Magyarországot beválasztották a Turisztikai Világszervezet egyik bizottságába

 2014. április 06. 11:17

Magyarországot beválasztották a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) program és költségvetési bizottságába az azeri fővárosban rendezett találkozón - közölte pénteken a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A szaktárca közleménye szerint Magyarország a Bakuban egyhangúan meghozott döntéssel lehetőséget kapott arra, hogy Európát képviselve aktívan részt vegyen az UNWTO 2014-2015 közötti időszakra vonatkozó munkatervének alakításában.

A szervezet európai regionális bizottságának 57. ülésén Magyarországot Komoróczki István, az NGM tervezéskoordinációért felelős államtitkára képviselte. A kétnapos konferencián a világturizmus legfontosabb trendjeiről és az aktuális turizmuspolitikai kérdésekről esett szó. Komoróczki István a hatékony turisztikai klaszterek fejlesztéséről rendezett konferencián részletesen bemutatta a témával kapcsolatos hazai tapasztalatokat.

Az államtitkárt a konferencia idején fogadta Abulfas Garayev, Azerbajdzsán turisztikai minisztere. A felek áttekintették a magyar-azeri turisztikai kapcsolatokat, amelyekben további, jelentős potenciál mutatkozik. Hangsúlyozták a Budapest és Baku között 2013 júniusában megindított, közvetlen légi összeköttetés fontosságát, és reményüket fejezték ki, hogy hamarosan sor kerülhet a turizmusért felelős minisztériumok közötti együttműködési megállapodás aláírására.

A két ország közötti turisztikai forgalom fellendítése érdekében a felek további intézkedéseket szorgalmaztak a vízumkönnyítés területén - ismertette a szaktárca.