Román–görög diszkont-légitársaság alakult

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2020. január 16. 17:59

A Romániában piacvezető Christian Tour utazási iroda Animawings néven diszkont-légitársaságot alapított a görög Orange2Fly-jal, s a gépekre várják a konkurencia utasait is.

„Úgy vélem, szükség volt egy ilyen légitársaságra Romániában” – nyilatkozta Antonio Stoian, az Animawings igazgatótanácsának elnöke, miután január 16-án bejelentették, hogy a Christian Tour tulajdonában lévő Memento Group és a görög Orange2Fly légitársaság közös céget alapított.

Stoian elmondta, egyelőre két Airbus 320-as gépet állítanak be, s ezekre várják a konkurens utazási irodák – többek között a TUI Travel Center, Prestige Tour, Dertour – utasait is. Terveik szerint 2020-ban 300 000 utast szállítanának elsősorban a Földközi-tenger üdülőhelyeire, de nem zárják ki desztinációként Dubait vagy Abu Dhabit sem. 2024-ig további gépekkel már elérnék az egymilliós utasszámot, és nem állnának le a fapados járatoknál, hanem bővítenék a szolgáltatásokat.

Az Animawings 180 férőhelyes repülőire tapasztalt, Romániából és külföldről toborzott kiszolgálószemélyzetet ígérnek, az utasok 23 kg-os poggyászt adhatnak fel, az utastérbe pedig 10 kg-os csomaggal lehet majd beszállni.

A görög Orange2Fly öt évvel ezelőtt alakult

Fotó: wikipedia.org

Egyelőre a fő kérdés a szükséges engedélyek megszerzése. Az Animawings vezetői remélik, március 15-ig megkapják a licencet Romániában, ám amennyiben ez késik, akkor május 1-től az Orange2Fly görögországi licenceit fogják használni.

A görög Pantelisz Szofianosz üzletember birtokolta Orange2Fly 2015-ben alakult, jelenleg négy géppel rendelkeznek – hamarosan megveszik az ötödik Airbus 320-ast –, s egy bázist már nyitottak korábban Bukarest Otopeni reptéren.

A vállalkozásaival Romániában 1988 óta jelen lévő Szofianosz család egyébként egészségügyben is utazik. A tulajdonukban lévő International Healthcare Systems céget, a Romániában nyitott 15 dialízisközponttal együtt 2016-ban eladták a svéd Diaverumnak.