Princzinger Péter: Bringázáshoz sosincs rossz idő, csak nem megfelelő öltözék – podcast

Forrás: turizmus.com

 2023. november 20. 14:49

A kerékpározás örömeit állítja a fókuszba az Egyéletem című rádióműsor Balatoni bringázás télen-nyáron című adása. A térségében lévő új lehetőségekről Princzinger Péterrel, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnökével, a BalatonBike365 Nonprofit Kft. ügyvezetője beszélgetett Babik Edit.

A 206 kilométeres Balaton-kerülés teljesítése ugyan sokak számára riasztó, a tó körül viszont számos egyéb alternatíva létezik – hangzik el a műsorban, melynek bevezetőjében a kerékpársport növekvő népszerűségéről is szó esik. A Keleti-medence bejárása 78, a Nyugati-medencéé 150 kilométeres kört jelent, a hajókapcsolatokat kihasználásával az útvonalak a végtelenségig variálhatók.

A partot elhagyva rendkívül változatos terepek és tájak várnak a túrázókra, a kínálatban a könnyed, családi túrától kezdve a kemény mountain bike-os kihívásig bármit megtalálhatunk – emelte ki a lehetőségek sokféleségét Princzinger Péter.

A tavat ölelő bringakörön kívül 800 kilométernyi, jól kerékpározható és kijelölt útvonalat találunk, a kettő együtt jól bejárható hálózatot alkot. Felfedezésüket 70, a parttól eltávolodó, a helyi tájakba belekóstoló, majd a tóhoz visszatérő tematikus kör segíti. A Balatonbike365 weboldal és a hozzá tartozó applikáció a tartózkodási pontunkhoz legközelebb eső túrákat ajánlja fel – derül ki a műsorból.

Mindenkinek ajánlja a kevéssé ismert panorámapontok felfedezését Szabó Lajos turisztikai szakértő, a Balaton déli partjának kerékpáros „gazdája", aki felhívja a figyelmet arra is, hogy a Somogyi-dombság lankáin tekerve jelentős szintkülönbségeket lehet gyűjteni. A térségben több mint 20 útvonal választható, ezek fele aszfalton, másik fele murván és földúton vezetnek. A kirándulást pihenőhelyek, szervizoszlopok, a Balatonföldváron lévő kerékpáros központ teszi kényelmesebbé.A podcastban szó esik arról is, hogy a közelmúltban Balatonfüreden, Balatonföldváron, Keszthelyen és Kapolcson megnyílt szolgáltatóközpontok nem csak kölcsönzőként és szervizként működnek, a bázisokon a hiányzó felszerelés (sisak, gyerekülés, utánfutó, első-hátsó lámpa) beszerzésére, túravezetés igénylésére, személy- vagy csomagszállító szolgáltatás, balesetbiztosítás megvásárlásra is lehetőség van, szükség esetén mentési szolgáltatást nyújtanak.

Novemberrel sem ér véget a szezon

Fotó: Takács Tamás / BalatonBike 365

Egyre több bringás látogatót fogad a Badacsonyörsön lévő Folly Arborétum, kerékpártárolóval, vízvételi lehetőséggel, elektromos töltőállomással, valamint 3 tételes szörp- és borkóstolót tartalmazó kerékpáros csomaggal várják a kerékpárral érkezőket.

 

Nincs vége a bringás szezonnak

A szezonnak ősszel sincs vége, a téli bringás programokról, például februárban a Keleti-medencét megkerülő túráról sem érdemes lemaradni – figyelmeztet Princzinger Péter. Hasznos, hogy a balatonbike365 weboldal turisztikai ajánlóként is működik, azon 30 kategóriába csoportosítva 4000 turisztikai szolgáltató és 1000 természeti látnivaló található. A program preferenciák szerint megtervezi az útvonalat, a helyszínen pedig a terepi navigációban nyújt segítséget, partner akár az elveszett csoporttárs megtalálásában is.

A 8 napos túravezető képzés elvégzése során szerzett tapasztalataikról maguk a résztvevők – többek között Kincses Márk, a pécsi önkormányzat turizmusfejlesztési osztályvezetője – számolnak be a műsorban, melyet meghallgatva azt is megtudhatjuk, milyen készségek és képességek birtokában válhat valakiből jó vezető.

A túravezető képzés tapasztalatairól maguk a résztvevők számolnak be

Fotó: Takács Tamás / BalatonBike 365

A balatoni bringás turizmus mozgatórugója az e-bike, nem véletlen, hogy a Balatonbike365 flottáját 600 darab, prémium kategóriájú, 1-2 esztendős elektromos kerékpár alkotja – emeli ki az e-bike előnyeit ecsetelve Princzinger Péter a műsorban, melyet teljes terjedelemben itt tudnak meghallgatni: