Neckermann: Nem érheti anyagi kár az utasainkat

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 28. 12:49

Hat nappal a brit Thomas Cook csődje után a Neckermann Magyarország helyzete a külföldi háttér súlyos nehézségei ellenére változatlanul stabil, a tevékenységét folytatja, utasait anyagi kár nem érheti – közölte megkeresésünkre a cég. Pénteken partnerei kételyeit is igyekezett tisztázni.

A német és az osztrák Thomas Cook-társaság csődvédelmi kérelmének bejelentése után a hazai utaztatói szakmát leginkább az foglalkoztatta, ki téríti meg az utasok számára az ún. osztrák árualapba tartozó utakra befizetett előlegeket, ha ezek az utak az osztrák anyacég helyzete miatt nem valósulhatnak meg. Pénteken megérkezett a Neckermann megnyugtató válasza.

De kezdjük a hét korábbi eseményeinek rövid áttekintésével.

 

A magyar cég folytatja

A Neckermann Magyarország a héten két közleményt adott ki a nagyközönség és a sajtó tájékoztatására. Az elsőt még hétfő délután, amelyben azt írta, hogy a Neckermann Magyarország folytatja normál, napi és operatív tevékenységét; valamennyi külföldön tartózkodó utasa az eredeti tervek szerint tud hazatérni, ugyanakkor a jövőbeni utazások átmenetileg akadozhatnak; a cég stabil pénzügyi helyzetben van; minden kötelezettségét megtartja és az összes kiállított számlát kifizeti; továbbá a cég vezetése azon dolgozik, hogy a külföldi anyacég okozta gazdasági nehézségekből adódó helyzetet megoldja.

Kedden a turizmus.com a Neckermann tájékoztatása alapján megírta, hogy a Sun&Fun bevonásával az e heti török és görög charterek változatlan rendben elindultak, október végéig pedig további négy charterjáratuk megy Törökországba.

Szerda este, azt követően, hogy a német Thomas Cook-társaságok – köztük a Thomas Cook Touristik GmbH (a Thomas Cook Austria tulajdonosa, amely a magyarországi cég tulajdonosa) – aznap délelőtt csődvédelmi kérelmet nyújtottak be, a Neckermann Magyarország újra megerősítette a szeptember 23-ai közleményében foglaltakat. Mint írták, továbbra is annak érdekében dolgoznak, hogy a külföldi anyacég helyzetéből adódó nehézségeket megoldják, és cégük jelenlegi stabilitását megőrizzék.

A rá következő napokban a Neckermann árualapját értékesítő viszonteladóknál sok volt az izgalom, leginkább az foglalkoztatta őket, hogy ki számol el az utasokkal azon utazások kapcsán, amelyek nem valósulnak meg. A felmerült kételyeket a Neckermann által pénteken a partnereknek küldött tájékoztatókban igyekezett tisztázni.

A Neckermann közölte, hogy nagyon sajnálják a szándékukon és hibájukon kívül kialakult helyzetet, és kérik és köszönik a kollégák támogatását, és fokozott erőfeszítését ebben a nehéz helyzetben a partnerek és az utasok érdekében is.

 

Dolgoznak a részleteken, türelmet és megértést kérnek

Az utasok és a kollégák megértését kérik azzal kapcsolatosan, hogy bár a NUR Kft. tulajdonosa az osztrák Thomas Cook AG úgy döntött, hogy a stabil pénzügyi viszonyokkal rendelkező NUR Kft. az anyacég és a Thomas Cook csoport más tagjainál bekövetkezett nehézségek ellenére továbbra is folytassa a tevékenységét, több egyeztetést kell lefolytatni azt megelőzően, hogy a kollégák és az utasok felé a Neckermann felelősen, konkrét információkat adhasson, melyhez némi időre van szükségük.

