A falusi turizmusban is népszerű a SZÉP-kártya

Forrás: turizmus.com

 2019. június 09. 11:16

Az elmúlt években folyamatosan növekszik a falusi vendégházakban Széchenyi Pihenőkártyával fizető vendégek száma – derül ki a SZÉP-kártya turisztikai hatásait körbejáró cikksorozatunk következő részéből.

Mint ismeretes, a cafeteriarendszer ez év eleji átalakítása nyomán a legnépszerűbb elemek közül egyedül a Széchenyi Pihenőkártya tarthatta meg adómentességét.

Korábban megírtuk, hogy a nagy szállodaláncoknál, a Danubius Hotelsnél, a Hunguest Hotelsnél és az Accent Hotelsnél egyaránt megugrott az első negyedévben a kedvezményezett helyzetbe hozott SZÉP-kártya forgalma. De nem csak a szállodákban népszerű a kártya.

Az elmúlt években folyamatosan növekszik a falusi vendégházakban a Széchenyi Pihenőkártyával fizető vendégek száma – tájékoztatta Frankó Pál, a Falusi Turizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) elnöke a Turizmus.com Magazint.

A falusi szállásadóknál az igazi szezon még nem kezdődött el, ezért egyelőre nem érzékelik az új helyzetbe került SZÉP-kártya forgalomnövekedését az előző évhez képest, de a következő hónapokban számítanak erre.

Frankó Pál szerint az utóbbi években a felhasználók arra is rájöttek, hogy a Széchenyi Pihenőkártyával lehetőségük nyílik előre fizetni, és SZÉP-kártya-egyenlegükről is le tudják foglalni jövőbeni nyaralásukat, ráadásul mindezt kényelmesen, otthonról indított utalással. Az pedig már a vendéglátóknak kedvez, hogy a korábbinál sokkal gyorsabban, néhány hét helyett akár két nap alatt is megérkezik a pénz a szálláshelyekhez, ami a likviditás szempontjából nagy könnyebbség.

„Ugyanakkor szeretnénk elérni, hogy központi támogatással olyan, SZÉP-kártyát és különféle bankkártyákat egyaránt elfogadó banki terminálhoz jussanak a falusi vendéglátók, amit extra magas jutalék és minimum havidíj fizetése nélkül vehetnének igénybe. A jelenlegi terminálok működtetése a szolgáltatók többségének sajnos nehézséget okoz, hiszen a kisebb forgalmú falusi vendéglátók számára a minimumdíjak is magas összeget jelentenek, ráadásul a most használatban lévő eszközökkel sem SZÉP-kártyát, sem Visa-kártyát nem tudnak elfogadni. Pedig ez a korszerű, készpénzkímélő megoldás hozzájárulna a turizmus kifehérítéséhez is" – mondta az elnök.

A falusi turizmus egyszerű örömei

Fotó: Pixabay

„A turizmusbiztonság szempontjából ugyancsak szerencsés lenne a banki terminál – a szállásadók például foglaláskor zárolhatnának bizonyos összeget fedezetként. Ezt a kisebb szálláshelyek terminál híján jelenleg nem tudják megtenni, viszont egy esetleges üzleti anomália sokkal jobban megviseli őket, mint egy nagyobb szállodát” – tette hozzá a FATOSZ elnöke.

Cikksorozatunkat folytatjuk.