Trükközik, és így kevesebbet költ repülőjegyre a Z generáció

Forrás: turizmus.com

 2023. július 13. 11:40

A Kiwi.com legújabb felmérése szerint fiatal ügyfeleik mintegy 70 százaléka a tengerparti nyaralást részesíti előnyben.

A Kiwi.com-on repülőjegyet foglaló magyarok 52 százaléka a Z generáció tagja. A cseh utazási technológiai vállalat megnézte, hogy idén június 25-ig a fiatal felnőttek Magyarországon és más európai országokban (Csehország, Egyesült Királyság, Franciaország, Lengyelország, Németország, Románia, Spanyolország) hová és mennyiért vásároltak repülőjegyet a saját hazájukon kívül, és egy korábbi kutatása, valamint felmérése alapján összeállította a magyar fiatal felnőttek utazási profilját.

 

A tenger a legvonzóbb számukra

Az utazás tervezésének meghatározó tényezője a költségvetés. A Kiwi.com adatai szerint a Z generáció nagyon rugalmas, és hajlandó áldozatokat hozni, ha annak kézzelfogható eredménye van, azaz spórolhat. Nemcsak az úti célt magát értékelik, hanem a kalandot, és hogy útközben megismerkedhetnek új emberekkel, nem is beszélve az előkészítő szakaszról, hiszen boldogok lesznek már attól is, hogy órákat tölthetnek tervezéssel, álmodozással, sőt, szívesen nézegetik utólag az utazás alatt készített képeket is.

Összességében legfőképp azért utaznak, hogy belekóstoljanak az adott ország kultúrájába, felfedezzék a helyi éttermeket, pubokat, nyelvet tanuljanak. A tenger a legvonzóbb számukra: tízből heten akkor igazán boldogok, amikor napozhatnak a tengerparton vagy úszhatnak a tengerben. 60 százalékuk rajong azért az élményért, amikor új helyszínről csodálhatja a napfelkeltét és a naplementét. 46 százalékukat a túrázás tölti fel igazán, 41százalékukat pedig az, ha kitombolhatják magukat egy koncerten. Kb. egyharmaduk szereti, ha egy idegen város nyüzsgő piacán új ételeket kóstolhat meg, vagy egy hangulatos kávézó teraszán ülve könyvet olvashat.

Csendes, nyugodt kisvárosba vágyik a fiatal felnőttek 37 százaléka, 35 százaléka pedig nyüzsgő nagyvárosba. A havas hegycsúcsok 28 százalékukat vonzzák, és a generáció minden ötödik tagja autózna, kempingezne a sivatagban.

Az utazás az élmények megosztásáról is szól – különösen igaz ez a fiatal felnőttekre. Nagyjából egyötödük oszt meg például ételfotót nyaralás alatt és ugyanennyien élőznek Instagramon vagy Facebookon, hogy megmutassák másoknak, merre járnak. A TikTok is egyre vonzóbb: minden 20. Z generációs álma, hogy nyaralós TikTok-videójával felkerüljön az ajánlott videók közé (For you). És hogy honnan szereznek inspirációt? A barátok ajánlása és az online kutatások után rögtön a közösségi platformok következnek, és akadnak olyanok is, akik egyenesen influencerek oldalai alapján választják ki a következő úti céljukat.

A generáció tagjai szívesen osztják meg élményeiket a közösségi oldalakon

Fotó: 123rf.com

Ennyiért vesznek repülőjegyet, így trükköznek

Úgy tűnik, hogy a jegyeken nagyon jól tudnak spórolni a fiatal felnőttek. Minden vizsgált országban jellemzően olcsón vettek repülőjegyet e generáció tagjai. Legtöbbet a spanyol fiatalok spóroltak (38,2 euró), de hazánk fiataljainak sincs okuk panaszra, hiszen a középmezőnyben végeztek, és átlagosan 26,1 eurót takarítottak meg (kb. 10 ezer Ft). Egy magyar Z generációs átlagosan 116 euróért vett idén repülőjegyet a Kiwi.com-on, míg ha az összes generációt nézzük, akkor átlagosan 142 euróért repülnek a magyarok. Nem véletlen, hogy kevesebbet költenek repülőjegyre, mint az átlag, hiszen e generáció tagjai a legfogékonyabbak a jeggyel való trükközésre. Így például a magyar fiatalok közül minden másodiknak nem okoz gondot az utazás időpontjának megváltoztatása, ha ezzel spórolhat a repülőjegyén. 42 százalékuk választott már nagyon korai vagy kései indulást/érkezést, ha az olcsóbb volt. Minden harmadik fiatal pedig kombinálta már különböző légitársaságok járatait, esetleg a légi és a földi közlekedést, ha úgy kedvezőbb áron juthatott el a vágyott célállomására.

 

Ide utaznak a magyar Z generációsok

A cseh utazási technológiai cég foglalásai alapján a magyar, cseh, lengyel és román fiatalok az otthonukhoz viszonylag közelebb lévő úti célokba repülnek. A magyarok idén június 25-éig az alábbi országokba foglaltak leginkább: Olaszország, Spanyolország, Görögország, Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Portugália, Hollandia, Ciprus és Málta.

Ezzel szemben a német, angol és francia fiatalok top10-es listáján szerepelnek tengerentúli célállomások is, pl. Thaiföld és Indonézia.

Magyarország a spanyol fiatalok körében a legnépszerűbb: tőlük a 4. legtöbbet foglalt város Budapest, de fővárosunk szerepel a brit és a francia Z generációsok top10-es foglalási listáján is.