A Nemzetközi Békemaratora készül Kassa

Forrás: turizmus.com

 2014. szeptember 15. 14:00

A Kassán megrendezésre kerülő Nemzetközi Békemaraton 90. évfordulója fontos mérföldkövet képvisel a maratonfutás történetében és nemcsak Szlovákiában: ez a sportrendezvény világviszonylatban is jelentős, hiszen Európában a leghosszabb múlttal büszkélkedhet.

Az idei verseny számos kísérőrendezvény és kifejezetten erre az alkalomra készült emléktárgyak formájában egyúttal visszatekintést is nyújt az elmúlt évfolyamok eseményeibe. A maratonfutás előtti éjszakán ezenkívül minden versenyzőt és nézőt vár a Fehér Éjszaka, amely a korszerű, fénnyel alkotó művészetet mutatja be megismételhetetlen hangulatban.

A Kassai Maraton szervezői érdekes újdonságokkal is készülnek az idei versenyre, amelyek nemcsak a versenyzőknek, hanem a szurkolók széles táborának is új élményeket szereznek. A 90. maratonfutás hivatalos megnyitóját megelőzően, október 4-én egy gálaest kerül megrendezésre, „Kassai Maraton 1924- 2014" címmel. Pontosan 40 év telt el azóta, hogy Ron Hill először lefutotta a kassai versenyt. A legendás Hill számos rekordot döntött meg és idén ismét láthatjuk városunkban, amint lefutja a junior stafétafutás záró kilométerét, amely a nevét viseli. Előkészülőben az új jubileumi kiadvány is, amelyben eddig nem közölt adatokat, érdekességeket is megtudhatunk a kassai maratonról. A bélyeggyűjtők ismét örülhetnek a már hagyományosan nyomtatott, eredeti kivitelezésű postabélyegnek. Az éremgyűjtők sem maradnak emléktárgy nélkül: a körmöci pénzverde euró-emlékérmét készít a Nemzetközi Békemaraton motívumával.

Az idén összesen 10 különböző verseny zajlik majd, úgymint a klasszikus maraton, félmaraton vagy a staféta, illetve rendhagyó megmérettetések is, mint a 20 kilométeres táv görkorcsolyásoknak, a céges futás vagy az egyetemi futás. A szervezők 1989 óta a mozgássérült sportolókról sem feledkeznek meg, övék az ún. handbiking-kategória és a verseny a kerekes széken is „lefutható". A Nemzetközi Békemaraton nem feltétlenül jelenti a hosszútávfutást. A rendezvény ideális kiindulópontot jelent a kezdők számára is, akik szívesen kipróbálnák a különleges hangulatot egy minimaraton lefutásával, melynek hossza 4,2 kilométer.

A Woman Friendly Marathon-projekt ezen az éven is részét képezi a kassai versenynek, idén a világhírű norvég futónő, Ingrid Kristiansen is támogatja és felvállalta ezt a versenyt. Üdvözletében támogatásáról biztosította azokat a nőket, akik tevékenyen részt vesznek a projektben és igyekeznek minél több női versenyzőt beszervezni.

Az elmúlt évfolyamokból vett néhány adatnál semmi sem tanúsítja jobban, hogy a Nemzetközi Békemaraton a sportolók és a közönség köreiben rendkívül népszerű. Tavaly például rekordméretű érdeklődésről adtak számot a sportolók, olyannyira, hogy a szervezők már 5 héttel a start előtt kénytelenek voltak lezárni a regisztrációt. Ezen a rendezvényen közel 9500 futó vett részt a világ 53 országából. Fontos tehát tudni, hogy az érdeklődők regisztráljanak minél hamarabb, hogy le ne maradjanak a versenyről.