Turisztikai fogadóközpont a Károlyi-kastélyban

Forrás: MTI

 2013. augusztus 01. 16:43

Turisztikai fogadóközpont létesül a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély volt mosóházában, a 170 millió forintos beruházás 2014 júliusára valósul meg.

A csütörtöki projektindító sajtótájékoztatón Marjay Gyula, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ingó és ingatlanvagyonért felelős főigazgatója közölte: mintegy 70 millió forintot fordítanak saját forrásból a kastély volt mosóházának teljes állagmegóvására.

Ezen felül az Új Széchenyi Tervben 97 millió forintos támogatást nyertek a turisztikai fogadóközpont kialakítására.

A főigazgató hozzátette: a projekt várható befejezése 2014 júliusa, amikorra egy színvonalas, európai fogadóközpont várja majd a vendégeket.

Károlyi György, a Károlyi József Alapítvány vezérigazgatója elmondta, hogy a kastély teljes felújítását követően az 50 hektáros park és az egyéb épületek állagának megóvása is komoly feladat. Kiemelte: az MNV Zrt. jóvoltából a folyamat első lépése valósulhat meg, amely az egész objektum turisztikai vonzerejét növelni fogja.

Schmidtné Cser Viktória (Fidesz-KDNP) polgármester bejelentette, hogy a fejlesztéssel párhuzamosan egy másik beruházás is elindul. A Fehérvárcsurgó Fejlődéséért Közalapítvány 13,3 millió forintos uniós támogatás felhasználásával működőképes vízi malmot épít a kastély főbejáratával szemközti területen.

Molnár Tamás a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a fejlesztés 309 négyzetméteren valósul meg és várhatóan éves szinten 4000 fővel növeli a látogatószámot.

Az 1844-1853 között klasszicista stílusban épült, majd 1910 körül romantikus stílusban átalakított kastélynak a II. világháború után többféle - nem odaillő - funkciója volt. 1979-re olyan rossz állapotba került, hogy az addig ott működő gyermekotthont ki kellett költöztetni, és onnantól a kastély két évtizedig lakatlan volt.

1999-ben megkezdték a romos épületegyüttes helyreállítását a család tulajdonában levő Fehérvárcsurgói Károlyi Kastély Fejlesztő és Üzemeltető Zrt. koordinálásával.

Az elmúlt években elsőként a kápolnát állították helyre, ahol gyertyafényes koncertekre várják a zenekedvelőket, ezt követően rendbe hozták a kastély északi és déli oldalszárnyát, valamint a szökőkutas díszudvart. Az egyik oldalszárnyban éttermet nyitottak, és 22 vendégszoba is várja az érkezőket.

2011 szeptemberében adták át a középső, felújított épületrészt. A teljes épületegyüttes felújítására mintegy másfél milliárd forintot költöttek.

A kastélyban helyezték el Fejtő Ferenc könyv- és archívumállományát, valamint a történelmi Magyarország településeit megörökítő 50 ezer darabos képeslapgyűjteményt is.

A Károlyi család kezdeményezésére a kastélyt felvették az Európai Kulturális Találkozó Központ hálózatába, falai között évente több tucatnyi kulturális rendezvényt, konferenciát, nemzetközi programot tartanak.