Royal, Vörös Csillag, Rába – Jászai Mari és Kádár János is lakott a 120 éves győri szállodában

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2024. július 03. 14:17

Több mint 80 éven át Győr egyetlen szállodája volt, története lenyomata az egész 20. századnak. Az idén 120 éves Danubius Hotel Rába az év során vezetett sétákon tárja fel titkait, és ünnepi étlappal is múltidézésre hívja vendégeit. Bejártuk a házat a pincétől a padlásig.

Aki a sétálóutca felől érkezik a győri Danubius Hotel Rábához, aligha gondolná a szocreál külső láttán, hogy valójában egy száz évnél is idősebb épület falai közé lép be. A másik, a Városháza felőli oldala árulkodik tisztes koráról, és sejteti, hogy sok mindent láthattak ezek a falak. 1904-től ez volt a város első, és egészen 1987-ig egyetlen szállodája, így gyakorlatilag Győr egész 20. századi történelmével megismerkedhet az, aki részt vesz az idei születésnapi rendezvénysorozat részeként Rábarangalások címmel indított vezetett séták egyikén.

Csobayné Pintér Éva a Hotel Rába történetét bemutató vezetett sétán, háttérben a szálloda épülete

Fotó: turizmus.com

Bennünket a Gyere Győrbe tematikus városi sétákat megálmodó idegenvezető, Csobayné Pintér Éva és egy bennfentes, Reischl Róbert hotelmenedzser kísért végig a pincétől a padlásig tartó szállodabejáráson, elmesélve a ház történetét, felidézve híres vendégeit, az itt megesett sztorikat.

 

A Meixner Royal Hotel aranykora

A hajdan Budapestet Béccsel összekötő országútnak pontosan a felezőpontja volt az a csomópont a marhavásártérrel és a Fehérhajó Panzióval, amelynek helyén ma a szálloda áll. Az egykori panzió bérlőjének, Meixner Mihálynak nem sokat kellett győzködnie a rohamos fejlődésnek indult Győr városvezetését egy új  szálloda megépítésének szükségességéről.

A kezdetek: a szálloda épülete 1928-ban

Fotó: regigyor.hu

A háromemeletes Meixner Hotel Royal 1904-ben 77 szobával nyílt meg, különlegessége volt a személyfelvonó, a központi fűtés és az emeletenkénti egy férfi- és női fürdőszoba, nagy belmagasságú étterme pedig üvegtetőn át kapott természetes megvilágítást. A következő év súlyos csapást hozott: egy konyhai tűz miatt leégett a szálloda, de a Meixner család – támogatás híján – saját erőből hamar újjáépítette.

A Royal hamar a város társasági életének központja és a tehetősebb polgárok kedvelt szórakozóhelye lett. Számos társasági vacsora, mulatság, bál és városházi rendezvény helyszínéül szolgált, anno itt alakult meg és napjainkban is itt ülésezik a Győri Rotary Klub.

A Royal Hotel fénykorában, 1937-ben

Fotó: regigyor.hu

A hotel aranykorának 1944-ben egy világháborús bombatalálat vetett véget, a ház több mint kétharmada romokban hevert, de a szívós Meixner család az újabb csapás után is talpra állt, „amint egy szoba felújításával elkészültek, már mentek is az állomásra vendéget fogni” – mesélte az idegenvezető. A szálloda 1949-es államosítása azonban megpecsételte a sorsukat. Meixneréket, akik maguk is az épületben laktak, úgy penderítették ki, hogy semmit nem vihettek magukkal.

 

Új idők, új nevek: Vörös Csillag és Rába

A szálloda Vörös Csillag néven üzemelt tovább, a pletyka szerint a névválasztás sokkal inkább az új igazgató, Csillag Miklós ambícióit tükrözte, mintsem az új politikai érát. Az 50-es években újjáalakított hotel immár négy emelettel, falatozóval, presszóval, söntéssel, később pedig már egy második étteremmel, a „Magyarossal” is várta vendégeit.

A 60-as években ismét bővítették a házat, immár 155-re növelve a vendégszobák számát, s az új rész 1968-as átadásakor kapta meg a ma is használt Rába nevet. 1974-től a szálloda üzemeltetője a HungarHotels, 1996-tól pedig a vállalat jogutódja, a Danubius Rt. lett a tulajdonos.

A szálloda egyik apartmanja napjainkban

Fotó: Danubius Hotels

Az új vendégigényekre reagálva, az Audi gyár megnyitása után, 32 apartmant alakítottak ki, tavaly pedig 90 szobát újítottak fel a háromcsillagos hotelben.

