A Külügyminisztérium elővigyázatosságra kéri a Thaiföldre utazókat

Forrás: MTI

 2013. december 02. 16:16

A hétvégén az addig békés kormányellenes megmozdulások erőszakos fordulatot vettek Bangkokban, ezért a Külügyminisztérium konzuli szolgálata arra kéri a Thaiföldre utazó magyarokat, hogy tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot, és kerüljék el a politikai színezetű tömegmegmozdulásokat.

A konzuli szolgálat hétfőn közzétett figyelmezetésében emlékeztetnek arra: Bangkokban összecsaptak a tüntetők es a rendfenntartó erők, valamint a kormányt támogató és az azt megdönteni kívánó erők is. Az utóbbi eseménynek halálos áldozatai is voltak. A rendfenntartó erők tömegoszlató eszközöket is bevetettek a tüntetők ellen.

A megmozdulások fokozottan érintik a turisták által látogatott városrészeket és az üzleti negyedeket is.

Hétfőre virradó éjszaka a thai kormány felhívta a lakosság figyelmét, hogy a biztonságuk érdekében este 10 és hajnali 5 óra között ne hagyják el az otthonukat. Elképzelhető, hogy a figyelmezetés érvényben marad a következő napokban is.

A konzuli szolgálat felhívta a Thaiföldön tartózkodó és az országba készülő magyar állampolgárok figyelmét, hogy tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot, és feltétlenül kerüljék el a politikai színezetű tömegmegmozdulásokat. Ha a Bangkokban tartózkodók nem biztosak abban, hogy úti céljuk közelében nincs demonstráció, akkor inkább ne induljanak útnak. Ha akaratlanul is egy politikai tüntetés közelébe kerülnek, mielőbb hagyják el a helyszínt.

A konzuli szolgálat emellett azt javasolja minden, Thaiföldre látogató vagy már ott tartózkodó magyar állampolgárnak, hogy regisztráljon a szolgálat honlapján.

A bangkoki nagykövetség 24 órában elérhető, vészhelyzetben hívható ügyeleti száma külföldi hívószámról +66-81-875-4610, thaiföldi hívószámról 081-875-4610.

Thaiföldön a tüntetések megközelítőleg egy héten át békésen zajlottak. A helyzet a hét végén mérgesedett el, miután a tüntetők összetűzésbe keveredtek kormánypárti civilekkel. A tüntetők azért akarják megbuktatni a kormányt, mert az szerintük valójában Jinglak Sinavatra miniszterelnök bátyjának, a korrupcióval és hatalmi visszaéléssel vádolt Thakszin Sinavatra korábbi kormányfőnek az irányítása alatt áll.

A tüntetők és a kormány épületét védő rendőrök közötti összecsapások hétfő reggel is folytatódtak a thai fővárosban. A rendfenntartó erők könnygázt, vízágyúkat és gumilövedékeket is bevetettek a támadó tömeg feloszlatására, így próbálva védelmezni a kormánynak otthont adó épületet. A kormány lemondását követelő tüntetők egy másik csoportja a városi rendőrség központját akarta elfoglalni, ők is összeütközésbe kerültek a rendőrökkel.

Az összetűzések a város nyugati részén lévő kormányzati negyedre összpontosultak. A főváros egyetemei, akárcsak iskolák tucatjai, zárva maradtak hétfőn. Az ENSZ bezárta bangkoki központját.