Dinamikusan fejlődik a Bükki Nemzeti Park turizmusa

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2020. január 27. 09:32

Az utóbbi évek legkiemelkedőbb évét zárta tavaly a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, ugyanis több mint 200 ezer vendéget fogadott az ökoturisztikai bemutató- és a szálláshelyein. A fejlesztések tovább folytatódnak.

Nagy Júlia, az igazgatóság ökoturisztikai és kommunikációs  osztályvezetője a turizmus.com-nak elmondta: 2019-ben is arra törekedtek, hogy segítsék a települések turisztikai terveit, így ennek szellemében szerveztek különféle vendégbarát programokat. Különösen  sokan látogatták a szilvásváradi Millenniumi kilátót, valamint a lillafüredi barlangokat. Előbbi helyen a forgalomnövekedés 31 százalékos volt, míg a Szent István- és az Anna-barlang esetében együttesen megközelítette a 26 százalékot. Új bemutatóhelyet nyitottak a szomolyai kaptárköveknél, ahol áprilistól december végéig több mint 11 ezer vendég fordult meg.

Tavaly különösen sokan látogatták a szilvásváradi kilátót

Fotó: bnpi

A Téry Ödön Program keretében 56 millió forintból újították meg a hét szobás Borostyán Panziót Répáshután, valamint októberben megnyitották Bükkszentkereszten a Geopark Panziót is. Ennek a felújítása jelenleg is tart. Az igazgatóság a saját költségvetéséből újította meg a répáshutai szálláshely családi apartmanját. Ez vendégházként működik és a leendő csillagvizsgálóhoz kapcsolódik majd.

2019-ben fontos fejlesztéseket valósítottak meg a  szlovák határnál levő Ipolytarnócon, ahol interaktív elemek segítségével a terület múltját ismerhetik meg az érdeklődők az Idősíkok című kiállításon. A gyerekeknek digitális homokozóval  mutatják be  a földtörténeti változásokat.

Decemberben ugyanott új attrakciós elemmel bővítették a kínálatot, melynek célja a terület mai és egykori természeti értékeinek bemutatása egy különleges digitális élményfal segítségével. Terveik szerint idén a nyári időszakban húsz alkalommal rendeznek majd szakvezetéssel egybekötött vadászati programokat.

Az elmúlt év újdonságai közé tartozott, hogy a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzetben elkészült a Szalakóta-tanösvény tíz állomáshellyel, amelyekhez a Guide@Hand Bükki Nemzeti Park Igazgatóság alkalmazásában célcsoport fókuszú játékot is fejlesztett az igazgatóság.

A Szalakóta tanösvény egyik állomása

Fotó: bnpi.hu

Fejlesztések 2020-ban

A szervezet ökoturisztikai részlegében természetesen 2020-ban is folytatják a fejlesztéseket. Februárban kezdik meg Répáshuta közelében a Rejteki Kutatóház felújítását, amely a már említett Téry Ödön Program keretében 76 millió forint támogatással valósul meg. Az energetikai korszerűsítés mellett kicserélik a turistaház bútorzatát és komfortosabbá teszik az épületet.

Tavasszal további két bemutatóhelyet is nyitnak. Az egyik Mátrafüreden, a Harkály-ház, ahol hazánk legmagasabb hegyvidékének természeti értékeit interaktív elemekkel mutatják be a vendégeknek. A másik Hollókőn, az Ófaluban levő egykori  tájházban lesz, ahol ugyancsak interaktív elemek segítségével ismerhetik meg a látogatók a Natura 2000-es területek értékeit.

Ipolytarnócon egész éves ünnepségsorozat keretében emlékeznek meg az idén 150 éve született Tuzson János botanikus professzorról, valamint a 17 millió éves lábnyomok felfedezésének 120. évfordulójáról.

Februártól decemberig 12 tematikus programot hirdetnek az ipolytarnóci őslábnyomok történetéről. Ősszel pedig tudományos konferenciát is terveznek mindezekről.

2017-ben ötven település összefogásával alakult meg a Bükk-vidék Geopark, amely ma már több mint száz települést foglal magában és idén pályázik az UNESCO Globális Geopark címre. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága ezért együttműködési megállapodást kötött az Eszterházy Károly- és a Miskolci Egyetem turisztikai tanszékeivel, hogy a hallgatók minél jobban megismerhessék a geopark különleges értékeit.

Népszerűek a turisták körében a szomolyai kaptárkövek

Fotó:  turizmus.com / Mentusz Károly

Már tavaly elkezdték és idén is folytatják azokat nyílt napokat, amelyeken az érintett települések lakóit igyekeznek még közelebb hozni a  környezetükben levő geopark világához és a helyi termékekhez. Arra törekszenek, hogy ne csupán fogadják a vendégeket, hanem a természeti környezetük fenntartását is folyamatosan biztosítsák – mondta Nagy Júlia.