Kukkolja a fekete gólyák életét!

Forrás: turizmus.com

 2016. március 01. 15:02

Megérkezett az első fekete gólya Afrikából a Gemenci erdőbe, az erdészet webkameráin keresztül bárki folyamatosan megfigyelheti a fekete gólyák életét.

A Gemenc Zrt. szakemberei az észlelés után elindították a folyamatosan üzemelő webkamerákat, így bárki nyomon követheti interneten ezeknek a fokozottan védett madaraknak az életét. Idén – ahogy az elmúlt két évben is – hamarabb jelentek meg az általában március közepén érkező fekete gólyák. Hazánkban a legtöbb fekete gólyapár a Sió csatorna torkolata és a déli országhatár közötti, Duna-menti védett erdőterületen fészkelnek kora tavasztól késő őszig.

A most megérkezett fekete gólyát 1999-ben gyűrűzték Bogyiszló környékén, a mostani fészektől nem messze. 2000 januárjában Izraelben azonosították a gyűrűje alapján a madarat, majd kilenc évvel később szintén a Jordán folyónál találkoztak vele. Ez a madár 2013-óta erre a bekamerázott fészekre érkezik meg, ami azt jelenti, hogy a születési helyétől, tehát attól a fészektől, ahol kikelt a tojásból, körülbelül 5 km távolságra fészkel.

Fotó: webkamera-Gemencz Zrt.

 

A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át. A faj a legnagyobb létszámban a Baltikumban, Magyarországon jelenlegi ismereteink szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük kb. 40 pár a Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb egyedsűrűségű feketególya-állománya.

A bekamerázott gólyafészek itt követhető nyomon.