Már végigjárta a Caminót? Mutatunk öt másik gyalogos útvonalat, ahol hasonló élményeket élhet át

Forrás: turizmus.com

 2024. június 24. 12:05

Elmélyült zarándoklatra, vagy csak egyszerűen több napig tartó gyaloglásra a világ számos ámulatba ejtő táján van lehetőségünk, ezekből mutatunk be ötöt.

Évente közel 350 ezer ember teljesíti a zarándoklatot az El Caminón (Szent Jakab-út), amely több útvonalat foglal magában, ám mindig a spanyolországi Santiago de Compostela katedrálisában ér véget.

Az útvonalak meglehetősen forgalmasak, és bár jó lehetőséget kínálnak arra, hogy összebarátkozzunk más zarándokokkal, az önreflexiónak kevesebb teret hagynak.

Európában és a világ más részein is számos olyan hosszú távú gyalogos útvonal létezik, amely a Camino-élményt (vagy legalábbis hasonlót) kínál. Ezek az útvonalak akkor is tökéletesek lehetnek, ha már teljesítette a Caminót, és más útvonalakat keres – ígéri a Euronews, amely össze is gyűjtött néhányat az El Camino alternatíváiból:

 

Via Transilvanica (Románia)

A 2022-ben átadott, 1400 kilométer hosszú útvonal az ország északi részétől dél felé halad, érintve 108 várost és falut.

A turistaút létrehozásának ötlete Alin Useriu fejében született meg 12 évvel ezelőtt, aki az El Caminóhoz hasonló útvonalat szeretett volna létrehozni. Az álmot több mint tízezer önkéntes segítette megvalósítani. Az első ember, aki teljes hosszában végigjárta a Kárpátokon keresztül vezető útvonalat, maga Useriu volt, két hónapig gyalogolt a Románia északi részén található Putnától a szerb határhoz közeli Szörényvárig.

A Via Transilvanicát csak tavalyelőtt adták át

Fotó: Via Transilvanica/Facebook

Via Fracigena (svájci és olaszországi szakasz)

Ez az egyik legrégebbi feljegyzett zarándokútvonal Európában. A teljes, több mint kétezer kilométer hosszú útvonal az angliai Canterbury székesegyháztól indulva Franciaországon és Svájcon át vezet Rómáig, Péter és Pál sírjáig. Azonban a legtöbb zarándok Svájcban, a Szent Bernát-hágónál kezdi meg a zarándoklatot, az út hossza így is több mint ezer kilométer.

Míg az El Caminón számos zarándokszállás található, itt nincsenek ilyenek. A Via Fracigena tehát ennyiben más élményt kínál, viszont azt is lehetővé teszi, hogy érdekes városokat ismerjünk meg a zarándoklás során.

Sokan a Szent Bernát-hágónál kezdik meg a zarándoklatot

Fotó: 123rf.com

Kumano Kodo és Shikoku Henro (Japán)

Ha egészen távoli zarándokutakat keres, akkor Japánban két híres útvonalat is végigjárhat.

A Kii-félszigeten található Kumano Kodo 70 kilométer hosszú. Több ösvényből áll, amelyek mind a középkori Kumano templomhoz vezetnek. A zarándokút több régión is keresztülhalad Japán délkeleti részén, hegyeken és gyönyörű falvakon át.

A Sikoku szigeten található Shikoku Henro 1200 kilométer hosszú és körkörösen fut. A négy prefektúrán keresztül haladó, ennek megfelelően négy szakaszból álló útvonal mentén 88 templomot és számos másik szent helyet lehet meglátogatni.

A Kumano Kodóhoz hasonlóan ez a zarándokút is a középkorból származik, és először egy Kúkai, más néven Kobo Daishi nevű buddhista szerzetes térképezte fel. A szerzetes a Singon buddhizmus fontos alakja volt, aki élete nagy részét a vallás eme ágának terjesztésére áldozta.

Templom a Shikoku zarándokúton

Fotó: 123rf.com

Szent Olaf út (Norvégia)

Egy másik ősi zarándokút Európában. A rajta járó túrázók kilenc különböző, összesen mintegy 3000 kilométer hosszú útvonalon, nyugodt tájakon, festői falvakon át közelíthetik meg a trondheimi székesegyházat, ahol Szent Olafot eltemették.

Az utazók 1032 óta használják az utat, amelynek mentén számos menedékhelyet építettek az évszázadok során.

A Szent Olaf út megtétele kicsivel több tervezést igényel, mivel a szálláshelyek nagyobb távolságra vannak, mint máshol. Az itteni zarándoklás szezonja májustól augusztusig tart, ősszel már nem érdemes útra kelni a rossz idő és a rövid nappalok miatt.

A Szent Olaf út végcélja a trondheimi székesegyház

Fotó: Visit Norway

Lükiai út (Törökország)

Az út azon ősi útvonalak kombinációja, amelyeken egykor a lükiai emberek jártak. A türkizkék színű tenger mentén, sziklás partokon és elhagyatott strandokon át vezet.

Lükia a történelmi neve a Teke-félszigetnek, amely Törökország délnyugati részén nyúlik a Földközi-tengerbe. Az 509 kilométer hosszú úton a régiót egykor uraló ősi civilizáció számos emlékét felfedezhetjük.

Az útvonalon a szálláshelyek távol helyezkednek el egymástól, és néhány falu között túl nagy a távolság ahhoz, hogy egy nap alatt meg lehessen tenni az utat közöttük. Ez azt jelenti, hogy ha végig akarunk menni az útvonalon, akkor egyes pontjain táborozni kell, és persze a felszerelést is cipelni kell gyaloglás közben.

A Lükiai út gyönyörű tájakon át vezet

Fotó: 123rf.com