Újra megnyílt a 66 éve bezárt Országgyűlési Múzeum

Forrás: turizmus.com

 2015. március 08. 14:11

A magyar törvényhozás ezeréves történelmét a legmodernebb technikák felhasználásával mutatja be az Országház Látogatóközpontjában pénteken megnyílt Országgyűlési Múzeum, a Steindl Imre-program újabb állomásaként.

Ma, az érintőképernyős monitorok világában is érvényes az a hajdani elvárás, hogy az Országgyűlési Múzeum plasztikusan, laikusnak és hozzáértőnek, külföldinek és magyarnak egyformán érthető és könnyen hozzáférhető módon mutassa be a magyar alkotmányos és politikai élet ezeréves szakadatlan folytonosságát – hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a megnyitón.

 

Az Országgyűlési Múzeumot eredetileg 1929-ben nyitották meg a Parlament északi szárnyában, és egészen 1949-ig működött, az első ilyen tematikájú intézményként Európában. A harmincas években a Nemzeti Múzeum és a Szépművészeti Múzeum után Budapest harmadik leglátogatottabb múzeum volt, 24 termében a magyar politika kiemelkedő egyéniségeinek állítva emléket. A világháborút követő változások nyomán felszámolták, és a mintegy 16 ezer darabból álló gyűjteményt szétosztották több múzeum, könyvtár és levéltár között.

A régi gyűjtemény nem része a most megnyílt, A magyar törvényhozás ezer éve című állandó történeti kiállításnak, amely 520 négyzetméteren kronológiai sorrendben mutatja be a magyar törvényhozás és parlamentarizmus fejlődését. Ugyanakkor az első múzeum kiállítási tárgyai közül megtekinthető a Batthyány-kormány idején használt miniszterelnöki bársonyszék, Kossuth Lajos íróasztala, Deák Ferenc parlamenti ülőhelye a Sándor utcai képviselőházból vagy Tisza István kesztyűje.

A tárlaton kiemelt szerep jut az animációnak, a filmeknek és az interaktív elemeknek. A nagyméretű kivetítőkön a magyar filmtörténet korszakalkotó eseményeket megörökítő dokumentumfilmjei futnak, míg a filmezés előtti időszakok a digitális technika felhasználásával, vizuális és hangeffektekkel kelnek életre. A magyarországi múzeumi szférában elsőként itt alkalmazzák a 3D mappinget.

A kiállítás vizuális dramaturgiáját úgy alkották meg, hogy az információk könnyen, élményszerűen váljanak befogadhatóvá a magyar középiskolások számára, akiket a fő célcsoportnak tekintenek. A Parlamentet 2014-ben felkereső 478 ezer látogatóból ugyanis 58 ezer diák volt. A következő időszak legfontosabb feladata, hogy kidolgozzák a múzeumpedagógiai foglalkozások anyagát – mondta el Bellavics István, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóságának vezetője a megnyitón.

A közel 300 millió forintos ráfordítással létrejött múzeum először csak egyéni, majd áprilistól csoportos látogatókat is fogad. Két audioguide-program készül, egy a felnőtteknek, egy a diákoknak. Márciusban és áprilisban ingyenesen tekinthető meg a kiállítás az Országgyűlés honlapján (www.latogatokozpont.parlament.hu) meghirdetett időbeosztásban. Az oktatási program keretében érkező diákok ingyenesen látogathatják a múzeumot.

Idén még két új állandó kiállítással bővül a Látogatóközpont: az egyik az Országház építéstörténetét és művészetét mutatja be, a másik pedig a homlokzatról lekerült szobrokat és köveket bemutató kőtár lesz.