Házhoz jön a fesztivál és a varázskemence

Forrás: turizmus.com

 2017. május 10. 12:32

Az év legnagyobb jótékonysági gasztronómiai eseményére készülnek a Gyengénlátók Általános Iskolájában, Budapesten.

Az intézmény udvarán fatüzelésű kemencében sütnek kenyeret fogyatékkal élő gyermekek 2017. május 13-án, immár a harmadik évben. A Varázskemence napján a fiatalokat gasztronómiai szervezetekés vendéglátóipari iskolák képviselői, valamint gasztrobloggerek segítik.

A Varázskemence rendezvény szervezői felejthetetlen napot szeretnének szerezni a fogyatékkal élő gyermekeknek: nem kisebbre vállalkoznak, mint hogy megpróbálják betölteni számukra – még ha csak egy pillanatra is – a hiányzó érzékük okozta űrt. A gyerekek által készített kemencés kenyeret a látogatók megkóstolhatják és vásárolhatnak is belőle, amivel egyrészt az adott intézményt segítik, másrészt megmutatják a fiataloknak, hogy az általuk készített termékeknek értéke van.

A Varázskemence a felhőtlen szórakozás élményét kívánja adni, és azt hogy a kemence mellett bárki megállja a helyét

 

A 3. Varázskemence Napja új kihívások elé néz: olyan rendezvény lesz, amelyik akadálymentes és az igazi fesztivál élményét nyújt a fogyatékkal élő gyermekeknek. Élményt kíván adni, a felhőtlen szórakozás élményét, és azt hogy a kemence mellett bárki megállja a helyét.

A program verseny is lesz egyben: összesen 8 speciális nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó intézményből (vakok, gyengénlátók, hallássérültek, mozgássérültek, down kórosok iskolái) érkező 2-3 fős csapatok mérik össze ügyességüket különböző gasztronómiai szervezetek és vendéglátóipari iskolák képviselői, valamint gasztrobloggerek segítségével. A diákok hagyományos fehér kenyeret sütnek majd fatüzelésű kemencében, majd azokból szendvicseket is gyártanak a látogatóknak. Az elkészült kenyereket a szakmai támogató Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének pékmesterei értékelik. A megmérettetésről természetesen mindenki nyertesként távozik.

A sportprogramokon mindenki kedvére kipróbálhatja fogyatékkal élők sportjait, pl. a vakfocit és a csörgőlabdát, kerekes székes gerelyhajítást vagy a futást bekötött szemmel. Ugyanekkor rendezik a vendéglátó és pék iskolák tanulóinak „Füstölt húsos kelt tészta” sütő versenyét, amelyre pék, pék-cukrász, szakácsképzést nyújtó iskolák 3 főből álló csapatai nevezhetnek.

Az előző években csatlakozott a rendezvényhez közel az összes nagy hazai gasztronómiai és fogyatékosokat támogató szervezet, anyagilag vagy alapanyaggal, a munkájával is támogatja a JóPont Oktatási Alapítvány, a BRFK, Magyar Turisztikai Ügynökség, a Tóalmási Húscsarnok Kft. a METRO áruházak, a Vasutasok Országos Kulturális Egyesülete, a Meta-Inf Informatikai Kft., a Kreatív Kontroll, Zugló Önkormányzata, a Magyar Éttermi Mesterek Klubja, valamint a XVI. kerületgazda.

 

A rendezvény időpontja: 2017. május 13. szombat 9:00-tól 19:00-ig

Helyszín: Gyengénlátók Általános Iskolája, 1147 Budapest, Miskolci út 77.

www.varazskemence.hu

Kapcsolódó cikkek

Gasztrotavasz Egerben

2017. március 27.