Szándékuk az, hogy a foglalásokat a szerződések szerint, megfelelő színvonalon teljesítsék, illetve, ahol ez rajtuk kívül álló okok miatt nem lehetséges, ott a lehető legjobb megoldást megtalálják.

A Neckermann azt kérte a partnerektől, hogy az utasok felé kommunikálják, hogy

–  a Neckermann valamennyi helyszínen tartózkodó utasáról gondoskodik, ha nehézségük támad, akkor azonnal vegyék fel az utazási irodával a kapcsolatot, és mindenkinek segítenek;

–  valamennyi utasuk, akinek az utazását a Thomas Cook Austria-nál felmerült nehézségek miatt nem tudják teljesíteni, a befizetett részvételi díját vissza fogja kapni, anyagi kár senkit nem fog érni.

Azon esetekben, ahol olyan további kérdések merülnek fel, amelyekre most még nem tudnak határozott választ adni, türelmet és megértést kérnek, mint írják, dolgoznak a részletek megoldásán, de nagy mennyiségű utazást kell feldolgozni és leegyeztetni, ami nem megy egyik napról a másikra.

 

A biztosító minden költséget megtérít

A foglalásokat illetően a Neckermann részletesen tájékoztatta a partnereket arról, hogy az egyes szolgáltatástípusokra 2019. szeptember 27-től visszavonásig mi az irányadó, miről tájékoztassák az egyes utasokat.

Az egyik legfontosabb megnyugtató hír a jelenleg már az egyes úti célokon tartózkodó utasokkal kapcsolatban, hogy 2019. október 4-ig bezárólag ezen utasok költségviselésére a biztosító kötelezettségvállaló nyilatkozatot adott ki, mely szerint a Neckermann utasok szállodai tartózkodásának költségeit, illetve hazautazásának azon költségeit, melyek az osztrák anyacég csődhelyzete miatt még nem kerültek kiegyenlítésre, illetve amelyeknek kiegyenlítését a külföldi szolgáltatók a kialakult helyzetben bizonytalannak tartották, a biztosító megtéríti a külföldi szolgáltató (pl. szálloda) felé.

A Neckermann korábbi közleményében szerepelt, hogy előfordulhat, hogy a külföldi szolgáltató, pl. egy szálloda az utastól kéri az anyacég csődhelyzete miatt eddig még ki nem fizetett szállásköltség kiegyenlítését. A Neckermann annak idején kérte, hogy ezeket az eseteket azonnal jelezzék felé, hogy a fizetést rendezhesse, amit az egyes konkrét esetekben szükség szerint meg is tett, de most a biztosító nyilatkozata ezeknek a költségeknek a viselését megnyugtatóan tisztázza.

 

Mi a helyzet az osztrák árualappal?

A Neckermann tájékoztatást adott arról is, hogy az ún. osztrák árualapból foglalt utazások közül 2019. október 4-ig bezárólag az induló csomagtúrák, valamint a csak szállás vagy repülőjegy szolgáltatások nem valósulnak meg, és a befizetett részvételi díjak várhatóan legkésőbb 30 napon belül visszafizetésre kerülnek.

A visszafizetés konkrét időpontját és dokumentálását a Neckermann minden érintett utasával egyezteti. Ott, ahol biztosítási ügyintézés szükséges, ezt a Neckermann átvállalja az utasoktól, és a szükséges dokumentumok aláírását követően a visszafizetéseket teljesíti.

Az ún. osztrák árualapból foglalt, 2019. október 5-től induló utak szerződései jelenleg érvényben vannak. Az utasok az ÁSZF-ben megadott kötbér (bánatpénz) megfizetése mellett állhatnak el, és ilyen esetben az utas által már befizetett részvételi díjnak a kötbér (bánatpénz) feletti része az utas részére visszafizetésre kerül – tájékoztatta szerkesztőségünket a Neckermann.

Kapcsolódó cikkek

Thomas Cook-cunami világszerte

2019. szeptember 26.