Magyarország a világ legjelentősebb turisztikai vásárán

 2014. március 05. 17:01

2014. március 5-én 48. alkalommal nyitotta meg kapuit a berlini Internationale Tourismus Börse (ITB). A turisztikai seregszemlén idén 160 000 négyzetméteren 180 ország közel 11 ezer kiállítója ismerteti turisztikai ajánlatait a 110 ezernél is több nemzetközi szakmai látogató előtt.

A magyar turisztikai kínálatot bemutató nemzeti stand idén új arculattal jelenik meg és számos attrakcióval irányítja a figyelmet Magyarországra. Március 4-én, a vásár hivatalos megnyitóját követően, elsőként Magyarország tarthatta meg sajtótájékoztatóját 80 külföldi újságíró előtt, melynek középpontjában idén a Budapesti Tavaszi Fesztivál népszerűsítése állt.

A világ legnagyobb turisztikai seregszemléjén, a 300 m2-es magyar nemzeti standon a Magyar Turizmus Zrt. és 27 társkiállító képviseli a hazai turisztikai kínálatot.

A kiállításon a magyar nemzeti stand a tavalyihoz képest új területen, minden eddiginél látványosabb és jobb elhelyezkedésű csarnokban, Portugália és Franciaország standjainak szomszédságában jelent meg letisztult, elegáns, új arculatával. A korábbi, a víz motívumára épülő arculat domináns kék látványelemeinek egy része itt is felfedezhető, ami megvilágított, jellegzetes magyarországi látványosságokat ábrázoló fotókkal kiegészítve teszi még vonzóbbá a standot. A magyar megjelenés számos attrakcióval igyekszik a hazai ajánlatokra terelni a figyelmet: a határnyitás 25. évfordulója alkalmából különleges, az akkori hangulatot idéző fotófal előtt fényképezkedhetnek a látogatók, az elkészült képet pedig digitális technikával készült, magyar motívumokkal díszített képeslap formájában kaphatják meg a kért postai címre. A hazánk bor- és gasztronómiai kínálata iránt érdeklődők megízlelhetik a németországi vásárokon rendkívül népszerű kürtőskalácsot, továbbá 10 magyar pincészet – köztük a 2013-ban Az Év Bortermelője díjjal jutalmazott Gálné Dignisz Éva pincészetének – díjnyertes boraiból kaphatnak kóstolót. Az MT Zrt. a vásárra új mobilalkalmazással is készült: a Budapest Pocket Guide elnevezésű applikációval az érdeklődőket budapesti sétára invitálják, amihez a kihelyezett táblagépek nyújtanak segítséget. Az alkalmazást a látogató ingyen letöltheti saját okostelefonjára is a feltüntetett QR kód leolvasásával. A kiállítás nagyközönségi napjaira – a BTF szervezőivel közösen – komolyzenei koncerttel, valamint egy igazán magyaros programmal is készül az MT Zrt.: néptáncbemutatók szórakoztatják a közönséget, akik pedig kedvet kapnak a tánchoz egy rövid „táncórán" is részt vehetnek.

Magyarország nagyszabású turisztikai megjelenésének alkalmából az ITB-n részt vesz Horváth Gergely az MT Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese és Maráczi Gábor stratégiai- és marketingigazgató. A vásári megjelenést és a szakmai programokat Mezősi Csilla, az MT Zrt. Németország/Svájc képviseletének vezetője irányítja.

 

Magyarország a kiállító országok közül elsőként kapott lehetőséget arra, hogy a magyarországi turisztikai kínálatról és a Budapesti Tavaszi Fesztiválról sajtótájékoztatót tartson, közvetlenül a vásár hivatalos megnyitója után, március 4-én, a vásár területén. Ez a rendezvény is része volt annak a nemzetközi sajtótájékoztató-sorozatnak, amelynek segítségével a Magyar Turizmus Zrt. a célországokban (Németországban, Ausztriában, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Franciaországban valamint Oroszországban) a Budapesti Tavaszi Fesztivált népszerűsíti. Így Bécs, Moszkva, Szentpétervár, Párizs, és Brüsszel után Berlinben is bemutatták a BTF újdonságait. Az eseményen Horváth Gergely, turisztikai vezérigazgató-helyettes a magyarországi turizmus eredményeiről és kitűzött céljairól, valamint hazánk kulturális turisztikai kínálatáról tartott prezentációt. Káel Csaba, a BTF Operatív Testületének elnöke, a Művészetek Palotájának vezérigazgatója előadásában a Budapesti Tavaszi Fesztivál programkínálatát foglalta össze, Mezősi Csilla képviseletvezető a német piac jelentőségéről, a stratégiai partnerekkel megvalósított együttműködések eredményeiről, illetve a német külképviselet idei marketingaktivitásairól beszélt, Gyuricza Bernadett az MT Zrt. müncheni külképviseletének vezetője pedig Magyarország turisztikai kínálatának újdonságait, és a legújabb fejlesztéseket mutatta be. A sajtótájékoztatón közel 80 újságíró vett részt: a zömmel német médiumok képviselői mellett más országok újságírói is. A várakozásokat felülmúló érdeklődéshez az is hozzájárult, hogy Magyarország elsőként tarthatta meg sajtótájékoztatóját a kiállítás nyitóünnepségét követően.

