60 féle rétest kóstolt a zsűri

 2014. július 13. 19:47

Mórahalmon, a 11. Homokháti Sokadalomban, azon belül is az 5. Mórahalmi Rétesfesztiválon, július 11-13-án sok ezer édes és sós rétest fogyasztottak a vendégek.

A hagyományos, meggyes, túrós és mákos ízek mellett sonkás, csirkemájas, tenger gyümölcseivel töltött és spenótos különlegességeket is kínáltak a rétespultok, közöttük az Antik Rétesház (első felvételünkön). Utóbbi különlegessége, hogy a helyszínen készítik a töltelékeket is, s a látogatók szeme előtt nyújtják, töltik és sütik a finomságokat.

 

Második felvételünkön a háttérben, mikrofonnal a kezében Elekes Zoltán, a Magyar Fesztiválszövetség elnökhelyettese, a Rétesfesztivál szervezője, középen, kék pólóban Niklai Ákos, az MSZÉSZ első embere, a zsűri elnöke, az előtérben, világos nadrágban Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere gratulál a versenyzőknek.

 

A látogatók és a zsűri kegyeiért versenyző csapatok között voltak meghívott profik (többek között a Colosseum Hotel Mórahalom , az ArtHotel Szeged, a Choco Hands Manufaktúra és a Metro Áruház Szeged), de voltak igazi amatőrök is, akik legalább olyan különleges ízeket produkáltak, bizonyítva, hogy a réteskészítés benne van sok magyar háziasszony kezében. Olyannyira, hogy 12-én délután, csak úgy hobbiból elkészítettek egy 28,6 m hosszú rétesrudat is…