Elindítja e heti charterjáratait a Neckermann

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 24. 21:12

A Sun & Fun Holidays segítségével elutazhattak és elfoglalhatták szálláshelyüket hétfő este a Neckermann Magyarország törökországi utasai, és az iroda tájékoztatása szerint a többi charterjáratuk is elindul a héten.

A Neckermann Magyarországnak a Sun & Fun Holidays nyújtott segítséget abban, hogy a szeptember 23-ra előjegyzett, mintegy 130 utasa elutazhasson Antalyába.

A Sun & Fun Holidays részben átvette az utasokat, hétfő este a Kartago Tours gépén elutaztatta őket Törökországba, majd a saját utasaiként helyezte el őket szállodákban, nincs tehát akadálya annak, hogy gondtalanul eltöltsék a nyaralásukat.

A Neckermann az összes szolgáltatás ellenértékét átutalta a Sun & Fun Holidaysnek.

A Neckermann szeptember 23-ra előjegyzett utasai zavartalanul elutazhattak Antalyába

Fotó: pixabay.com

Tolga Deniz Sariyüce, a Sun & Fun ügyvezető igazgatója szerint pillanatnyilag úgy néz ki, hogy a Neckermann csütörtöki és pénteki utasainak elutaztatásában is tudnak segíteni. Mint elmondta, nagyon sajnálják a történteket, mindig készek segíteni a barátoknak, és fontosnak tartja a Thomas Cook támogatását.

A Neckermann Magyarországnál is megerősítették, hogy Törökországba tartó charterjáratuk rendben elindult a hétfői nap folyamán, és utasaik zavartalanul elfoglalhatták szálláshelyüket.

Tájékoztatásuk szerint e heti charterjárataik rendben el fognak indulni, Törökországba és Görögországba, a létszámról egyelőre nem tudtak tájékoztatást adni. Október végéig pedig további négy charterjáratuk indulna el Törökországba.

 

Nyereséges működés Magyarországon

Az osztrák Thomas Cook Austria AG leányvállalataként működő Neckermann Magyarország sikeresen működik, amit a cég gazdálkodására vonatkozó adatok is kifejeznek. A cég 2018-ban csaknem 2 milliárd forinttal növelte árbevételét 2017-hez képest, így közel 18,4 milliárd forintos árbevétel mellett 651 millió forintos adózott nyereséget ért el.

A Neckermann Magyarország árbevétele és adózott eredménye
2017–2018-ban

Forrás: mérlegadatok

 

Forrás: mérlegadatok

 

A 2019 februárjában  megjelent, TOP 50 – A magyar turizmus 50 legbefolyásosabb személyét felsorakoztató kiadványunkban Békefi Veronika, a Neckermann Magyarország ügyvezetője az előző évről azt nyilatkozta: „A szeptemberben zárult üzleti évben 13 százalékkal 18 milliárd forintra emelkedett a forgalmunk. Meghaladtuk az anyacégünk növekedését, de nagyobb bátorsággal még jobb számokat tudtunk volna elérni, túl óvatosak voltunk a kapacitásokkal a török piacon, ami az egyik legnépszerűbb úti célnak bizonyult.

Erősödő jelenség, hogy az utaztatók amúgy is alacsony haszonkulcsa zsugorodik, ami a cégeket fejlesztésekre kényszeríti. 2019-ben szeretnénk folytatni a növekedést új termékekkel, visszahoztuk Kos szigetét a charterdesztinációk közé, az Egyesült Államokban már húsz nagyvárost kínálunk, Dél-Amerikában pedig kishajós utakat” – mondta az év elején az ügyvezető.

 

A skandinávok folytatják

Eközben a külföldi hírek szerint kedden a brit Thomas Cook skandináv leányvállalata, a Thomas Cook Airlines Scandinavia egynapos szünet után újra elindította járatait, és a Thomas Cook csoport más skandináv leányvállalatai, a Tjaereborg, a Globetrotter és a Spies is folytatják a működésüket.

A Thomas Cook észak-európai leányvállalatának ügyvezetője, Magnus Wikner szerint független és jövedelmező cégekről van szó, ezért bankok, hitelezők és kezesek segítségével folytatni tudják a működésüket.

A Thomas Cook Airlines Scandinavia is újra elindította járatait

Fotó: Wikimedia Commons

A Euronews szerint folytatja a brit turisztikai konszern belga leánycége is. „Mi a nemzetközi európai részleghez tartozunk Németországgal együtt, amely a legnagyobb piacot jelenti Európában. Vagyis egy külön cégben vagyunk, így folytathatjuk a munkát” – nyilatkozta a vállalat vezetője, Leen Segers.

A német lapok szerint a német leányvállalatok ügyfelei szeptember 25-én és 26-án sem tudják megkezdeni az utazásukat, egy szóvivő szerint sem a légitársaságok, sem a szállodák nem fogadják őket. Folyamatos tárgyalásokat folytatnak, de leállították az új utak értékesítését.

A Kleinezeitung.at cikke szerint Ausztriából mintegy 4600 utas érintett, kedden és szerdán összesen 400-an terveztek elutazni. Az 57 alkalmazottal rendelkező Thomas Cook Austria – amely 100%-ban a német Thomas Cook Touristik GmbH tulajdona – a Die Presse cikke szerint úgy tájékoztatta a partnereit, hogy szerda estére eldől a jövője. A cég legfontosabb partnerei válságértekezleteket tartanak, tájékoztatják az utasokat, és próbálnak megoldást találni számukra.

A Verkehrsbüro nevű utazásszervező, és viszonteladója, a Ruefa például azt tanácsolja az ügyfeleknek, hogy lépjenek kapcsolatba a Ruefával, és útra készen jelenjenek meg a repülőtéren.

Az osztrák Thomas Cook Austria – ennek a leányvállalata a magyarországi Neckermann – eredményei egyébként a cikk szerint szintén jók: a 2017/2018-as üzleti évben a WirtschaftsCompass adatai szerint 586 ezer eurós nyereséggel zárt, előtte pedig 843 ezer eurós nyereséggel. A mérleg szerinti nyereség 4,2 millió euróról 4,7 millióra nőtt, miközben a forgalom 177 millió euróról 174 millióra esett. Az osztrák leányvállalatnak évente negyedmillió utasa van.

 

Még nem döntöttek a Condorról

Arról kedd késő délutánig nem volt hír, hogy a Thomas Cook német leányvállalatának, a Condor légitársaságnak nyújtandó áthidaló kölcsönről megszületett-e a német szövetségi kormány döntése, és még az is nyitott kérdés, hogy van-e befektető, amely átvenné a 4900 alkalmazottal rendelkező légitársaságot a Thomas Cooktól.

Hessen tartomány – ahol a légitársaság székhelye található – mindenesetre felajánlotta, hogy biztosítja a szóban forgó 200 millió eurós kölcsön felét. A német adófizetők szövetsége ugyanakkor a Stuttgarter Zeitungnak azt nyilatkozta, hogy ellenzi a légitársaságnak nyújtandó állami segítséget.

A konszern csődje egyébként a fő konkurens TUI ügyfeleit is érinti, azok a brit TUI-ügyfelek, akik október 31-ig a Thomas Cook Airlines járataira foglaltak, nem tudják megkezdeni az utazásukat. A már elutazott ügyfeleknek egy TUI-szóvivő szerint pótjáratokat kínálnak fel hazafelé. A TUI-ügyfelek a német Condorral is utazhatnak.