A BMC-be látogatott a Skal

Forrás: turizmus.com

 2016. november 17. 11:59

A januárban újjáalakult Skal International Hungary Egyesület idei legnagyobb létszámú programját tartották november 16-án, a Budapest Music Centerben.

A 13 alapítóhoz képest ezúttal 31-en vettek részt a szakmai prezentáción, mutatva a folyamatosan bővülő létszámot. A programon részt vett az oslói társszervezet képviseletében Reider Otto Dieserud is.

Az egyesület tagjainak Gőz László, a BMC alapító-igazgatója mutatta be a jelenleg 4 ezer négyzetméteres magánintézményt, amely a tervek szerint egy 11 ezer négyzetméteres operaházzal bővül, ezzel egyedülálló kulturális központ jön létre a kortárs zene és a jazz szolgálatában. Amint elhangzott, jazzkoncertjeik közönségének fele külföldi turista.

Vendégelőadónak ezúttal Erdei Bálintot, a MUISZ elnökét hívták meg, aki az utazási irodák helyzetéről tartott előadást nemzetközi kitekintésben. Mint mondta, a szakma jelenét és jövőjét az alapozza meg, hogy a megváltozott turisztikai szokások között is szükség van az irodákra, mert azok biztonságot, szakértelmet nyújtanak az utazóknak, személyre szabott, költséghatékony csomagokat tudnak ajánlani, amelyeket saját tapasztalataik hitelesítenek.

Az utazási irodák jövőjét nem lehet függetleníteni az Európában érzékelhető terrorveszélytől – ebből a szempontból Budapest kivételesen jó helyzetben van, aminek kommunikációja fontos szakmai követelmény. Erdei Bálint azt tanácsolta az utazási irodáknak, hogy álljanak több lábon, kövessék a trendeket, és számítsanak arra, hogy az online versenyben is helyt kell állniuk.

Szavait azzal az adattal támasztotta alá, hogy az 1974-ben alakult MUISZ 181,5 milliárd forinttal járult hozzá az ágazat 224 milliárd forintos nettó árbevételéhez. A szakmai szervezet lobbitevékenységében a legfontosabbnak a versenyképesség erősítését, a felelősségbiztosítás szorgalmazását említette, valamint a hatékony fellépést a jogosulatlan utazásszervezés ellen.

Jávorkai Péter, a Skal International Hungary Egyesület elnöke (a Premium Incoming DMC / STH Special Tours Hungary Kft. ügyvezetője) képviselte hazánkat a 77. Skal világkongresszuson, amit október 29. és november 2. között rendeztek meg Monacóban, 70 országból érkezett 400 résztvevővel. A világszerte 15 ezer taggal rendelkező szervezet célja most a fiatalítás, tagjainak pedig olyan networking-lehetőségekkel szeretnének szolgálni, hogy a lehető legtöbb desztinációba eljussanak.

A tagság bővítését új kategóriákkal segítik: a jövőben tagok lehetnek az online értékesítők, a sport-, orvosi- és gyógyturizmusban, az aktív egyéni turizmusban dolgozók és az egyszemélyes tanácsadó cégek is. A közgyűlésen a főtitkári poszt mellé egy sales managert is választottak, akinek feladata, hogy a Skal szervezetét a mai kor igényeihez igazítsa. Új elnököt választott az International Skal Council, és kitűzték a 2020-ig elérendő célokat: a létszámbővítést és a fenntarthatóság fejlesztését.

Jávorkai Péter beszámolt arról a nagyhatású előadásról, amit egy 22 éves monacói Skal-tag tartott. A fiatalok utazási szokásait ismertető kutatása a reveláció erejével hatott a hallgatóságra. Az információk a hazai szakmának is tanulságosak lehetnek, ezért tervezi, hogy Magyarországra hívja az előadót.

A Skal nemzetközi jelentőségét mutatja, hogy a világkongresszuson részt vett az ENSZ és az UNICEF jószolgálati nagykövete, Sir Roger Moore is. A hazai Skal egyesület növekvő súlyát pedig azzal érzékeltette az elnök, hogy a jövő évi világkongresszuson már 3-4 hazai képviselővel kívánnak megjelenni.