Egyszerre edukál, érzékenyít és szórakoztat az „Állati jó kastélyprogram"

Szerző: PR-cikk

Forrás: turizmus.com

 2024. május 08. 17:47

Az „Állati jó kastélyprogram!" nem csak remek szórakozás, lehetőséget kínál arra is, hogy a gyerekek elsajátítsák a felelős állattartás alapjait és megértsék az állatvédelem társadalmi és környezeti jelentőségét. Hamarosan újabb hazai műemlékhelyszínek kapcsolódnak be a programba.

Hangos gyerekzsivaj töltötte be a tiszadobi Andrássy-kastélyt május 8-án. Iskolás és óvodás gyerekcsoportok részvételével, valamint a segítő kutyák, Maugli, Karma és Rizling főszereplésével itt tartották az „Állati jó kastélyprogram" első foglalkozásait a szervezők.

„A program elindításával felvállalt küldetésünknek egy újabb aspektusból is meg tudunk felelni" – hangsúlyozta az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Oláh Zsanett, a NÖF Nonprofit Kft., ügyvezető igazgatója. A szakmai szempontokon túl, a szakembert állatrajongóként is nagy örömmel tölti el, hogy ezentúl a négylábúakat is be tudják vonni a kastélyok új élettel való megtöltésébe, hiszen – mint azt az eseményen hangsúlyozta - valamennyi főúri családnak voltak ikonikus állatai, a kutyáknak és a lovaknak jelentős szerep jutott egykoron.

 

Az „Állati jó kastélyprogramnak" csak nyertesei vannak

A NÖF Nonprofit Kft. az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkársággal együttműködve fejlesztette tovább múzeumpedagógiai kínálatát. Az „Állati jó kastélyprogram!" révén az adott térségben élő gyermekek megismerkedhetnek az állatok világával, elsajátíthatják a velük való felelős kapcsolat kialakításának alapjait, megérthetik az állatvédelem társadalmi és környezeti jelentőségét.

„Új múzeumpedagógiai programelemünktől azt várom, hogy a már nálunk megfordult diákcsoportok mellett újak is ellátogassanak hozzánk" – emelte ki Oláh Zsanett. A két állandó kiállítással csábító tiszadobi Andrássy-kastély megnyitása óta több mint 23.000 látogatót fogadott. Az új lehetőség várakozásaik szerint tovább fokozhatja a kiugró érdeklődést.

Az „Állati jó kastélyprogram!" révén a gyerekek elsajátíthatják a felelős állattartás alapjait és megérthetik az állatvédelem társadalmi és környezeti jelentőségét

Fotó: NÖF Nonprofit Kft.

„Kiemelten fontosnak tartjuk a jövő generációjának állatvédelmi szemléletformálását, hiszen a ma gyermeke a jövő állattartója" – emelte ki a sajtótájékoztatón Ovádi Péter, az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős kormánybiztosa. Az együttműködés segít empatikus képességeiket magasabb szintre emelni, ezáltal etikus állattartásra, állatvédelemre ösztönöz. Az együttműködésnek köszönhetően a NÖF kilenc műemlékhelyszíne megkapta az Állatbarát Kastély címet, az erről szóló oklevelet a szakember a sajtótájékoztató keretében nyújtotta át Oláh Zsanettnek.

 

Érzékenyítés, edukáció, szórakozás

A hivatalos programot követően magunk is megtekinthettük az egyszerre több gyerekcsoportot megmozgató programot, melyben a vakvezető kutyáké, Mauglié, Karmáé és Rizlingé volt a főszerep. A kastély kertjében bemutató foglalkozást a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány munkatársai tartották vakvezető kutyák és kiképzők részvételével. Interaktív érzékenyítő foglalkozásukon a gyermekek megismerkedhettek a vakvezető kutyák különleges világával, megtanulhatták, mi látók, hogyan segíthetünk egy látássérült embernek és miként viselkedjünk egy vakvezető kutyával. Végül mindenki kipróbálhatta, milyen egy ilyen csodás kutyussal közlekedni.

A kirándulás keretében a kastély kiállításait játékos feladatok teljesítése közben tekintették meg a gyerekek.

Megtudtuk: a kastélyokat és a hozzájuk kapcsolódó parkokat nyüzsgő élettel megtöltő programhoz a bajnai Sándor-Metternich–kastély, a dégi és keszthelyi Festetics-kastély, a füzérradványi Károlyi-kastély, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, illetve a fenék- és szántódpusztai majorság. A programhoz való csatlakozási lehetőség bármely hazai kastély számára nyitott. A NÖF NKft. szakmai elképzelésében szerepel az őszi Állatvédelmi témahéten való részvétel, amelyre izgalmas, interaktív foglalkozásokkal készülnek.

A szervezet jelenleg országosan 18 műemlékhelyszínen tart múzeumpedagógiai foglalkozásokat 6 korcsoport részére, melyek rendkívül népszerűek. Műemlékhelyszíneik csak a tavalyi évben több mint 11.000 közoktatásban résztvevőt fogadtak.

(X)