Oláh Zsanett: Interaktív élményekkel várjuk a kastélyok és várak látogatóit

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. július 02. 10:35

Oláh Zsanett 2022 decemberében érkezett a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. élére. Az ügyvezetőt nemcsak az elmúlt fél év eredményeiről és az előttük álló feladatokról, de kedvenc helyszíneiről és a főszezonra hangolt programjaikról is kérdeztük.

Idén is folytatódtak a kastély- és várfelújítási projektek átadásai. Milyen élményekkel várják a látogatókat az újonnan piacra lépett létesítményeikben?

Az idei évben megnyitottuk a Kinizsi-várat Nagyvázsonyban, a Sümegi várat, a Zrínyi-várat Szigetváron, Sopronban a várfalhoz kapcsolódó Múzeumnegyedet és Romkertet, valamint Füzér várát is. A helyszíneken látványos interaktív kiállítások, magas színvonalú múzeumpedagógiai foglalkozások, hétvégenként családi programok, lovagi tornák, élményparkok várják az érdeklődőket.

De nem csak az idei újdonságokra, a korábban átadott kastélyainkkal elért eredményeinkre is büszke vagyok. A nádasdladányi Nádasdy-kastély a 2021. augusztus elsejei újranyitást követően másfél alatt a 150 ezredik látogatóját fogadhatta, épülete 2022 végén Építőipari Nívódíjban részesült. Egyik legimpozánsabb helyszínünket, a bajnai Sándor–Metternich-kastélyt pedig 2021-ben az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága ICOMOS-díjjal ismerte el. A szabadkígyósi Wenckheim-kastély elnyerte a Business Excellence közönségdíját „legjobb új piaci szereplő" kategóriában, és a 2023-as Év Kerékpárútja is e kastélyhoz vezet.

A nemrég zárult Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatához idén is több helyszínnel csatlakoztunk, a program hétvégéjén közel 15 ezer látogatót fogadtunk.

Oláh Zsanett, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója

Fotó: NÖF

Melyik helyszín áll a legközelebb a szívéhez ezek közül?

Valamennyi kastélyunk körül gyönyörűek a kertek, szépek az épület, élvezetesek a kiállítások, ebben a tekintetben nem tudok különbséget tenni a létesítményeink között. Ennek ellenére van kedvencem, mégpedig Dég, amely minden egyes látogatás és séta során különleges élményt és energiát ad! Sok kiváló kollégánk van, de az ottani munkatársaink minden részletben megtalálják a lehetőséget, hogy még többet tudjunk adni a látogatóknak. Két golden retriever tulajdonosaként fontosnak tartom, hogy valamennyi kastélyparkunk kutyabarát, Dég ebből a szempontból is kiváló helyszín.

Július 8-án este, a dégi Festetics-kastélyban tartunk először Kastélyok éjszakáját, amikor is varázslatos interaktív időutazásra hívjuk az érdeklődőket. Lesz itt művészeti előadás, tánc, élő zene, tűzzsonglőrök, borterasz és gyertyafényes csónakázás is a Szerpentin-tavon. Személyes feladatomnak érzem, hogy ne csak megmutassuk, hanem megtapasztalható élményeken keresztül közel is vigyük a látogatókhoz a múlt hagyatékát, hiszen a helyszíneink ezáltal válnak élővé.

Július 8-án este, a dégi Festetics-kastélyban rendezik meg először a Kastélyok éjszakáját

Fotó: NÖF

A nyári főszezonban hogyan próbálják vonzóvá tenni a már átadott 13 felújított kastélyt és várat?

A Vár a nyár! kampány keretében rengeteg színes programmal készülünk országszerte. A legkisebbeket állatsimogatók, madárpark, kisvasút, lovasbemutatók, kézműves- és múzeumpedagógiai foglalkozások hívogatják. Helyszíneink mindegyike csatlakozott a kisiskolásoknak szóló Kajla-programhoz, így pecsétek is gyűjthetők szép számban. A fiatalokat könnyűzenei koncertek, kertmozivetítések, a kiállító terekben különböző interaktív eszközök, szelfipontok, a kastélykertekben árnyas piknikhelyek és könnyed sportolásra alkalmas pázsit várja. De gondoltunk a műkedvelő közönségre is, akiknek jazz- és klasszikus zenei koncertekkel, színházi előadásokkal, illetve rendhagyó tárlatvezetésekkel készülünk. A kastélykertek többsége a kulturális, közösségi és sportolási élményre vágyók mellett – amint már utaltam rá – nyitva áll a felelős kutyatartók előtt is.

