Több mint félmilliárd forint pályázati pénz múzeumok támogatására

Forrás: MTI

 2018. október 01. 16:19

Az idén 506 millió forintra pályázhattak az önkormányzatok az általuk fenntartott muzeális intézmények szakmai fejlesztésére az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatain.

Fekete Péter, a szaktárca kultúráért felelős államtitkára elmondta: 2018-ban a fő támogatási célok között szerepelt az állandó kiállítások létrehozása és felújítása a kapcsolódó infrastrukturális fejlesztésekkel (Kubinyi Ágoston Program). Támogatták a modellértékű jó gyakorlatok kialakítását és fejlesztését célzó, online szolgáltatásokat nyújtó honlapok létrehozását, a meglévő honlapok átalakítását, emellett cél volt a járásszékhely múzeumok szakmai támogatása.

A kormányzat kiemelt figyelmet fordít a vidéki intézményhálózat szakmai megújítására. Magyarországon jelenleg 810, zömmel önkormányzati fenntartású muzeális intézmény működik. Kiállításaikat évente majdnem 10 millió ember látogatja, egyéb rendezvényeiket pedig 3-3,5 millió.

Program indul azzal a céllal, hogy minden diák évente legalább egyszer jusson el múzeumba

Fotó:  pixabay.com

Az idén a múzeumok részére 270 millió, a közérdekű muzeális gyűjtemények és kiállítóhelyek számára 100 millió forint pályázati forrás állt rendelkezésre, a járási székhelyű múzeumok támogatására pedig 136 millió forint jutott.