A vásár első napjának estéjén, március 5-én az MT Zrt. és a berlini magyar nagykövetség közös fogadást ad szakmai partnerei részére. A magyar standon Dr. Czukor József nagykövet és
dr. Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára köszönti a vendégeket. A fogadás fókuszában szintén a határnyitás 25. évfordulója áll.

A szakmai programok részeként idén is sor kerül a Duna-menti turisztikai kínálat kiemelt bemutatására a magyar standon annak köszönhetően, hogy a Magyar Turizmus Zrt. 2013-ban csatlakozott a Danube Competence Center - DCC (Duna Kompetencia Központ) elnevezésű szakmai egyesülethez, amely a Duna-régió országaiban tevékenykedő turisztikai szereplők munkáját fogja össze. A közös marketingtevékenység részeként Magyarország részt vesz a Discover the Danube című kampányban: az ITB alkalmával ún. vezetett túrák segítségével, azaz az egyes országokat bemutató rövid prezentációkkal hívják fel a figyelmet a Duna szakaszainak érdekességeire és látnivalóira. Ennek során nyolc Duna-menti ország mutatja be a folyó környéki turisztikai célpontjait. A kiállítás alkalmából ún. „Duna-útlevelet" (Danube-passport) is összeállítottak a résztvevőknek, amelyben minden ország röviden ismerteti Duna-parti látnivalóit és a környéken szervezett fontosabb programokat. Magyarország prezentációjában Győr, Esztergom, a Dunakanyar, Visegrád, Budapest, Szekszárd és Gemenc szerepel majd. A „túrák" alatt pecséteket gyűjthetnek az érdeklődők, s a sikeres pecsételők között egy budapesti wellness hétvégét sorsolnak ki a Ramada Resort Aquaworld Budapest jóvoltából. A magyar standon Furák Zoltán, az MT Zrt. munkatársa tart rövid prezentációt 4 alkalommal a szervezet iránt érdeklődő újságíróknak és szakmai partnereknek. Ezen prezentációk alkalmával mutatják be a DCC új „Wellness és Gasztronómia" című színes kiadványát is, amely kiemelt terjedelemben foglalkozik a magyar wellness és gasztronómiai kínálattal.

Szintén a DCC aktivitás része a március 6-án és 7-én a kiállítás területén rendezett ún. „blogger speed dating". A Magyarország és a Duna tematika iránt érdeklődő és elektronikus felületeken publikáló „véleményvezérekkel" szervezett találkozók lebonyolításától új impulzusokat, új megjelenési formákat várnak a magyar turisztikai szakemberek.

A DCC szervezésében március 7-én 15 órától tartják a „Danube Forum" elnevezésű prezentációt is, amely a Duna turisztikai kínálatát mutatja be a kiállításra érkező utazásszervezők és érdeklődők számára.

Magyarország turisztikai kínálata az ITB kiállítás alatt még több alkalommal is a figyelem középpontjába kerül, ugyanis az MT Zrt. szakemberei folyamatosan tárgyalnak a turisztikai szakma (pl. PA Touristik, Dertour, Thomas Cook, Novasol), a társszervezetek (ETC és V4 országok képviselői) és a média képviselőivel, interjúkat adnak különböző médiumoknak, illetve az ITB szakmai programjain is képviseltetik magukat.

A vásár a hétvégén már a nagyközönségi látogatók előtt is megnyílik. A magyar stand vonzó turisztikai ajánlatai és attrakciói nyomán várhatóan sokan kapnak kedvet a magyarországi utazáshoz.

Magyarország legfontosabb küldőpiacainak rangsorában Németország megőrizte első helyét. A KSH 2013. évi előzetes adatai szerint a tavalyi több mint fél millió (554 ezer) német vendég több mint kétmillió (2.045 ezer) vendégéjszakát töltött el hazánk kereskedelmi szálláshelyein.