Idegenforgalmi adót vezethet be az El Camino híres városa

Forrás: turizmus.com

 2023. július 20. 17:26

A zsúfoltság mérséklése céljából idegenforgalmi adót készül bevezetni az El Camino végpontjaként ismert Santiago de Compostela.

Idegenforgalmi adó bevezetését tervezi a híres spanyolországi zarándokhely, Santiago de Compostela – írja a Euronews.

A Szent Jakab-út (Camino de Santiago) végpontjaként ismert város 2022-ben közel 440 ezer zarándokot fogadott, átlagos éves látogatószáma pedig meghaladja a 300 ezer főt.

Az El Camino Spanyolországból, Portugáliából és Franciaországból induló zarándokútvonalai mind Santiago de Compostela 9. századi katedrálisánál érnek véget. A keresztények úgy tartják, hogy a román stílusú székesegyházban temették el Idősebb Szent Jakabot, Jézus egyik apostolát.

A város múlt hónapban felesküdött, első női polgármestere, Goretti Sanmartín olyan terveket jelentett be, amelyek a fenntartható turizmust, valamint azt szolgálják, hogy Santiago de Compostela élhetőbb legyen a helyiek számára.

A Szent Jakab-katedrális Santiago de Compostelában

Fotó: 123rf.com

Az előző polgármester még áprilisban a város szállodaüzemeltetői elé terjesztett egy javaslatot, amelyben idegenforgalmi adó bevezetése szerepelt. A javaslat szerint 2025-től kellene fizetni a szálláshely típusától függően 0,50 és 2,50 euró közötti összeget. A város évi 2,5-3 millió euróhoz jutna hozzá az adóból, amit a történelmi városközpontra fordítanának.

Az új polgármester beiktatási beszédében ugyancsak felvetette az adó ötletét, mint a „tudatos turizmus” eszközét. Mint elmondta, azt szeretné, ha Santiago de Compostela „nemcsak turisztikai desztináció és vidámpark” lenne, és a lakosoknak nem kellene elmenekülniük a városból az ellenőrizetlen turizmus miatt. Hozzátette: arra törekszenek, hogy élvezzék a virágzó turisztikai ágazat előnyeit, de egy olyan várost is, amely kényelmes, és ahol levegőt is lehet venni.

Spanyolországban nem ismeretlen az idegenforgalmi adó. Barcelonában 2012-ben vezették be a díjat, amely jövő áprilistól már 3,25 euró lesz éjszakánként. Valencia jövőre tervez bevezetni 0,50 és 2 euró közötti összegű idegenforgalmi adót, a Baleár-szigeteken pedig akár a 4 eurót is elérheti a díj éjszakánként.