Hétfőtől újra korlátozások nélkül lehet beutazni Magyarországra

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2022. március 05. 11:42

Március 7-től visszaáll a pandémia előtti állapot a turizmusban, újra szabadon, korlátozások nélkül lehet beutazni Magyarországra. A MUISZ elnöke szerint ez a következő időszakban versenyelőnyt jelenthet a magyar turizmus számára.

A pénteki Magyar Közlönyben megjelent a koronavírus-világjárvány elleni egyes védelmi intézkedések megszüntetéséről szóló kormányrendelet, ennek 9. § paragrafusából derül ki, hogy a kormány március 7-től hatályon kívül helyezi a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) kormányrendeletet is, amely 2020. szeptember elejétől bevezette a határzárat és ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést.

Mint megírtuk, a csütörtöki Kormányinfón jelentették be, hogy a járvány ötödik hullámának visszahúzódásával kivezetik a még hatályban lévő járványügyi korlátozásokat és eltörlik a védettségi igazolvány használatát is.A beutazási korlátozások feloldása a gyakorlatban azt jelenti, hogy hétfőtől újra szabadon, oltási, vagy gyógyultsági igazolás, illetve PCR-teszt nélkül lehet Magyarország területére belépni.Hazánk szárazföldi és vízi határai már tavaly június óta korlátozásmentesen nyitva állnak azok előtt, akik Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia és Szlovákia felől lépnek Magyarország területére, ezt később Ukrajnára is kiterjesztették, de a légi úton érkezőknek egészen mostanáig igazolniuk kellett a védettségüket. Ez megszűnik hétfőtől.

"Hatalmas segítség a magyar utazási szakmának, hogy közel két év után újra korlátozások nélkül lehet szabadidős vendégeket fogadni Magyarországon – kommentálta a hírt Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége elnöke a Turizmus.com-nak. Emlékeztetett, a beutaztatási piac szenvedte meg legjobban a pandémia következményeit.Az elnök bízik abban, hogy ezzel a lépéssel Magyarország versenyhelyzetbe kerülhet azokkal az országokkal szemben, amelyek továbbra is Covid-igazolványhoz kötik területükre a belépést, hiszen megszűnik az utazást pluszköltségként terhelő tesztkötelezettség, ami sokakat eltántoríthatott a külföldi utazástól.

Mint a Covid-járvány előtt: újra korlátozásmentesen lehet beutazni Magyarországra

Fotó: 123rf.com

"A magyarországi beutazási korlátozások eltörlése érdemben fellendítheti a budapesti városlátogató utakat, pozitív hatással lehet a fesztivál- és rendezvényturizmusra, és mérsékelheti a szomszédos Ukrajnában zajló háborúnak a magyarországi turizmusra gyakorolt esetleges negatív hatásait is" – tette hozzá Molnár Judit.

 

Nem kell védettségi igazolás a rendezvényekre

Ahogyan azt a kormány már bejelentette, hétfőtől megszűnik a maszkviselési kötelezettség a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken, valamint a vendéglátó egységek dolgozóinak sem kell maszkot viselniük munkájuk során.

Emellett hétfőtől megszűnik minden olyan korlátozás, amely védettségi igazolványhoz kötötte valamely hazai szolgáltatás igénybevételét. Nem kell már védettségi igazolvány sportrendezvényre, kulturális rendezvényekre, zenés-táncos rendezvényre, 500 főnél nagyobb létszámos szabadtéri rendezvényekre sem.

A  védettségi igazolvány kiállítására és érvényességre vonatkozó szabályok nem változnak, hisz azok az uniós Covid-igazolványra vonatkozó szabályozással összhangban kerültek kialakításra, az uniós országok pedig továbbra is maguk határozzák meg, hogy Covid-igazolványhoz kötik-e az országba való belépést – hívja fel a figyelmet a kormany.hu.