Átalakulóban a Thomas Cook németországi irodahálózata

Forrás: turizmus.com

 2019. október 22. 14:10

Hétszáz iroda már tulajdonost váltott, több száz franchise-tulajdonost pedig a versenytársak igyekeznek átcsábítani magukhoz, miközben a csődgondnok továbbra is az egész vállalatra keres új befektetőt.

A fizetésképtelenséget jelentett Thomas Cook utazásszervezőnek több mint 1200 partner utazási irodája volt Németországban, ezek közül 700 már új tulajdonoshoz került, a többiek pedig új értékesítési hálózatokhoz igyekeznek csatlakozni, hogy rendezzék az elvesztett foglalások és az elmaradt jutalékok miatt megrendült anyagi helyzetüket.

A német tour operator 127 saját tulajdonú viszonteladó irodája (79 Thomas Cook-iroda és 48 Neckermann Urlaubswelt-iroda) továbbra is működik, és más túraszervezők termékeit, illetve egyéb turisztikai szolgáltatásokat értékesít. Ez azonban csupán a jéghegy csúcsa, hiszen a Thomas Cook árualapját ennél sokkal több utazási iroda értékesítette Németországban – írja az fvw.com.

A Thomas Cook Germany 9500 németországi utazási irodával állt aktív kapcsolatban korábban, ezek közül sokan augusztus óta nem kapták meg az eladott utak után járó jutalékot. A 2018-ban 3,8 milliárd eurós árbevételt elkönyvelő Thomas Cook utazásszervező 40 millió eurónyi jutalékkal tartozik a viszonteladóknak az fvw.com kalkulációi szerint. A lap szerint ugyanakkor az irodák valószínűleg ezután sem fognak hozzájutni ehhez az összeghez a társaság fizetésképtelenné válása miatt.

Amint arról korábban beszámoltunk, a németországi Thomas Cook-utasok egy része is futhat a pénze után egyébként.

Különösen nehéz helyzetben van az az 1200 utazási iroda, amely szorosabban működött együtt a tour operatorral: a Thomas Cook Partner Group hálózatnak 1226 utazási iroda volt a tagja 2018-ban.

A Thomas Cook saját irodái mellett ide tartozott a Holiday Land-hálózat keretében működő 370 franchise-iroda és több mint 700 Neckermann Reisen „együttműködő partner", akiket az Alpha Reisebüropartner vállalkozás tömörített.

Ennek a 700 irodának a jövője ugyanakkor most már biztosítva látszik. Az Alpha-hálózatban a Thomas Cook mellett szintén 50%-ban tulajdonos RT Reisen lecsapott a Thomas Cook részesedésére, és immár egyedüli tulajdonosa lett a hálózatnak.

Thomas Bösl, az RT-Reisen anyacége, az RTK ügyvezető igazgatója a lapnak elmondta, hogy a lépéssel az érintett irodák stabilitáshoz és átláthatósághoz jutottak. Az RTK egyébként összesen 4000 utazási irodát működtet országszerte.

A Holiday Land-hálózat egyik irodája Aschaffenburgban

Fotó: Facebook

A német Thomas Cook Germany ideiglenes csődgondnoka, Ottmar Hermann kijelentette:

„Elsődleges célunk, hogy a teljes németországi Thomas Group Csoport számára találjunk befektetőt. Egyes esetekben azonban, mint az RTK-nál, értelmes döntésnek tűnt egy konkrét üzleti terület értékesítése."

Kevésbé biztos annak a 370 Holiday Land franchise-irodának a jövője, amelyek sokkal inkább függtek a Thomas Cooktól, értékesítési volumenük felét adta becslések szerint a vállalat.

A Thomas Cook konkurenseinek franchise-hálózatai: TUI Reisecenter, Derpart (DER Touristik), TVG (50%-ban az FTI tulajdona), Reiseland (RTK) és a Schmetterling már elkezdték aktívan rábeszélni a Holiday Land-irodák tulajdonosait, hogy „álljanak át" hozzájuk. A TUI száznál is több irodát igyekszik átcsábítani saját hálózatába.

A lap megkeresésére ugyanakkor a Holiday Land-irodák munkatársai azt mondták, hogy nincs hivatalos információjuk arra vonatkozóan, hogy a németországi Thomas Cook fizetésképtelensége azt is jelentené, hogy franchise-szerződésük mostantól érvénytelen lenne, vagy hogy joguk lenne felmondani azt és új szerződést kötni valamelyik riválissal.

Eközben a Neckermann magyarországi leányvállalatának értékbecslése is készül, ahogy erről lapunknak korábban Békefi Veronika ügyvezető nyilatkozott, ami után valószínűleg a befektetői ajánlatok beérkezése és értékelése lesz a következő lépés.