Ősszel is folytatódnak a programok és a nagyközönségi kampány?

Terveink szerint folyamatos lesz a programkínálat, hiszen helyszíneink szinte mindegyike alkalmas kültéri és beltéri rendezvények megtartására. Fontos, hogy proaktívan legyünk jelen egész évben a hazai turisztikai és kommunikációs térben, hogy valós alternatívaként gondoljon ránk mind a belföldi és nemzetközi látogatóközönség, mind az utazás-és rendezvényszervezők szakmai közössége.

Személyes küldetésemnek tartom, hogy műemlék helyszíneink, eredeti funkciójukat visszanyerve, ismét gazdasági, kulturális, turisztikai központokká váljanak. Az egyik legizgalmasabb előttünk álló kihívás a kastélyokhoz, várakhoz kapcsolódó kertek és parkok önálló turisztikai termékként való hasznosítása. Fontos, hogy a térségben élők új közösségi tereivé is változzanak ezek a létesítmények. Ha végiggondolom a nyári programkínálatunkat, úgy érzem, jó úton járunk.

A Sümegi vár immár négy évszakos attrakció

Fotó: MTI / Vasvári Tamás

Van olyan helyszín, ahol már együttműködnek a környékbeli turisztikai szolgáltatókkal?

Az első intézkedéseim között volt, hogy a NÖF Nkft.-n belül létrehoztam a Műemlékhasznosítási Igazgatóságot, amelynek legfőbb feladata, hogy új turisztikai attrakciókat fejlesszen, kiterjessze a NÖF horizontális együttműködéseit és mindezek által növelje az értékesítésből származó árbevételét. Nagyon sok nemzetközi jó példa, benchmark is rendelkezésünkre áll, ilyen az angliai Kew Gardens, illetve a cseh modell, amelyeket folyamatosan tanulmányozunk. Azokat a gyakorlatokat, amelyek itthon megvalósíthatók, a magyarországi működési környezethez adaptálva igyekszünk bevezetni.

Milyen beruházások átadása várható még az év második felében?

Az idei évben további hat helyszínen tervezünk átadást: Komlódtótfalun a Becsky–Kossuth-kúriában, Szécsényben a Benczúr-kúriában, Tiszadobon az Andrássy-kastélyban, továbbá a Festetics-örökség programhoz kapcsolódóan három helyszínen: a Fenékpusztai Majorságban, Szántódpusztán és a keszthelyi Festetics-kastélyban. Ez a projekt tematikus és hálózatos Festetics-termék kidolgozását, turisztikai kínálatba helyezését tűzi ki célul, több településen átívelve. Megvalósulásával a lótartás hagyományait és fortélyait bemutató komplexum mellett a látogatók igénybe vehetik a közeljövőben a főnemesi család rangjához méltó, újonnan kialakított „főúri szabadidő- és pihenőpark" élménygazdag szolgáltatásait, többfunkciós közösségi tereit.

Ügyvezetőként biztosan rengeteget utazik az országban. Van még kedve felkerekedni, ha kikapcsolódni vágyik?

Szerencsés vagyok, hiszen Etyeken, ahol lakom, számos szépséges helyszín található, amit a kutyáimmal sétálva gyakran felkeresünk. A Káli-medence igazi ékszerdoboz, de a NÖF létesítményei között utazva azt látom, hogy az ország minden csücskében találunk olyan helyszíneket, amiért érdemes útra kelni.

Egyébként egyszerre vagyok az aktív és a passzív nyaralás híve, egy-két napon keresztül szívesen kikapcsolódom, egy kis pihenés után azonban szeretek új látnivalókat felfedezni.