CheckINN Revitalizátor: Nézz körbe a veszprémi FényPontból!

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2023. január 09. 11:42

A hetekben a nemrégiben lezárult CheckINN Revitalizátor ötletverseny csapatai mutatkoznak be oldalunkon. Harmadikként a FényPont döntős csapatát ismerhetjük meg, akik a veszprémi, 60 méter magas rozsdaövezeti tornyot alakítanák kilátóvá, a mellette található objektumot pedig közösségi térré.

CheckINN és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) által közösen meghirdetett CheckINN Revitalizátor ötletverseny célja elhagyatott vagy funkciójukat vesztett területek, ingatlanok (rozsdaövezeti és barnamezős területek) turisztikai célú újra hasznosítására vonatkozó ötletek díjazása.

 

Kétfordulós megmérettetés

A pályázati kiírásra 26 pályázat érkezett, a háromfős, felsőoktatási hallgatókból álló csapatok számos hazai település – többek között Pécs, Nyíregyháza, Lillafüred, Visegrád, Veszprém, Eger – romos, kihasználatlan ingatlanjainak újratervezésére hoztak ötleteket, de budapesti pályázatból is akadt szép számmal.

Az első fordulóban a jelentkezőknek egy kétperces kreatív videóban kellett bemutatniuk a megújításra választott létesítményt, a tervezett turisztikai funkciót és magát a csapatot. A verseny második fordulójában már részletesebben kellett bemutatni a választott helyszínen található barnamezős építészeti objektumokat, és a versenyzők a javasolt koncepciót építészeti szempontból is ki kellett, hogy dolgozzák és ábrázolják. Emellett vizsgálniuk kellett az új funkció környezetihatását, a fenntarthatósági szempontokat, valamint a marketing- és kommunikációs lehetőségeket is.

A pályaművek elkészítése során Eke Dániel építész, a MOME alumnusa, a Pálma építészközösségtagja, Guba Sándor építész, a MOME doktorjelöltje, a GUBAHAMORI építészstúdió alapítója, valamint Takács Márton, a Moore Global hotel és turizmus nemzetközi iparági vezetőjementorálással segítették a csapatokat.

A verseny két nyertes csapata és döntősei lehetőséget kaptak, hogy bemutatkozzanak a Turizmus.com oldalán. A DiveIN nyertes csapatáról szóló cikk ITT érhető el, míg az Aktív Zemplén csapatáról ITT olvashatnak.

 

A FényPont Európa Kulturális Fővárosában fejlesztene

Következő csapatunk a FényPont: Bacsa Bernadett, Schmidtmayer Bianca és Nagy István János, akik a veszprémi, 60 méter magas rozsdaövezeti tornyot alakítanák kilátóvá, mely egyfajtairánytűként szerepelne Veszprém nevezetességei között, a mellette található fűtőház pedigközösségi térként funkcionálna.

Mindhárom csapattag az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának hallgatója, Bacsa Bernadett és Schmidtmayer Bianca még alapképzésen, Nagy István János pedig mesterképzésen folytatja tanulmányait építészmérnöki szakon.

fenypont csapat

A Fénypont csapat: Bacsa Bernadett, Nagy István János és Schmidtmayer Bianca

Fotó: FényPont

A választott rozsdaterületi övezetüket egy, az Óbudai Egyetem által Veszprémben megrendezett ipari örökségvédelmi tábor keretében ismerték meg. Mivel Veszprém idén Európa Kulturális Fővárosa, így a résztvevők találkozhattak az EKF csapatával, helyi építészekkel is, és többek között ők is méltatták az ötletüket, jelezve, hogy ha korábban megszületik, akár idénre realizálódhatott volna a projekt az EKF-en belül.

A táborra elkészített projektjükbe teljesen beleszerettek és szerették volna jobban kifejteni, többet foglalkozni az ötlettel. Mivel a CheckINN Revitalizátor kiírásában pont ilyen, rozsdaövezeteket regeneráló projekteket kerestek, így kitalálták, hogy az innovációs pályázatra is jelentkeznek a FényPonttal, mielőtt a TDK-n és az OTDK-n is kipróbálják magukat a témában.

 

Multifunckiós csarnok, bulihely és kilátópont

A projekt kiválasztásakor fontos volt, hogy az objektum a városközponthoz közel legyen, bele lehessen szőni a város infrasruktúrájába és a későbbiekben is használható, akár turisztikai funkciót kapjon - még ha csak elméletben is. Az EKF egyik helyszíne egy régi gyermekkórház, az ActiCity lesz, illetve a Pannon Egyetem. A kettő között azonban egy, az egyetemhez tartozó, kihasználatlan, de nagyon jó állapotban fennmaradt fűtőház és egy hatalmas kémény áll, ezt a területet szemelték ki a projektjük számára. Először csak a kéményt szerették volna a projektbe emelni, azonban a második fordulóra világossá vált, hogy a kéményt és a fűtőházat mindenképpen együtt kell kezelni, új funkciókat adni nekik.

fenypontprojekt

A csapat egy veszprémi rozsdaövezeti területbe szeretett bele, ezt gondolták újra

Fotó: FényPont

Elmondták, hogy ezt a döntésüket a mentorok is megerősítették. A mentorálás során sok kérdés felmerült a projektjükkel kapcsolatban - mivel mindannyian építészek, így leginkább a turisztikai részben kaptak segítséget, elmondták, hogy például a város és a helyszín távolságát ők maguk is lemérték, lesétálták, hogy lássák, kimennének-e a turisták egy kilátópontért odáig.

A majdnem 60 méteres kéményből egyébként - a vár mögötti területet kivéve - az egész várost be lehet látni, sőt, szép időben akár a Balaton is feltűnhet a horizonton. Így adta magát az ötlet, hogy kilátótoronnyá alakítsák át, egy külső liftet felszerelve az objektumra. A mellette lévő fűtőépületet egyrészt információs pontként képzelték el a projektben, másrészt pedig egy multifunkcionális közösségi térként használnák. Mivel a szomszédban van az ActiCity és az egyetem, így akár a sportolók, táncosok, akár az egyetemisták, akár a város lakói használhatnák rendezvények helyszíneként, termek bérlésére. Emellett egy kávézó is helyet kapnak az épület földszintjén.

fenypontprojekt

A FényPont projektterve

Fotó: FényPont

Nem csak a nappali programokra, de éjszakára is van terve a FényPont csapatnak: esténként FényPont by Night néven bulihellyé is válhatna a csarnok, ahol az egyetemisták szórakozhatnának. Ekkor a kilátót és a komplexum fenntartására betervezett napelemparkot lezárnák, és csak egy dohányzóterasz maradna nyitva a létesítmény tetején.

 

Miért éppen FényPont?

A projekt névválasztása se véletlen: a kéményt éjszaka kivilágítanák, hogy egy fénypontként hirdesse a város közepén az esetleges eseményeket, de a fényfestésekkel akár reklámozni is lehetne rajta.

A csapat elmondta még azt is, hogy számukra azért is volt izgalmas a projekt, mert egy ellentétjáték figyelhető meg benne: a kémény egymagában, kiemelkedve a városból odavonzza a figyelmet, amikor azonban a tetején vannak a turisták, akkor kitágítja a horizontot számukra.

A CheckINN-es projektekről Ilyés Noémi programigazgatóval készített interjúban bővebben itt olvashat.