Egymás turistáira és a csodára várva

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2020. július 03. 16:29

Minden ország otthon tartaná állampolgárait, miközben bízik a beutazás újraéledésében – derült ki a MUISZ július 2-i nyárindító rendezvényén.

A járványkezeléssel, illetve az utazások újraindításával foglalkozó rendezvényen Molnár Judit elnök köszöntötte a szövetség tagjait, valamint hat ország turisztikai képviseletének vezetőit.

Molnár Judit a margitszigeti rendezvényen, háttérben egy maszkot "viselő" Beethoven figurával

Fotó: turizmus.com

A MUISZ elnöke röviden beszámolt arról, hogy a szövetség immáron nem anyagi támogatásért, hanem olyan jogszabályi változásokért küzd, amelyek segíthetnék az utazási viszonteladók és a túraszervezők talpon maradását.

Molnár Judit a legfontosabb lobbitémák között említette, hogy:

  • a turizmusfejlesztési hozzájárulást csak a szolgáltatást ténylegesen nyújtó vállalkozásnak kelljen fizetnie;
  • legyen egyértelműen kötelező a teljes ár feltüntetése az utasok felé;
  • utazási irodáknak is legyen lehetősége terhelni az ügyfél SZÉP-kártyáját akkor is, amikor nem komplett szolgáltatási csomagot értékesítenek, hanem „csak” belföldi szálláshelyet foglalnak, azaz közvetítenek;
  • további egy évvel tolják ki az egyszer már 2021. január elsejére elhalasztott árrésáfa-fizetési rendszer bevezetését, ugyanis ezzel nem sietnek a konkurens országok sem, s rendkívüli versenyhátrányba kerülnének a magyar beutaztatók.

 

A Bringóhintó margitszigeti bázisán tartott rendezvényen a magyar turistákra számító partnerországok képviselői sorra tartottak rövid prezentációt. Megszólalásuk sorrendjében idézzük őket röviden.

Képviseletvezetők (balról jobbra): Raja Ammar, Ács-Lévai Viktória, Soňa Jelínková, Czeiszing Miklós, Ivana Herczeg és Hangya Edina a Bringóhintó főhadiszállásán tartott MUISZ-rendezvényen

Fotó: turizmus.com

Raja Ammar (Tunézia):
A magyar turisták minden korlátozás nélkül utazhatnak be Tunéziába – az országba való belépéskor csak testhőmérsékletet mérnek. Magyarországot a legjobb, a „green” küldőpiacok közé sorolták a helyi hatóságok.

A turisztikai szolgáltatók szigorú protokoll szerint fogadják a vendégeket, így például a szállodák legfeljebb 50%-os kapacitással üzemelhetnek. Zárt terekben, így a múzeumokban és a turistabuszokon is kötelező a maszk viselése; mind a strandokon, mind az éttermekben szigorúan veszik a távolságtartást; nincs önkiszolgálás, mindent a felszolgálók visznek az asztalokhoz.

 

Ivana Herczeg (Horvátország):
Zágráb és még egy-két nagyváros kivételével gyakorlatilag nincsenek fertőzöttek. A tengerpart végig „tiszta”, s a ma még csendes forgalom mellett különösen ajánlják a máskor zsúfolt déli részeket, így például Dubrovnikot és környékét. A képviseletvezető örömmel jelentette be, hogy a LOT július első hétvégéjén elindítja Budapest–Dubrovnik járatát.

Javasolta, hogy az egyéni utazók indulás előtt töltsék ki a magyarul is elérhető „Enter Croatia” űrlapot, hogy ezzel se menjen az idő a határátlépésnél. Örömmel újságolta még azt is, hogy mostantól ingyenessé tették a magyarok körében népszerű Krk szigetre vezető híd használatát, s nem növelték, hanem még csökkentették is az autópálya-díjakat.

