Újra összegyűltek a Gundel család tagjai

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 20. 16:05

Három év kihagyás után idén ismét megrendezték a Gundel-leszármazottak találkozóját. Mintegy 70 ma élő családtag vett részt a dinasztia egykori otthonában, a közel 130 éves Gundel Palota falai között.

A híres család leszármazottai közül az eseményen részt vett a legidősebb, Mici néni, és Gundel János, aki idén ünnepeli a 81. születésnapját. A világ minden tájáról gyűltek össze, mivel Angliában, Németországban, Svájcban, Amerikában és Hollandiában is élnek Gundel-leszármazottak. Közel 70 ma élő családtag vett részt a dinasztia egykori otthonában, a közel 130 éves Gundel Palota falai között, az Erzsébet bálteremben tartott összejövetelen.

A vendégeket Polyák Norbert, a Gundel cégvezető igazgatója és Pintér Mariann marketingigazgató köszöntötte.

Az első Gundel-találkozó 1986-ban szerveződött. A család ezután 1992-ben jött össze újra, ekkor kezdődött a Láng-Lauder-Kalla éra, és az étterem második legendás korszaka. A tehetséges séf, Kalla Kálmán a washingtoni magyar nagykövetséget hagyta ott, hogy hazatérve világhíressé tegye a Gundel konyháját. 2009 óta a Danubius Hotels szállodaláncot is üzemeltető CP Holding a Gundel fő tulajdonosa.

A Danubius Hotels üzemeltetése alatt, 2019-ben is szerveztek egy nagy családi összejövetelt.

A Gundel étterem 2021 májusában az Eventrend Holdinghoz került hosszútávú üzemeltetésre és jelenleg annak managementje alá tartozik. A konyháért Wolf András corporate séf a 14 és fél év után Japánból hazaköltözött Moldován Viktor executive séffel együtt felel.

Hazánk egyik leghíresebb, és világszerte is ismert márkaneve a Gundel, amely nemcsak étterem és rendezvényhelyszín, de ikonikus magyar gasztronómiai örökséget is jelent. Éppen ezért a Gundel nemcsak a múlt egy darabja, amire emlékeznünk kell, hanem egy olyan hagyaték, amely ma is él, fejlődik.

Polyák Norbert cégvezető szerint az üzemeltetésnek fontos szerepe van abban is, hogy továbbvigye Gundel Károly híres vendégszeretetét, természetesen a mai kor elvárásainak megfelelően.

Közös fotón a család ma élő leszármazottai

Fotó: Gundel Kft.

A legidősebb élő férfi leszármazott, Gundel János (Gundel Károly unokája) az épület emeletének egykori elrendezéséről mesélt. Felemelő volt hallgatni, ahogy a rokonok a híres étterem feletti, ma rendezvénytermekként használt helyiségekben végigsétálva visszaemlékeztek, hogy hol voltak a családi étkezések, hol volt a gyerekszoba. A régmúltat egykori fotók is felelevenítették, és a nap fénypontja volt, amikor a fiatalabbak is felkerültek az egykor elkészített családfára.

Ifj. Gundel Károly rengeteg családi anekdotát elevenített fel, nemcsak Gundel Károlyról és az étteremről, hanem olyan leszármazottakról, akik már nem lehetnek velük. A találkozó során számos történetet hallhattunk, arról például, hogy kötelez-e a név bármire, és vajon készítenek-e otthon az étteremhez kötődő ételeket.

Azt is felemlítették a családtagok, hogy a dédnagypapa kulináris öröksége mennyire szerteágazó lett a világban, hiszen a Gundel nevet nemcsak a patinás étterem viseli, hanem számos más vonatkozásban is fennmaradt.

Elsőként a legendás palacsintát említhetjük, emellett a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola, a Budapesti Gazdasági Egyetem Gundel Károly terme, a Gundel Károly Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Verseny, a Gundel Károly-díj, a Gundel Károly út is mind az egykori étteremalapítóról kapta a nevét. Aki egyébként soha nem főzött, viszont remekül kóstolt, értett a konyha nyelvén, és a szakácsok motiválásában is a legjobbnak bizonyult.

Ne feledkezzünk el arról sem, hogy 2014-ben a Hungarikum Bizottság Hungarikumnak minősítette Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátóipari örökségét.

Kapcsolódó cikkek