Jövőre 53 milliárdot kap a költségvetésből a turizmus

Forrás: turizmus.com

 2017. június 09. 13:58

A jövő évi költségvetésből 53,5 milliárd forint jut turisztikai fejlesztésekre, illetve marketingre – jelentette be a Magyar Turisztikai Ügynökség. További jó hír, hogy áprilisban 33 százalékkal nőttek a kereskedelmi szállásdíjbevételek.

A KSH legfrissebb statisztikai adatait Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója ismertette és értékelte június 9-i sajtótájékoztatóján.

A tavalyi rekordév után 2017 első négy hónapjában minden régióban kétszámjegyű növekedést regisztráltak, a kereskedelmi szálláshelyek áprilisi forgalma pedig egyenesen kiugró volt: a külföldi vendégéjszakák száma 22, a belföldi vendégéjszakáké 28 százalékkal emelkedett, a bruttó szállásdíjbetétel pedig példátlan mértékben, 33 százalékkal nőtt tavaly áprilishoz képest. Ezzel összhangban a SZÉP-kártyákról 35 százalékkal többet költöttek, mint egy évvel korábban. A jó eredményekhez hozzájárult, hogy idén áprilisra esett a húsvét, amely ráadásul most először egy négynapos hosszú hétvégét jelentett Magyarországon, amit a családok érezhetően ki is használtak utazásra. Egy hosszú hétvége jellemzően 10-11 százalékkal dobja meg a forgalmat – tette hozzá a vezérigazgató.

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart

Fotó: MTÜ

Guller Zoltán számadása szerint a kormány minden korábbinál több pénzt juttat az ágazatnak, a nemrégiben kihirdetett nyertes TOP-os pályázatok és a Modern városok program keretében 100-100 milliárd forint értékben valósulnak meg turisztikai célú projektek, és a jövői évi központi költségvetés egyik nyertese is a turizmus lesz. 2018-ban – amennyiben az Országgyűlés elfogadja jövő héten – összesen 53,5 milliárd forint áll rendelkezésre az ágazat fejlesztésére hazai forrásból, ami több mint a duplája a 2017. évinek és hétszerese a 2010-esnek. Ebből 10 milliárd forint a Turisztikai célelőirányzat összege, amelyet döntően az országmárkára és marketingkommunikációra fordít az MTÜ, egymilliárd forint jut a fesztiválok és más nagyrendezvények támogatására, és további 1,1 milliárd  a nemzeti ünnepek megszervezésére, utóbbi feladatot a közelmúltban kapta meg az ügynökség. A fennmaradó 41,4 milliárd forintot közvetlenül turisztikai fejlesztésekre használják fel az eddig kihirdetett három kiemelt turisztikai térségben (Sopron-Fertő, Balaton, Tokaj-Felső-Tisza-Nyírség), amelyekre 2020-ig több mint 500 milliárd forintot (ebből 120 milliárd a hazai forrás) költenek.

A Dunakanyar is kiemelt turisztikai fejlesztési térség lesz

Fotó: itthon.hu

Guller Zoltán utalt rá, hogy hamarosan további térségeket terjesztenek a kormány elé, köztük a Dunakanyart, valamint a Debrecen-Hortobágy-Tisza-tó területét. Szerkesztőségünk kérdésére, hogy Budapest mikor kerülhet be a kiemelt turisztikai fejlesztési térségek közé, azt válaszolta, hogy ez az MTÜ és a kormány szándéka, s ennek érdekében már tárgyalásokat folytatnak a Fővárosi Önkormányzattal.

Az átfogó fejlesztések célja, hogy 2019 végére a turizmus GDP-hez való hozzájárulása a jelenlegi 10-ról 16 százalékra emelkedjen – mondta Guller Zoltán, aki kitért a vállalkozókat segítő adókedvezményekre is. A vendéglátás áfacsökkentéséért cserébe az ágazatban dolgozók bérhelyzetének javítását várja el a kormányzat – hangsúlyozta.

Kapcsolódó cikkek