Táblaavató a Hotel Rábában

Forrás: turizmus.com

 2016. június 15. 15:45

Június 9-én újraavatták a valamikori Royal – jelenleg Rába – szállodát építtető Meixner Mihály emlékét megörökítő fehér gránit táblát. A történelem viharait átvészelő ereklye több mint 70 év elteltével megtisztítva, restaurálva került ismét eredeti helyére.

A Vendéglátóipari Múzeumban őrzött tárgyi emlékekből kiállítás nyílt a szálloda lobbyjában, azt követően pedig a Győri Balett – erre az alkalomra koreografált – egyedi táncjátéka tette igazán különlegessé az eseményt.

Az avató ünnepség alkalmat adott az emlékezésre is: Grászli Bernadett a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatónője a korszak szállodai és kávéházi életéről tartott színes előadást, Szabó-Bejczy Tamás az 1929-ben alakult – és a szállodában 10 évig rendszeres ülésező  Győri Auto Motor Club – eseményekben gazdag – működéséről, a mai utódok tárgyi emlékeket és írásos dokumentumokat felkutató, hagyományápoló tevékenységéről számolt be.

 

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester – szállodához köthető – személyes emlékei a valamikor révais kisdiák szemüvegén keresztül láttatták a nagy múltú patinás épületben megrendezett tánc és egyéb közösségi eseményeket.

Horváth Ottó igazgató arról beszélt, hogy  a szálloda alapító szellemisége – amivel  a múlt század elején egyesületek és társaságok központjává tette a hotelt  – elevenedett meg a rendezvény által. A kiállítás értékeket mutatott be, azok megőrzésének fontosságát hangsúlyozta minden megszólaló – és a (tánc)kultúra is jelen volt, ráadásul olyan emberek társaságában, akik a saját területükön már bizonyították érdemeiket.

 

Az utókor hálás az örökségért Meixner Mihálynak, akit a megnyitás napján úgy jellemzett a korabeli sajtóban megjelent cikk, mint „ self made man”, akit „öntudatos kitartó szorgalmával példaképéül állíthatunk a magyar életrevalóságnak”.

A Belga Étterem vacsoraestje – Stummer Márton jazz quartett előadóinak kellemes háttérzenéje mellett – ismét osztatlan elismerést váltott ki a szép számmal megjelent  vendégek körében.