnak a magyarországi turizmusra gyakorolt esetleges negatív hatásait is – mondta Molnár Judit.