Szerelemlakat-turizmus – nem árt megerősíteni a falat

Forrás: turizmus.com

 2015. február 25. 12:16

Egyre népszerűbb itthon és Európa nagyvárosaiban, hogy egy fiatal pár szerelmük jelképeként lakatot erősít a város jellegzetes helyére, majd a kulcsot eldobják. Mára ebből turisztikai „termék” lett, helyenként komoly mellékhatásokkal.

A hagyomány eredetéről nem tudni biztosat, van, aki szerint Kínából származik, de egy legenda szerint a szerbiai Vrnjačka Banjából indult a lakatolás. Magyarországon az egyik legelső – ha nem a legelső –, mára tekintélyes méretűvé fejlődött fal Pécsett található.

A városban az eredeti fal megerősítése mellett az utóbbi években több új helyet is adományoztak a szerelmeseknek az eredeti felülettől a székesegyház felé vezető úton, ahol a lakatok száma ma is folyamatosan nő.

A spontán akciók után Budapesten is nemrégiben létesítettek több helyen szerelemlakatoknak szánt falat, például az Erzsébet téren, amelyet lelkesen és rendeltetésszerűen használnak is.

A spontán lakatolást azonban nem nézik mindenhol jó szemmel, a sokszor mázsás súlyt nyomó láncok az épített örökséget – falakat, hidakat – veszélyeztethetik, a városképet is megváltoztatják, és extrém esetben akár emberi életben is kárt tehetnek – figyelmeztet az Európai Bizottság hírlevele.

Egy nemrégiben indult mozgalom igyekszik lebeszélni a fiatalokat szerelmük ilyen megörökítéséről, védve például a már lakatoktól túlterhelt párizsi Pont des Arts hidat. Sok helyen megbüntetik azokat, akiket rajtakapnak a „szerelemből elkövetett”, romantikus rongáláson.