Konferencia az egészségügyi diplomások lehetőségeiről

Forrás: turizmus.com

 2015. május 10. 15:38

Az egészségtudomány területén szerzett diplomával rendelkező szakemberek számos ponton tudnak kapcsolódni az egészségturizmushoz. Egy, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara hallgatóinak rendezett konferencia arra vállalkozott, hogy bemutassa az ágazatot és a lehetőségeket.

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Alapozó Egészségtudományi Intézetének Társadalomtudományi Tanszéke és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Turizmus, Szabadidő és Szálloda Intézete által rendezett I. Egészségturizmus Szakmai Napon, 2015. május 7-én először dr. Puczkó László, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola intézetvezetője beszélt arról, hogy a „jóllét" elérése céljával tett utazások rengeteg lehetőséget rejtenek, hiszen gyakorlatilag a jóllét érzésének bármely összetevőjére (a jó megjelenéstől a spiritualitásig) lehet szolgáltatásokat szervezni. Erre külföldön számos jó példa van, Magyarországon ezzel szemben alig használják ki ezeket a lehetőségeket a szolgáltatók.

Az egészségügyi turizmus mai helyzetéről tartott előadást dr. Kincses Gyula egészségpolitikai szakértő. Többek közt elmondta: ebből a szempontból Magyarország alapvetően árelőny-típusú fogadóország, az egészségügyi turizmus piaca pedig jelenleg azért nem működik, mert a fogászat kivételével nincs kiajánlható mennyiségű minőségi szolgáltatás-tömeg, nincs központosított marketing, láthatóvá tett kínálat  - a Magyar Turizmus Zrt. nem tekinti sajátjának a területet, az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. pedig, bár lefoglalta a piac szervezését, érdemi aktivitást nem fejt ki -, valamint nincs piacorientált akkreditáció, minőségtanúsítás.

Dr. Szegedi Andrea, a Magyar Turizmus Zrt. senior termékmenedzsere szerint az egészségturisztikai kínálatunk iránt nagy érdeklődést tanúsító oroszok vendégéjszakáinak száma idén kb. 40 százalékkal esett vissza a kedvezőtlen politikai helyzet hatására, az ukrán piacon ezzel szemben nincs nagy visszaesés. A szakember figyelmeztetett, hogy egyre erősödő konkurenciával kell felvennünk a versenyt.

Dr. Novák Krisztina, az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ főigazgatója a határon átnyúló egészségügyi ellátásokról szólva elmondta, hogy a vonatkozó irányelv hatályba lépése óta 665 kérelem érkezett be hozzájuk, ebből 491-et engedélyeztek.

Egészségturizmusunk aktuális helyzetéről és fejlesztési lehetőségeiről tartott előadást dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. Többek közt elmondta, hogy a következő fejlesztési ciklusban ezen a területen a termálvizek orvosi bizonyítékokon alapuló gyógyászati hatásának vizsgálatára, gyógyhelyek fejlesztésére és fürdőüzemeltetés jövedelmezőségének javítására lehet majd kapni vissza nem térítendő támogatást.

Végül Szalai Emese, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának ügyvivő szakértője mutatta be, milyen módon kapcsolódhatnak majd az itt végzett hallgatók az egészségturizmushoz. Erre egyre több lehetőség, pl. új terápiás wellnesskezelések egész sora kínálkozik, de a szolgáltatók meggyőzése, azok érthető tájékozatlansága miatt, a munkát keresők feladata lesz.