Ács-Lévai Viktória (Ciprus):
A magyar turisták immáron minden megkötöttség nélkül, „A” kategóriába sorolt ország állampolgáraiként utazhatnak a szigetországba.
Elmondta ugyanakkor, hogy szúrópróba szerűen egy-egy repülőgép valamennyi utasát vírustesztnek vetik alá, s csak annyit kérnek tőlük, hogy a megérkezést követően, 24 órán keresztül garantáltan tartózkodjanak előzetesen lefoglalt és a beutazáskor, vagy akár előzetesen, online kitöltött kérdőíven megadott szálláshelyükön, hogy szükség esetén elérhetők legyenek.
A képviseletvezető örömmel nyugtázta, hogy elindulnak Ciprusra a légijáratok mind Budapestről, mind Debrecenből.

Hangya Edina (Málta):
Málta az EU tagországainak állampolgárain kívül a svájciaknak és a norvégoknak nyitotta meg a kapuit. A magyaroknak semmi mással nem kell számolniuk, mint hogy beutazáskor megmérik a testhőmérsékletüket, illetve – a többi országhoz hasonlóan – Máltán is ki kell tölteniük egy kérdőívet, amelyben megadják tartózkodási helyüket.

A képviseletvezető örömmel nyugtázta, hogy Máltára is elindulnak a légi járatok a magyar fővárosból.

 

Soňa Jelínková (Szlovákia)
Amilyen szigorúak voltak az előírások az ország lezárását követő hetekben, olyan következetesen szigorú protokoll szerint várják mostantól a turistákat – az EU tagállamokon felül Bulgáriából és Montenegróból is –, közöttük, kiemelt helyen a magyarokat.
A szállodákban csak minden második szoba lehet foglalt, s ezeket váltják, „pihentetés” után.
Sem a szállodákban, sem az éttermekben nem engedik az önkiszolgálást, s szigorúan veszik a maszk viselését járműveken, múzeumokban és üzletekben.

A képviseletvezető kifejezte reményét, hogy, látva a nyitás bejelentését követő foglalásokat, talán még menthető a szezon. Akkor is, ha minden ország megpróbálja otthon tartani saját állampolgárait, miközben bízik a beutazás újraéledésében.

 

Czeiszing Miklós (Németország)
Szigorú volt az ország karanténba helyezése – Németországban például rendeletileg zárattak be minden szállodát –, s továbbra is fegyelmezett viselkedést várnak a turistáktól is, de tárt karokkal várják őket.

Németország szerencséje lehet, hogy nem nyaralódesztináció, hanem 12 hónapos kínálatot nyújt, ugyanakkor tudják azt is, hogy a tengerparti üdülések indulnak majd be először, a városlátogatások másodszor, s a kulturális programok csak harmadszor. S az üzleti utazások fellendülése csak a negyedik helyen várható.

A földrajzi kiterjedése tekintetében óriási és változatos, közigazgatási szervezettségében pedig tartományokra osztott Németországban most biztosan egységes lesz a kötelező távolságtartás és maszkviselés. A képviseletvezető azt javasolta az utazási irodák képviselőinek, hogy minden esetben előzetesen érdeklődjenek a lefoglalt szálláshelyeknél az aktuális előírásokkal kapcsolatban.

Az évadnyitó előtti felhőszakadás sem tántorította el az érdeklődő MUISZ-tagokat a karantén utáni újbóli találkozástól

Fotó: turizmus.com

Czeiszing Miklós az is elmondta, hogy a 2020-ra eltervezett tematikájának megfelelően akkor is igyekeznek méltóképpen megünnepelni Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulóját, ha a koronavírus-járvány átírta a lehetőségeket. De nem hagyják annyiban, inkább a nagy mestert is megkérték, "viseljen maszkot" – ezzel is példát mutatva a vendégeknek...

A MUISZ nyárindító rendezvényén előadást tartott Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa is, aki a többi között a koronavírus "jövőjéről" is beszélt.