Arcfelismerő rendszerek öt amerikai reptéren

Forrás: Skift

 2017. szeptember 18. 11:26

Új biometrikus azonosítóprogrammal szeretnék felgyorsítani a reptéri átvizsgálásokat és növelni azok biztonsági fokát Amerikában.

Augusztus elseje óta öt amerikai repülőtér néhány nemzetközi járatán arcfelismerő ellenőrzésen kell átesni a felszálláshoz. Az utasoknak bele kell nézniük egy kamerába, amely fotót készít róluk, amit aztán a szoftver összehasonlít egy adatbázissal az utaslistán szereplők fotójával. Amennyiben a szoftver egyezést talál, a személy folytathatja a felszállást, viszont ha nincs egyezés, úgy az utasnak egy újabb biztonsági vizsgálaton kell átesnie.

Az amerikai vám- és határvédelem arcfelismerő programja egyelőre tesztüzemmódban van, de 2018-ra szeretnék továbbfejleszteni. Céljuk, hogy a biztonsági szint emelése közben a járatokra való feljutást is felgyorsítsák, a biztonság és a gyorsaság ugyanis a két fő szempont az üzleti turisták számára.

Az üzleti utaztatók nagy része ugyan támogatja a tesztprogramot, hiszen az a személyes információkat erősen védi, ám a kezdeményezés számos adatvédelmi kérdést vet fel.

A biometrikus adatok olyan fizikai jellemzők, mint az ujjlenyomat, az arcvonások vagy az írisz

Fotó: Pixabay

„Az igazság az, hogy bármikor betetetnék egy chipet a karomba, ha ezzel kihagyhatnám a sorban állást” – mondta el Craig Fichtelberg, az AmTrav Corporate Travel egyik alapítója. Fichtelber úgy véli, hogy az üzleti utazók lesznek az elsők, akik ezt a programot igénybe veszik majd, éppúgy, mint korábban például az ujjlenyomat-felismerésen alapuló TSA PreChecket.

Az amerikai vám- és határvédelmi hivatal programjában részt vesz a Hartsfield-Jackson Atlanta Nemzetközi Repülőtér, a Washington Dulles Nemzetközi Repülőtér, a houstoni George Bush Interkontinentális Repülőtér, a Chicago O’Hare Nemzetközi Repülőtér és a Las Vegas-i McCarran Nemzetközi Repülőtér.

A gyakori utazóknak, akik leginkább érintettek lehetnek az arcfelismerő program tesztelésében, a hivatal garantálja, hogy a fotókat mindössze 14 napig őrzik meg a program hatékonyságának fejlesztése céljából, majd törlik őket.

 

Arcfelismerő rendszer a légitársaságok kezében

Három reptéren (Atlantában, a New York-i JFK-n és Bostonban) az amerikai kormány már engedélyt adott a légitársaságok számára az arcfelismerő program alkalmazására. A hivatal azonban csak javasolja a 14 napos törlési határidőt, de nem írja elő. Atlantában a légitársaságok programja és a vám- és határvédelmi hivatal tesztprogramja egyaránt fut.

A hivatal felhívta a figyelmet, hogyha valaki garantáltan ki szeretne maradni a programból, arra csak úgy van lehetőség, ha nem utazik ezekről a repülőterekről. Kényszerhelyzetbe állítják ezzel az üzleti utazókat, akiknek így választaniuk a biometrikus adataik megadása és a munkájuk elvégzése között.

 

A biometrikus azonosítás lényegesen gyorsabb a hagyományosnál

„Ha az egyik sor gyorsan halad az arcfelismerő rendszerrel, míg a másikban két órán át kell sorban állni, csak hogy a biztonsági személyzet átvizsgáljon, az emberek a hosszútávú következmények mérlegelése nélkül egyeznek bele a biometrikus azonosításba” – mondja Adam Schwartz, a digitális személyes adatok védelméért küzdő Electronic Frontier Foundation vezetője.

Az EU-ban is tesztelik az arcfelismerő rendszereket

Fotó: MyGaming

Már a TSA PreCheck is bizonyította, hogy az utasok hajlandóak megadni több személyes információt a gyorsabban biztonsági ellenőrzés érdekében. Nem is meglepő így a skandináv SAS tesztje, a cég ugyanis egy chipet ültetett egy alkalmazottjába, hogy rajta teszteljék a gyorsabb felszállás és lounge belépés lehetőséget.

Amerikán kívül is tesztelik az arcfelismerő szoftvereket, például a KLM Amszterdamból induló járatain. 2018-tól azonban az Európai Unión belüli vállalkozásoknak szigorúbb szabályoknak kell majd megfelelni, hogy megvédjék az uniós állampolgárok beazonosításához szükséges személyes információkat.