Budapesti-indiai étterem Bécsben

Forrás: turizmus.com

 2015. március 12. 15:18

A budapesti Shalimar étterem indiai tulajdonosa Bécsben is megnyitotta hasonló ízvilágot kínáló éttermét, amely nagy népszerűségnek örvend, az osztrák fővárosban élő több ezer indiai körében is.

Amar Sinha, több mint negyven éve, mint újságíró érkezett Budapestre, majd az MTI-ben dolgozott tudósítóként. Jövőre lesz 20 éve, hogy megnyitotta egy Dob utcai pincében a Shalimart, amelyet az évtizedek alatt jócskán kinőttek. Nem mentek messzire: a régivel szembe költöztek, egy nagyobb étterembe.

 

Amar Sinha mind a két helyen indiai szakácsokkal dolgozik, de mint mondta, ez nem mond semmit, hiszen a hatalmas országban sokféleképpen főznek. Ők főleg a muglai-kasmíri főzési

stílust viszik. Nem használnak Magyarországon ghít, mert nagyon zsírosnak ítélik, de minden az üzletben készül, az alap fűszerkeverék, a garam masala hozzávalóit is ő állítja össze, és itt darálják. Az étlapon feltüntetik az ételek csípősségét, hogy ne érje kellemetlen meglepetés a magyar vendéget. A viszonylag kis alapterületű konyha lelke a házi tandúri kemence, amely nélkül nincs is igazi indiai étterem.

Ma már Budapesten is számos indiai vendéglő nyílt, amelyek elsősorban olyan ételeket főznek, ahonnan az üzletvezető tulajdonos származik. A minőséget ilyen esetekben általában az jelzi, hogy az adott országban élő külföldiek – ebben az esetben indiaiak – látogatják-e az helyet. Amar Sinha - mint mondta - e téren sem panaszkodhat, az évek folymaán több hazai szakmai díjat is elnyertek.

A külföldi kapcsolatokkal is bíró üzletember sikeresen működteti a Bécsben lévő Shalimart is, jóllehet, ott még erősebb a konkurencia. Számos alapanyagot ma már Ausztriából hozat Magyarországra. Mint mondja, majdnem ugyanolyan árakon jut hozzá, mint itthon, viszont így állandó, azonos szintű minőségben tud beszerezni bizonyos hozzávalókat.