Magyarország az EU országok első harmadában

 2013. november 15. 15:45

A SIX Payment Services készpénzmentes fizetési megoldás és infrastruktúra szolgáltató analizálta az Európai Központi Bank (ECB) kártyatranzakciókkal kapcsolatos nemrégiben publikált statisztikáit.

Az adatok szerint 2007. és 2012. között Magyarországon 52,83 százalékkal nőtt a tranzakciók értéke, amely növekmény pont a duplája az EU-átlagnak.

Hitelkártya- és betétikártya-tranzakciók

A SIX Payment Services összevetette az EU országok hitelkártya- és a betétikártya-tranzakcióit is. A betétikártya-használat területén hazánk a 2007-2012-es időszakban 57,8 százalékos növekedést könyvelhet el, amivel nyolcadik az EU-tagok sorában. A legjobb eredményt egyébként Románia tudhatja magáénak, ahol az adott időszakban 150%-os volt a növekedés. 2012-ben a ECB adatai szerint a hazai betétikártyák forgalma 5,95 milliárd euró volt. A hitelkártyák forgalma is nőtt 33 százalékkal, amely 2012-ben 1 milliárd eurót tett ki.

Az ECB adatai szerint a forgalom tekintetében egyébként az Egyesült Királyság teljesített a legjobban, amely az öt éves periódus alatt elérte 440 milliárdos forgalmat a betéti kártyák tekintetében, a hitelkártyák területén 2012-ben pedig 148 milliárd eurós forgalmat könyvelt el.

„Az Európai Központi Bank adataiból arra következtetünk, hogy fejlődés jellemzi mind a magyarok vásárlóerejét, mind pedig fizetési szokásaikat. Elmondható, hogy a magyarok egyre inkább értékelik a készpénzmentes fizetés kényelmét és biztonságát. A kártyás fizetés egyre népszerűbb, legyen szó akár a vendéglátóhelyeken, utazásná, vagy más helyeken történő fizetésről. A fizetési megoldások, illetve szokások tekintetében még mindig a nyugati országok mögött járunk, jelentős potenciált látunk a készpénzmentes megoldások felé történő elmozdulásra” – kommentálta az adatokat Molnár Tamás a SIX hazai irodájának ügyvezető igazgatója.

Többségben a chip-kártyás fizetések, az érintésmentes megoldások térhódítása még várat magára

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint ma Magyarországon 83 ezer darab bankkártya-terminál van üzemben, amelyből 16 ezer lehetővé teszi az érintés nélküli fizetést is. A legtöbb tranzakció EMV chip-kártyával történik, az érintés nélküli megoldással történő fizetés, amely több országban a készpénzmentes fizetési megoldások fő mozgatóereje, egyelőre nem túl népszerű itthon: az érintés mentes (pl. Paypass) fizetés mind a fizetések darabszámát, mind a fizetések forgalmát tekintve 1 százalék alatt van.

Hogyan fizetünk

A SIX Payment Services megfigyelései szerint az, hogy a vásárló készpénzzel vagy kártyával fizet, legfőképp a vásárlás kontextusától függ, és nem mindig tudatos döntésen alapul. Amikor egy nehezebb döntést követően, például ruhavásárlás során, kerül sor a fizetésre, a fizetési megoldás kiválasztását egy tudatosabb döntés előzi meg. Egy-egy nagyobb bevásárláskor, a volumentől függően, különböző szokásokat- beidegződéseket alkalmazunk annak eldöntésére, hogy kártyával vagy készpénzzel fizetünk, amíg például újságvásárláskor sokkal automatikusabban követjük szokásainkat.