 

Híres vendégek, titkos helyek

A vezetett sétán olyan helyekre is bejut a látogató, amelyek egyébként nem állnak nyitva a vendégek előtt. A túra házon kívül indul, a Városháza előtti térről szemügyre vehetjük a szálloda régi részét a homlokzatból kiugró egyetlen sarokerkéllyel, amelyre állítólag minden győri lakos szeretne egyszer kimenni. Nos, a program során erre is lehetőség nyílik, az erkélyről remek fotók készíthetők a Városháza látványos neobarokk épületéről, míg a másik oldal felsőbb szintjeiről rálátni a barokk belvárosra, a Püspökvárra, hét templomtoronyra és a Győri Nemzeti Színház meghökkentő, sísánchoz hasonlatos tetőszerkezetére.

Ilyen kilátás nyílik a Városházára a nevezetes sarokerkélyről

Fotó: turizmus.com

Megmutatják a Meixner család egykori lakószobáját is, a sors fintora, hogy később a kommunista pártvezetőt, Kádár Jánost is éppen ebben a szobában szállásolták el, ahol a mai napig megtartották a retró berendezést.

Versenytárs híján persze nem meglepő, hogy a múlt században a városba látogató prominens vendégek mind megfordultak a Rábában. Az ország vezetői közül például Tisza Istvánt, Horthy Miklóst is láthatták e falak, a művészvilágból Jászai Mari, Ennio Morricone, a Boney M, Szörényi Levente és Kobayashi Ken Ichiro is megszállt itt. Az olasz zeneszerző reggelijét az egyik különteremben fogyasztotta el, amit a személyzet azóta is csak Morricone teremnek hív, bár nem ez a hivatalos neve. De a ház vendéglátóhelyei törzsvendégeik között tudhatták a helyi művészeket és munkásokat is. A színház művészbejárója ugyanis pont a hotel felé nyílt, a vagongyárból hazafelé tartó munkásoknak pedig esténként már előre bekészítettek 100 fröccsöt a söntésben – hallottuk.

A Vörös Csillag Szálló presszója 1961-ben

Fotó: regigyor.hu

A túra izgalmas része, amikor lemegyünk a pincébe, amely a háború alatt óvóhelyként szolgált, ma pedig egyfajta múltidéző raktára, tárlata a szállodai vendéglátás tárgyiasult emlékeinek: vaskos német és francia szakácskönyvekbe, régi étlapokba lapozhatunk bele, a polcokon korabeli főző- és tálalóedények, kiszolgált mérlegek, fényét vesztett fémkancsók és csiszolt üvegpoharak sorakoznak, de még a konyhai munkák veszélyességére figyelmeztető plakátok is túlélték az évtizedeket.

 

120 év kedvenc fogásai az ünnepi étlapon

A Danubius Hotel Rába a vezetett séták mellett kulináris nosztalgiával is megidézi a múlt századot Belga Étterem és Sörözőjében, felvonultatva az étlapon az elmúlt 120 év kedvenc fogásait, amelyeket a szállodában megőrzött, eredeti receptek alapján készítenek el.

A szálloda Belga Étterem és Sörözője

Fotó: Danubius Hotels

A térség tradicionális ízeiből válogató ünnepi menüsort a híres Csekonics-saláta és a savanykás, pikáns rábaközi húsgombócleves nyitja, ami a nyári melegben különösen jól esik. A majonézes, koktélrákkal gazdagított csirkesaláta névadójának a források többnyire Csekonics Endre grófot tekintik.

A gasztronómiai utazás következő állomása a Ménfőcsanakon található Bezerédj-kastély, a főúri lakhelyet a konyhájáról származó receptúra alapján elkészített, mogyoróburgonyával körített bezerédi csirkemell idézi meg. Szigetköz hagyományos ízeit a lecsóval, gombával megbolondított szarvaspörkölt varázsolja elénk, hozzá dödölle dukál.Kis piros lábaskában érkezik a tájegységre szintén jellemző böllérmáj, ami a szocialista időszakban volt népszerű étele a házban akkoriban működő falatozónak. Vitathatatlanul helye van a nosztalgia fogások között a hagymás rostélyosnak, ez olyan népszerű, hogy folyamatosan szerepel a normál étlapon is.

Az ünnepi menü néhány fogását mi is megkóstoltuk

Fotó: turizmus.com

A szocialista városvezetés kihelyezett üléseiről árulkodik a beszédes nevű tanácsostál, amit előszeretettel rendeltek az elvtársak, ezen a különféle sülteket tojásos galuska és tejszínes gombamártás köríti.

A múltidéző fogásokat a nagyközönség ősszel kóstolhatja meg legközelebb, de addig is bármikor érdemes ellátogatni Győrbe, a folyók, a fröccs és Magyarország műemlékekben harmadik leggazdagabb városába, amely valóságos mediterrán hangulattal lepett meg bennünket júniusi ottjártunkkor. Akár már az előttünk álló hétvége jó alkalom az utazásra, amikor a Győrkőcfesztivál (július 5–7.) városszerte rengeteg programmal szórakoztatja a gyermekes családokat.