Lengyel Turisztikai Napok a Nagycsarnokban

Forrás: MTI

 2014. június 12. 15:26

Évről évre növekszik az érdeklődés Lengyelország iránt, a magyar turisták száma 10 százalékkal emelkedett 2013-ban - mondta a Lengyel Turisztikai Napok csütörtöki megnyitója alkalmából tartott sajtótájékoztatón Bakonyi Erika, a budapesti Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet igazgatója.

A Nagycsarnokban évente általában kétszer, tavaly háromszor rendeztek lengyel napokat, mindig nagy érdeklődés mellett. Az idei, június 12-14. között zajló bemutatón a lengyel népművészeti szövetkezeti hálózat (Cepelia) termékeit lehet megtekinteni és megvásárolni, köztük tátraaljai szűcsmesterek munkáit, gdanski borostyán- és ezüstékszereket, boleslawieci kézzel festett porcelántermékeket és újdonságként a lengyel Biernacki cég marhahúskészítményeit.

 

Ezekre a termékekre Lengyelországban 8 százalékos áfa van érvényben, az árak így igen kedvezőek. Ugyanilyen mértékű áfa vonatkozik a szállásra és étkezésre is Lengyelországban.

Az érdeklődők szórakoztatásáról egy lengyel góral (hegylakó) népzenei együttes gondoskodik, szombaton pedig a Magyarországon élő lengyelek többszörös díjnyertes ifjúsági táncegyüttese, a Polonéz lép fel népviseletben.

Az idei év slágere az egészségturizmus. Különösen ajánlják a lengyel gyógyüdülőhelyeket a felső légúti megbetegedésben szenvedőknek, asztmás gyerekeknek. Gyógyulás és fürdőzés szempontjából is ajánlott az 500 kilométer hosszú Balti-tengeri homokos partszakasz vagy a tátrai termálfürdők. Több mint 40 helység kapta meg a gyógyüdülő kitüntető címet Lengyelországban.

Az idei lengyelországi rendezvények közül az igazgató kiemelte az augusztus végi röplabda-világbajnokságot, amelyhez kapcsolódóan a képviselet Facebook-oldalán vetélkedőt is hirdetett.

Egyre népszerűbbek a magyarok körében a különféle zarándokutak, elsősorban a czestochowai és krakkói különvonatok.

A képviselet arra törekszik, hogy ne csak a hagyományos dél-lengyelországi célpontokat keressék fel a magyar turisták, hanem az északabbra fekvő területeket is. A Mazuri-tavak vidéke vagy a tengerpart az aktív pihenést kedvelő turisták paradicsomai, ahol a vízi sportok és kerékpártúrák is egyre kedveltebbek - hívta fel a figyelmet a Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet igazgatója.