Utolsó állomásához érkezett a Bor Roadshow

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 10. 14:03

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a Budapest Borfesztivál nyitónapján, szeptember 7-én tartotta a Bor Roadshow záró rendezvényét.

A másfél órás program előadói bemutatták a borszakma budapesti döntéshozói és véleményformálói előtt az új magyar bormarketing koncepciót, és lehetőséget teremtettek a közvetlen párbeszédre is.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója köszöntötte a meghívottakat, és az új bormarketing koncepció kapcsán a szakmával közös gondolkodás fontosságát méltatta.

Fiáth Attila és Gál Zsombor

Idézte a turizmus júliusi adatait, amikor Budapesten 40%-kal nőttek az ágazat bevételei. Véleménye szerint ugyanilyen nagy potenciál van a magyar borágazatban és a gasztronómiában is. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára tolmácsolta Légli Ottó elnök üdvözletét.  Nagyra értékelte azt a szerves együttműködést, amit a Magyar Turisztikai Ügynökséggel alakítottak ki a bormarketing koncepció kidolgozása során.  Azt sok szakmai kritika is érte, ezért az abban résztvevők a hiteles kommunikációra törekednek. Bejelentette, hogy novemberben, Márton napra indul el az új szakmai borászportál, a bor.hu.

A következőkben Gál Zsombor, a rendezvény házigazdája, az MTÜ Bor- és Gasztromarketing Főosztályának vezetője és Fiáth Attila, nemzetközi borakadémikus közösen ismertette a magyar bor értékpiramisát, amit ezúttal kóstolóval illusztráltak. Rókusfalvy Pál vezette a beszélgetést, és tolmácsolta a jelenlévők kérdéseit az előadókhoz. Gál Zsombor szerencsésnek tartja, hogy a bor és gasztronómia marketingje az MTÜ-höz került, mivel a bor olyan élményt tud nyújtani, ami a turizmusban tud értéket termelni. Fontosnak tartja a termelők véleményét, hogy a magyar bor mintaadó lehessen a világban. Ehhez azonban itthon is stílust és struktúrát kell kapnia a 22 borvidéken. Amit az MTÜ mellé tesz, az a kommunikáció, mert a bort márkásítani kell ahhoz, hogy a nemzetközi porondra lépjen. Ezért a magyar bor értékpiramisa egyben kommunikációs piramis is. Ennek kulcselemei a megbízhatóság, a stílus, a csúcsminőség és az imázsépítés. Lapunk kérdésére azt válaszolta Gál Zsombor, hogy az értékpiramis talpán, a régiós borok szintjén jelenleg álló Balaton bor mellé beállhatnak más borok is, amelyek stílust képviselnek és értéket teremtenek, mivel a piramis egy mozgó, folyamatosan alakuló rendszer. A cél az, hogy minden borvidéken kiépüljenek ezek a piramisok, azért, hogy a borászok el tudják helyezni magukat és boraikat ebben a struktúrában.

Az már a júniusi nyitórendezvényen elhangzott, hogy vitán felül áll az értékpiramis csúcsán a Tokaji Aszú – ebből  Áts Károly aszúját kóstolhatták a rendezvény vendégei. A program zárásaként Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kívánt sok sikert az újjászerveződő magyar borágazatnak.