Mától oltási igazolással is beutazhatunk Spanyolországba (frissítve)

Forrás: turizmus.com

 2021. június 07. 12:07

Június 7-től oltási igazolással, karanténkötelezettség nélkül is be lehet lépni Spanyolországba. A hatóságok minden, az Európai Gyógyszerügynökség, illetve a WHO által jóváhagyott vakcinát elfogadnak, erről azonban idegen nyelvű igazolást kérnek.

A belépéshez elfogadott vakcinák körébe tartozik a Pfizer-BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen, valamint a kínai Sinopharm is.

A bevezetett könnyítések után a Kanári-szigeteken szállodában megszállni EMA-oltás igazolásával, betegségigazolással, vagy negatív antigén teszt birtokában lehet – tájékoztatta lapunkat Raáb Szilvia, a Kanári-szigetek-specialista Viasale Travel ügyvezetője. Az iroda egyébként a beutazáshoz szükséges antigén teszt árának legalább felét állja – tette hozzá a szakember.

Az oltási igazolásnak angol vagy spanyol nyelven kell készülnie, amelyen tisztán olvasható a teljes oltási rend, a beadott vakcina típusa, a felvett oltások száma és az adagok beadásának dátuma. Az igazolást az oltóorvos állítja ki és hitelesíti az oltásnál kapott, magyar nyelvű igazolása alapján, tehát nem kell hiteles fordítást készíttetni – hangsúlyozza a Via Sale. Az igazolás az oltások beadása után, visszamenőleg is igényelhető a háziorvosnál, illetve az oltóközpontban. Az angol nyelvű igazolást innen lehet letölteni.

Amint arról korábban beszámoltunk, a spanyol szigetcsoportra a három menetrend szerinti járat (Wizz Air, Ryanair) mellett június végétől heti charterjárat is indul, így fontos tisztában lenni az aktuális beutazási szabályokkal.

Tenerifei tengerpart. A Kanári-szigeteken szállodában megszállni EMA-oltás igazolásával, betegségigazolással, vagy negatív antigén teszt birtokában lehet

Fotó: 123rf.com

A június 7-én életbe lépett szabályokról Magyarország Kanári-szigeteken működő Főkonzulátusa készített részletes összefoglalót. Az alábbiakban ennek rövidített változatát olvashatják.

 

Aktuális beutazási szabályok

Az összefoglaló a hivatalos állami közlönyben 2021. június 5-én megjelent, a Spanyolországba külföldről történő beutazásokat szabályozó rendelet alapján készült.

Továbbra is szükséges minden légi vagy tengeri úton Spanyolországba érkező utasnak, beleértve a továbbutazó tranzitutasokat is, indulás előtt kitölteni a www.spth.gob.es weboldalon található egészségügyi ellenőrző űrlapot (az Android és iOS rendszereken elérhető a Spain Travel Health – továbbiakban SpTH-alkalmazáson keresztül), amely a belepéshez szükséges QR-kódot generálja. Ezt a beszállás előtt és a Spanyolországba való belépéskor is be kell mutatnia az egészségügyi ellenőrzéseken.

A Spanyolországba érkező utasoknak az első belépési ponton egészségügyi vizsgálaton kell átesniük, amely magában foglalja a hőmérsékletmérést és az előírt dokumentációk ellenőrzését.

 

Dokumentáció ellenőrzése

Amennyiben az utas veszélyeztetett országból vagy területről érkezik, be kell nyújtania a beutazási követelményeknek való megfelelést igazoló információkat és dokumentumokat.

A veszélyeztetett országok vagy területek listája megtalálható az Egészségügyi Minisztérium honlapján, ezen jelenleg Magyarország is szerepel. Általános szabályként a listákat hétnaponta felülvizsgálják.

 

Kockázatos országok és belépési követelmények

A veszélyeztetett országokból vagy területekről érkező utasoknak az alábbi egészségügyi követelmények EGYIKÉT kell igazolniuk:

a) Igazolás arról, hogy az utas megkapta a Covid-19 elleni védőoltást

A származási ország illetékes hatóságai által kiállított oltási igazolásokat a teljes oltási program utolsó adagjának beadását követő 14. naptól fogadják el érvényesnek. Az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vagy az Egészségügyi Világszervezet sürgősségi felhasználási eljárásán átesett vakcinák az elfogadottak.

Az oltási bizonyítványnak legalább a következő információkat kell tartalmaznia:

  1. az oltott személy teljes neve,
  2. az oltás dátuma és időpontja, feltüntetve az utolsó beadott dózis pontos dátumát,
  3. a beadott vakcina típusa,
  4. a beadott adagok száma / teljes ütemterv,
  5. a kibocsátó ország neve
  6. az oltási bizonyítványt kiállító szerv azonosítója.

 

b) Igazolás az aktív Covid-19 fertőzésre vonatkozó diagnosztikai vizsgálat eredményéről

Az aktív Covid-19 fertőzésre vonatkozó, negatív eredményt igazoló, a Spanyolországba érkezést megelőző 48 órán belül kiállított diagnosztikai vizsgálati bizonyítványokat érvényesnek fogadják el.

A diagnosztikai igazolásnak legalább a következő információkat kell tartalmaznia:

  1. a tesztelt személy teljes neve,
  2. a mintavétel pontos időpontja,
  3. az elvégzett vizsgálat típusa,
  4. a kibocsátó ország neve.

 

c) A Covid-19 fertőzésből való felgyógyulás igazolása (gyógyultsági igazolás)

Az illetékes hatóság vagy orvosi szolgálat által legalább 11 nappal az első pozitív NAAT diagnosztikai tesztet követően kiállított gyógyultsági igazolásokat érvényesnek fogadják el. Az igazolás érvényessége a mintavétel időpontjától számított 180 nap elteltével jár le.

A gyógyultsági igazolásnak legalább a következő információkat kell tartalmaznia:

  1. a COVID-19 fertőzésből felgyógyult személy teljes neve,
  2. az első pozitív SARS-CoV-2 diagnosztikai teszt mintavételének dátuma és eredménye,
  3. az elvégzett NAAT-vizsgálat típusa,
  4. a kibocsátó ország neve.

 

d) EU digitális Covid-tanúsítvány

Amikor az erre vonatkozó európai rendelet teljes mértékben hatályba lép, az Európai Unió bármely tagállama által kiállított igazolással rendelkező utazók az EU digitális Covid-tanúsítványt használhatják a spanyolországi belépéskor.

 

Kivételek

A hat év alatti utasok mentesülnek az említett igazolások bemutatása alól, azonban rendelkezniük kell a QR-kóddal, amelyet az egészségügyi ellenőrző űrlap SpTH-n keresztül történő kitöltése után kapnak.

A június 7-én életbe lépett szabályokról Magyarország Kanári-szigeteken működő Főkonzulátusa készített összefoglalót. Az alábbiakban ezt olvashatják.