Mallorcán és Görögországban is hiánycikk a képzett munkaerő

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2022. május 16. 14:32

A munkaerőhiány a Baleár-szigetek és Görögország turizmusát sem kíméli. Az okok hasonlóak: a munkavállalók egy része a pandémia alatt faképnél hagyta az ágazatot, és esze ágában sincs visszatérni.

A Baleár-szigeteken sok szállodaüzemeltető nem tudja garantálni, hogy a szolgáltatásokat a megszokott színvonalon és választékban fogja tudni nyújtani ezen a nyáron. Szinte minden szállodai területről hiányoznak dolgozók, és a szállodák nem zárják ki, hogy végül képzetlen és munkatapasztalat nélküli munkatársakat kell alkalmazniuk– derül ki a mallorcazeitung.es cikkéből.

Egy, a lapnak nyilatkozó szállodaigazgató elmondta: az álláshirdetésekre alig jelentkeznek képzett és tapasztalt szakemberek, ő pedig nem szívesen venne fel például német nyelvtudás nélküli recepcióst a négycsillagos szállodába, vagy olyan szobalányt, aki még soha életében nem végzett ilyen munkát, de könnyen lehet, hogy nem lesz más választása, ha beindul a szezon.

A munkaerőhiány okai szerinte sokrétűek. Azok a dolgozók, akik szezonális munkaerőként fixen náluk voltak bejelentve és a pandémia alatt kurzarbeit rendszerben bértámogatást kaptak, nagyrészt a szállodában maradtak, de a többiek más munkát kerestek maguknak pl. az építőiparban, amely nem volt annyira kitéve a járványnak. Ezenkívül a megoldatlan lakhatás, a magas lakásbérleti díjak is elriasztják a spanyol szárazföldről potenciálisan Mallorcára vagy Ibizára érkező munkavállalókat. A szállodák annyira nem tudják megemelni a bért, hogy az valóban megérje az érdeklődőknek, egyedül azt tudják tenni, hogy megpróbálják a legideálisabb munkakörülményeket biztosítani, a lehető legkevesebb túlórával és legkellemesebb munkaidővel, korrekt módon és legálisan, ami egyébként nem mindig jellemző a szigeteken.

María José Aguiló, a mallorcai szállodaszövetség elnökhelyettese szerint sok munkavállalónak a hozzáállása is megváltozott a pandémia alatt. Prioritás lett például, hogy több időt szeretnének a családjukkal tölteni, ezért sok alkalmazott kérte is, hogy csökkentsék a munkaórái számát.

Görögországban is hiány van szakácsokból és pincérekből

Fotó: 123rf.com

A görögországi turisztikai ágazatban mintegy 50 ezer betöltetlen állás lehet a görög turisztikai vállalkozók szövetsége (Sete) becslése alapján. Mint az RND írja, miközben a turistaforgalom már a legtöbb szigeten meghaladja a 2019. évit, óriási a hiány szakácsokból, pincérekből, szobalányokból és baristákból.

Különösen a Halkidiki-félszigeten, Krétán, Rodoszon, Szantorinin és Mykonoson van sok betöltetlen állás, ami elsőre meglepő, miután az EU-tagállamok között Görögországban a legnagyobb a munkanélküliség aránya, 12,8 százalék.

Annak, hogy mégsem találni elegendő dolgozót az ágazatba, két oka van. Az egyik, hogy a pandémia alatt Görögországban is sokan hátat fordítottak a turizmusnak. A másik ok pedig itt is az alacsony bérek és a rossz munkakörülmények, amiért nagyrészt maguk a szálloda-, taverna- és bártulajdonosok a felelősek. A juttatások köszönőviszonyban sincsenek az átlagosnál gyakran hosszabb és rendszertelen munkaidővel. A görög kormány ugyan május 1-jével 663 euróról 713 euróra emelte a bruttó minimálbért, azonban ebből is csak nettó 613 euró marad a levonások után. Ezért a legtöbb munkavállaló, aki a pandémia alatt más ágazatban talált munkát, nem is gondol a visszatérésre.

Ráadásul a minimálbér emelését felemésztik az áremelések: az országban áprilisban az elmúlt 27 év legmagasabb inflációját mérték, 10,2 százalékot. A nyaralószigeteken ehhez jönnek a rendkívül magas lakásbérleti díjak, hiszen a lakástulajdonosok inkább a turistáknak adják ki az ingatlant az Airbnb-n vagy a booking.com-on keresztül, mintsem belföldi munkavállalóknak.

A munkaügyi minisztérium próbál ugyan segíteni az ágazatnak, például a szakképzett munkaerő államilag szervezett kiközvetítésével vagy elektronikus állásbörzével, de magasabb bérek és jobb munkakörülmények nélkül aligha fog megoldódni a probléma – állapítja meg a cikk.