Klemm Balázs: Egy válság a sok nehézség mellett számos lehetőséget is teremt

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. március 06. 18:47

Hat új belföldi szállodával gazdagodott Hotel & More Group portfóliója 2021-ben. A cégnek vidéken és a kihívásokkal teli budapesti hotelpiacon is elégedettségre okot adó eredményt sikerült elérnie.

„Vegyes érzelmekkel tekintek vissza az elmúlt évre, hiszen szállodáinkat a járványügyi korlátozások miatt májusig alacsony forgalom, majd kiemelkedő nyári és őszi szezon jellemezte, természetesen leginkább a vidéki helyszíneken” – kezdett bele az elmúlt év értékelésébe Klemm Balázs vezérigazgató. 2021-es árbevételünk összességében végül felülmúlta a 2020-as évit, amiben a balatoni szezon örvendetes kitolódása is közrejátszott.

A rendezvénykapacitással bíró szállodáikba májustól fokozatosan visszatértek a rendezvények is, csupán novemberben tapasztaltak egy rövid ideig tartó megtorpanást. A kihívásokkal teli budapesti szállodai piacon is sikerült jó eredményt realizálniuk, hiszen 2021. szeptembere és decembere között 66 százalékos átlagos foglaltsággal működtették a Danubius Hotelstől három évre bérbe vett, ikonikus Körszállót, azaz a Hotel Budapestet.

A jó eredményt a hibrid üzemeltetési mód hozta, amely megmutatta, milyen jól megférnek egymás mellett a kollégisták, corporate partnereik dolgozói és a turistacsoportok.

A szakember megítélése szerint Budapesten csak 2023 nyarától várható olyan mértékű turizmus, ami 2019-ben jellemezte a fővárost.

Klemm Balázs: Az elmúlt két évben a járvány írta a forgatókönyvet, mi pedig a legjobb tudásunk szerint rögtönöztünk

Fotó: Hotel & More

A nyári és az őszi hónapokban kiemelkedő forgalmat realizáló vidéki szálláshelyeik kínálatát gondosan összeválogatott szolgáltatásokat tartalmazó csomagajánlatokkal igyekeztek még vonzóbbá tenni. Vendégeik leginkább a kerékpárhasználatot vagy masszázslehetőséget is tartalmazó csomagokat favorizálták, de a korábbi évekhez képest 2021-ben kiemelkedő népszerűségnek örvendtek a romantikus szobai bekészítések is, pezsgővel, virágszirommal, gyümölcstállal.

A Hotel & More Grouphoz jelenleg négy határon túli, székelyföldi szálloda tartozik. Közülük egy jelenleg felújítás alatt áll, hogy 2022-ben magas színvonalú szolgáltatásokkal várhassa a vendégeit. A székelyföldi piacon leginkább az élénk belföldi turizmus játszott jelentős szerepet, persze csak azokban az időszakokban, amikor a járványügyi előírások engedték a vendégfogadást.

„Az elmúlt két évben a járvány írta a forgatókönyvet, mi pedig a legjobb tudásunk szerint rögtönöztünk. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy egy válság sok nehézség mellett számos lehetőségeket is teremt” – adott hangot filozófiájának, bizakodásának a vezérigazgató.

Van is okuk az optimizmusra, hiszen cégcsoportjuk portfóliója ebben a kihívásokkal teli évben is bővült, a Hotel & More Grouphoz 2021-ben 6 belföldi szálloda csatlakozott: a balatonfüredi Aura Hotel, a balatonföldvári Hotel Del Porto, a badacsonyi Villa Pátzay, a zirci Forest Hills Hotel & Golf, a harkányi Park Hotel, valamint a Hotel Budapest. A terjeszkedés az idén sem áll meg, a közeljövőben 5 belföldi és 3, a környező országokban lévő szálláshellyel bővül kínálatuk. Forgalmukban a SZÉP-kártyának meghatározó szerepe volt, 2021-es árbevételünk közel 40 százaléka ennek révén realizálódott.A Hotel & More saját fejlesztésű mobilapplikációja nagy népszerűségnek örvend, aktualitásokat, kedvező ajánlatokat tesz elérhetővé, online foglalásaik 5 százaléka már ezen keresztül érkezik be.

*

'21-re is lapot húztak címmel indított sorozatunkban meghatározó turisztikai vállalkozások és szervezetek vezetői beszélnek arról, miként élték meg 2021-ben a pandémia okozta, soha nem látott helyzetet. Milyen rejtett tartalékokat, szinte valószínűtlen megoldásokat kellett elővarázsolniuk a folytatáshoz? A sorozatban eddig megjelent cikkeket itt érheti el.