Papírmerítő, csillagászat, középkori receptek

Forrás: turizmus.com

 2019. december 02. 15:19

Papírmerítő, középkori receptek alapján interaktív gasztronómiai bemutatók, csillagászati programok, szelfipontokkal és az észak-zempléni panorámapontok, a váruradalmi függőkertben család- és gyermekbarát programok is lesznek a Füzéri Várban.

Megkezdődtek a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében a füzéri vár helyreállítása II. ütemének építési munkálatai. Virág Zsolt, a programok miniszteri biztosa ismertette a fejlesztés keretében megvalósuló új projekt- és élményelemeket.

Az I. ütemben felépült felsővári Malompincében 17. századi papírmerítő műhely létesül múzeumpedagógiai foglalkozások számára,

a Vizes pincében vizuális élményként a Szent Korona őrzésének történetéről szóló filmet mutatnak be, a Sörös pincében pedig 15–16. századi kő mérművek, faragott kövek bemutatása történik meg.

A nemrégiben, projektindító keretében ismertetett II. ütemben helyreállítandó Sütőház épületrészben, az Ecetes házban, a várkonyhában, a Liktáriumban és a Gyümölcsaszalóban középkori receptek alapján interaktív gasztronómiai bemutatók várják majd a látogatókat, amelyek a 16–17. századi ételkészítésről teljes keresztmetszetet adnak.

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően élettel telik meg egyik legizgalmasabb hazai várunk

Fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében

A Darabont házakban a várőrség mindennapi életmódjába nyerünk betekintést, az I. ütemben elkészült

Palotaszárny kínálata csillagászati programokkal is bővül, egy csillagtérkép és a Tejútrendszer kultúrtörténeti szempontú ismertetése lesz a fókuszban.

A várudvaron befejeződtek a régészeti kutatások. Itt megtörténik a tereprendezés, szabadtéri és esti programok megtartására válik alkalmassá a terület, díszvilágítást alakítanak ki, ezek mellett számos élményelem is megvalósul, többek között szelfipontokkal és az észak-zempléni panorámapontokkal.

A korábbi ütemben felépült Alsóvárban a legérdekesebb régészeti leletek és a hozzájuk kapcsolódó történetek, legendák elevenednek meg élményszerű formában, a látogatók emellett egy virtuális időutazás keretében a vár egymást követő építési periódusait is megismerhetik.

A várhegy lábánál a váruradalmi függőkertben család- és gyermekbarát programok várják a látogatókat, a vár hatékony fenntartását, energiaellátását pedig rejtett módon elhelyezett napelempark segíti majd.

Az I. ütem átadása után többszörösére növekedett, évi 75 ezer fő körüli látogatószám miatt új parkolók kialakítása is szükségessé vált.

A már most is nyereségesen működő füzéri várnak nemcsak a vonzereje nő meg az új fejlesztések révén, hanem további munkahelyek is létrejönnek.

Ahogy arról többször beszámoltunk, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében 39 műemlék – 20 kastély és 19 vár – újul meg, nemcsak régi szépségüket nyerik vissza, hanem új funkciókkal is gazdagodnak, hogy – adottságaikhoz igazodó módon – megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek.

Virág Zsolt miniszteri biztos ismerteti a projekt elemeit

Fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram